maanantai 19. kesäkuuta 2017

Mitä juhlapyhät merkitsevät?

Mikä se on se paras juhlapyhä? Onko se juhannus? Keskikesän juhla? Viisi juhlapyhä ainakin nousee ylitse muiden. Joulu, uusi vuosi, pääsiäinen, vappu ja juhannus. Millainen juhlija minä itse olen? Mitä juhlapyhät merkitsevät?

Voisin olla tylsä tyyppi ja sanoa ettei juhlapyhät merkitse mitään. Ne ovat vain päiviä muiden päivien joukossa ja silloin tehdään samoja asioita kuin muulloinkin. En ole edes uskovainen, jolloin juhlapyhillä ei ole merkitystä minulle edes uskonnollisten syiden vuoksi.

En ole kuitenkaan tylsä. En tahdo olla. Ja siksi toteankin, että kyllä juhlapyhät minulle jonkin verran merkitsevät. Ne ovat kivoja piristyksiä perusarjen keskelle. Juhlapyhien aikaan höösätään jonkin verran. Siivotaan, leivotaan ja laitetaan hiukan parempaa ruokaa. Sekä koristellaan paikat juhlapyhän teeman mukaisesti. Jouluna laitetaan esille tonttuja ja enkeleitä, vappuna ilmapalloja ja juhannuksena sisätiloihin tuodaan koivuja.

Varmaan johtuu lapsuudestanikin että juhlapyhillä on minulle merkitystä. Juhlapyhiä pidettiin kuitenkin perheessäni arvokkaina päivinä, olivathan ne aina isälläni ja äidilläni vapaapäiviäkin. Ja niitä juhlittiin aina lapsuuden kodissani. Joulua vietettiin kotona ja muina juhlapyhinä olimme hyvin usein jollain karavaanialueella asuntovaunureissussa.

Milloin sitä sitten laittaisi parempaa ruokaa ja pistäisi huushollinsa oikein tiptop-kuntoon jos ei juhlapyhien aikaan? Tulisiko sitä muulloin laitettua pirtti koreaksi ja ruokapöytä tuhdiksi jos sitä varten ei olisi omaa erityistä päivää?

Kyllä juhlapyhillä on oma erityinen paikka ainakin minun kalenterissani vaikka en olekaan edes uskovainen. Mutta mikä on sitten paras, tärkein ja rakkain juhlapyhä? Jokaisella juhlapyhällä on omat hyvät puolensa, mutta kyllä se paras juhlapyhä on sitten kuitenkin joulu. Silloin on erityisesti koti kauniisti koristeltuna, tunnelma on lämmin, ruoka on erinomaista ja sitä on paljon ja joulumusa pauhaa radiossa. Joulussa on niin erityinen, oma tunnelmansa että siihen ei muu juhlapyhä yllä.

Mutta kyllä juhannuskin on rakas juhlapyhä. Se on keskikesän juhla ja silloin juhlitaan kesää. Kesä on tärkeä vuodenaika meille suomalaisille jotka usein saamme kärsiä pimeydestä, lumesta ja kylmästä. Ja siksi kesä on oman juhlansa ansainnut.

Yksi juhannus nousee mieleeni erityisesti. Olimme muutama vuosi sitten minä, veljeni ja veljeni pari työkaveria jussia viettämässä tämän toisen työkaverin kotona jossain lammen rannalla Tammelassa. Ei meillä mitään erityistä ollut, meillä oli tuikitavalliset ryyppyjuhlat, juhannusjuhlat. Otettiin siellä lammen rannalla hiukan miestä väkevämpää ja saunottiin sekä uitiin. Perkeleen hauskaa meillä oli.

Noiden juhannusbileiden merkitys vain korostui jälkeenpäin. Veljeni nimittäin menehtyi pari viikkoa näiden juhannusjuhlien jälkeen ja nämä juhannusbileet oli viimeiset hetket jotka minä sain veljeni kanssa viettää. Olenkin kiitollinen että yhteinen aikamme veljeni kanssa päättyi näinkin ikimuistoisella ja lämpimällä tavalla.

Mitä muita juhannuksia mieleeni muistuu? Ainakin se muistuu mieleeni että kovin usein olimme aina jollain karavaanialueella Jussia viettämässä. Silloin vielä kun olin lapsi, äitini oli elossa ja asuin vielä porukoitteni kanssa. Joskus olimme juhannusta viettämässä Tilkunpellossa Lammilla, joskus taas Oripäässä Krapurannassa, joskus Lintulahdessa ja joskus puolestaan Hietasaaressa.

Muutamana juhannuksena olemme olleet juhannusta viettämässä myös Tervolassa asti Lapissa. Ryynäsenniemi-nimisellä alueella. Tuolloin pääsimme kerran Lapin kansaankin, kun meistä pitkän matkan tehneistä karavaanareista tehtiin lehtijuttu.

Entäs tämän kesän juhannus? Tämän kesän juhannuksen vietän täällä Länsituulessa. Meillä on täällä omat juhannusjuhlat. Pelataan pihapelejä, grillataan, tanssitaan ja herkutellaan kakulla. Toivottavasti kelit olisivat vaan suosiolliset.

Hyvät jussit tämän blogin lukijoille!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä rohkeasti kommenttia!