torstai 27. heinäkuuta 2017

Elämää kolmella paikkakunnalla

Kiinteistövälitysketju Remaxin tekemän tutkimuksen mukaan suomalaiset ovat Euroopan innokkaimpia muuttajia yhdessä ruotsalaisten ja sveitsiläisten kanssa. Kyselyn mukaan suomalaiset muuttavat toiseen asuntoon tai taloon kuusi kertaa elämänsä aikana. Tämä kaikki selviää tämän linkin takaa.

Ajattelin tässä blogipostauksessani tuoda esille hieman omaa muuttohistoriaani ja sitä millaisissa paikoissa olen asunut. Näitä asioita sivusin tosin hieman jo edellisessä blogipostauksessani, mutta nyt tuon näitä paikkoja paremmin esille.

Itse en mikään muuttohirmu ole koskaan ollut. Niin kuin jo edellisessä blogipostauksessani kerroin, olen asunut elämäni varrella yhteensä neljässä eri paikassa. Olen Hattulasta ja tarkemmin sanottuna Parolasta kotoisin, jossa vietin koko lapsuuteni yhdessä ja samassa osoitteessa Pellonperä 1:ssä.


Parolasta muutin 21-vuotiaana Kauhajoelle opiskelemaan restonomiksi. Kauhajolla asuin vuoden 2005 syksystä kevääseen 2009 asti sellaisessa osoitteessa kuin Tiililäntie. Kauhajoelta muutin jälleen opiskeluideni jälkeen takaisin kotikotiini Parolaan keväällä 2009. Asuin Parolassa jonkin aikaa ja vuoden 2010 joulun alla muutin omaan asuntooni Hämeenlinnan Ojoisille. Ojoisilla asuin sitten melkein täydet viisi vuotta. Kunnes sain häädön osoitteesta Ojoistenkatu 5.

Sen jälkeen sitten päädyin sairaalaan neljäksi kuukaudeksi ja tuon sairaalarundin jälkeen olen asunut puolentoista vuoden verran Länsituulessa, Hämeenlinnassa ja tarkemmin sanottuna Kaurialan kaupunginosassa. Eli olen muuttanut elämäni aikana yhteensä neljä kertaa. Ja ainakin yksi muutto minulla on vielä todennäköisesti edessäkin sillä tämän asuinpaikan Länsituulessa ei ole tarkoitus olla pysyvä vaan täällä tuetaan mielenterveyskuntoutujaa kohti omaa asuntoa.

Seuraavaksi esittelen vieläkin tarkemmin niitä paikkoja missä olen asunut. Parolassa sijaitsee kotikotini ja on aina miellyttävä ja nostalginen tunnelma tulla vierailuille Parolaan isänsä luo, kotimaisemiin.

Parolassa asuin omakotitalossa sen nimisessä osoitteessa kuin Pellonperä ja asuin melko lähellä, 500 metrin päässä Parolan keskustasta. Parolaa voisi jopa kutsua Hämeenlinnan esikaupungiksi. On sanottu, että Parolan etuja ja haittoja on sen läheisyys Hämeenlinnan tuntumassa. Parolasta on Hämeenlinnaan matkaa kymmenen kilometriä.

Hattula on oma, pieni kuntansa, jonka isoin kylä on Parola. Olen asunut Parolassa yhteensä noin 22 vuotta eli Parolan tiet ja montut ovat tulleet minulle varsin tutuiksi. Parola on ihan nätti kylä puistoalueineen, joskin sen keskustaa rumentaa muutama hiukan ränsistymään ehtinyt rakennus.

Parolasta löytyy melkein kaikki tarvittavat palvelut, kaupat ja ravintolat. Joskin sellainen sekatavarakauppa Parolasta nykyään uupuu kun Villen divarikin lopetti toimintansa useampi vuosi sitten. Parolassa on hiukan myös kulttuuri-ja harrastemahdollisuuksia vaikka Hämeenlinnan läheisyys tarkoittaakin myös sitä, että Parolaan ei niinkään kannata mukamas satsata näiden palvelujen osalta vaan Hämeenlinnasta löytyy tarvittavat ja kaivatut palvelut.

Parolassa tosiaan asuin koko lapsuuteni ajan. Parolassa asuin myös yhdessä tietyssä paikassa. Punaisessa omakotitalossa Pellonperällä. Parolasta muutin pois 21-vuotiaana syksyllä 2005. Muutin tuolloin Kauhajoelle opiskelemaan restonomiksi. Olihan se silloin onni ja autuus muuttaa omaan asuntoonsa ensimmäistä kertaa, pois porukoitteni nurkista.

Kauhajoella sitten asuin kolme ja puoli vuotta. Vaikka opiskelin restonomiksi Kauhajoella niin silti en Kauhajoella asunut opiskelijakämpässä vaan asuin ihan kaupungin vuokra-asunnossa, kaksiossa sen nimisellä kadulla kuin Tiililäntie. Asunnoltani oli koululleni matkaa noin 1,5 kilometriä.

Vaikka asuin Kauhajoella jopa kaksiossa, niin vuokra ei ollut kovin suuri vaan se oli muistaakseni samaa tasoa sen kanssa kuin mitä Hämeenlinnassa on yksiön vuokra. Ehkä hitusen kalliimpi oli Kauhajoen kaksion vuokra.

Kauhajoki on pienemmän kokoinen maalaiskaupunki. Maalaiskaupungilla tarkoitan sitä että joskus Kauhajoen kaupunkikuvassa saattoi näkyä jopa traktoreita ja maalaistaloja. Asuin Kauhajoella hieman kaupungin sivulaitamalla, en aivan keskustassa. Asuin Kauhajoella rauhallisessa ympäristössä. Joskus tekisi mieli käydä Kauhajoella vielä uudelleenkin katsomassa miltä se näyttää tänä päivänä.

Kauhajoella oli vähän sitä ongelmaa että tekemistä nuorisolle ei ollut niin paljoa. Mutta olihan siellä jopa kaksi yökerhoravintolaakin ja taisi olla pari muutakin ravintolaa. Kaikki tarvittavat palvelut sieltä löytyi ja isompi ostospaikkakin oli silloin rakentumassa sinne kun asuin siellä viimeisiä aikojani. Olikos tuo isompi ostospaikka Citymarket? Taisi olla.

Kauhajoelta muutin takaisin porukoitteni nurkkiin Parolaan kevät-kesällä 2009. Tuntuihan se silloin olevan melkoinen romahdus muuttaa takaisin porukoitteni tykö ja kun tavaramääränikin oli vuosien saatossa kasvanut, niin porukoitteni nurkat täyttyivät aika hyvin kamppeistanikin.

No, Parolassa asuin vuoden 2010 joulukuulle saakka jolloin taas muutin omilleni. Omaan asuntooni Ojoisille ja Hämeenlinnaan. Hämeenlinnassa olen kaikkiaan asunut kahdessa eri osoitteessa, Ojoistenkadulla Ojoisilla ja Länsituulessa Larin Kyöstin kadulla Kaurialassa. Yhteensä olen asunut Hämeenlinnassa tähän mennessä sellaisen kuuden ja puolen vuoden verran eli näkemystä riittää jonkin verran siitäkin millainen kaupunki on Hämeenlinna.

Hämeenlinna, nykyinenkin asuinkaupunkini on melko rauhallinen ja nätti kaupunki. Hämeenlinnassa on useita puistoalueita ja järviäkin sekä luontoakin lähistöllä. Hämeenlinna on kooltaan keskikokoinen kaupunki, Hämeenlinnan väkiluku on noin 67 700 ja Hämeenlinna on Suomen 14. suurin kaupunki.

Hämeenlinnassa on melko hyvin palveluita, on ostoskeskus Goodmans ja kaksi Citymarketia sekä yksi Prisma. Näiden lisäksi löytyy muutamia pienempiäkin liikkeitä ja erikoisliikkeitä. Lisäksi kaupungin ravintolavalikoima on melko runsas. Hämeenlinnasta löytyy jonkin verran myös kulttuuri- ja liikuntapalveluita.

Hämeenlinnassa on esimerkiksi Verkatehdas, kaupunginteatteri ja HPK. Jääkiekko ja HPK ovat Hämeenlinnan keskeisiä osia ja Verkatehtaassa sekä kaupunginteatterissa pyörii jonkin verran teatterinäytelmiä ja konsertteja.

Hämeenlinna sijaitsee myös hyvällä ja keskeisellä paikalla. Esimerkiksi Tampereelle, Helsinkiin ja Turkuun ei ole pitkä matka. Eli jos jotain ei löydy Hämeenlinnasta, niin täältä voi tehdä suht nopeita vierailuja isompiin kaupunkeihin.

Siinä lyhyet esittelyt kolmesta paikkakunnasta joissa olen asunut. Niin Hattulasta, Kauhajoesta kuin Hämeenlinanstakin. Kovin erikoinen tai eksoottinen ei tietenkään asumishistoriani ole. Joskin kolmen ja puolen vuoden vierailu niinkin kaukana kuin Kauhajoella tekee asumishistoriastani hitusen laajemman.

Missä sitten asuisin jos saisin asuinpaikkani mielivaltaisesti valita? Ehkä Hämeenlinna on passeli asuinpaikkakunta ja pari muuta hyvää kaupunkia asuinmestoiksi voisivat olla myös Tampere ja Turku.







Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä rohkeasti kommenttia!