maanantai 31. heinäkuuta 2017

Tutustumisen arvoinen Helsinki, osa 1/2

Suoritin viikonlopun aikana pienen irtioton arjesta ja tein Helsingin reissun. Vaikka reissu kesti vain kaksi päivää niin silti tekemistä, näkemistä ja koettavaa piisasi yllin kyllin. Luppoaikaakin reissulle jäi vielä sen verran, että vielä paremmalla suunnittelulla näkemään olisi ehtinyt entistä enemmän.

Helsinki on aina ollut minulle hiukan etäinen kaupunki. Vaikka asun Hämeenlinnassa, 100 kilometrin päässä Helsingistä, niin olen käynyt Helsingissä harvakseltaan. Viimeksi ennen viikonlopun reissua taisin käydä Helsingissä Leijonien kultajuhlissa kauppatorilla vuonna 2011.

Joitakin mielikuvia minulla on ollut Stadista, Suomen pääkaupungista. Kenties olen karsastanut Helsinkiä sen kokonsa vuoksi. Helsinki on iso kaupunki ja siellä saattaa olla sen takia hiukan vaarallista ja vaikea liikkua. Helsinki on myös nimenomaan kaupunki, jossa luonto ei olekaan ihan niin lähellä. Helsingissä ihmisiä on paljon ja ne saattavat olla hiukan kylmäkiskoisia ja sisäänpäin lämmenneitä. Tällaisia mielikuvia minulla on ollut Helsingistä ja helsinkiläisistä.

Reissuni Helsinkiin ei täysin vastannut mielikuviani. Iso kaupunki Helsinki kyllä vaikutti olevan, mutta Helsingissä oli suht turvallista liikkua kun liikennevaloja oli monessa eri tien ylitys-kohdassa ja risteyksessä. Vaikka hiukan minua pelotti entistä enemmän liikkuminen Helsingissä kun just ennen matkaani perjantaina tapahtui se yliajo Stadissa, jossa humalainen kuski ajoi suojatiellä ainakin naisen yli. Mutta jos tätä yksittäistapausta ei ota huomioon niin on Helsingissä suht turvallista liikkua. Vaikka tosin autojen torvien ääniä kuului tämän tästä.

Ihmisiä Helsingissä oli runsaasti liikkeellä ja joukossa oli paljon myös turisteja. En ollut siis todellakaan ainoa turisti Helsingissä. Helsingissä oli melko helppo liikkua varsinkin kartan avulla. Tällainen hiukan onnettomampikaan suunnistaja ei kävellyt harhaan kuin pari kertaa. Ja muutaman kerran kysyin myös tietä johonkin kohteeseen ja sain ystävällisiä ja hyviä vastauksia. Suunnistamista edesauttoi hyvät katuopasteet joita oli monessa eri kadun kulmassa.

Helsinki avautui minulle isona paikkana, aivan niin kuin olin kuvitellutkin. Vaikka minäkin ehdin melko paljon näkemäänkin parin päivän aikana niin silti minullekin jäi sellainen mielikuva että koin Helsingistä vain pintaraapaisun. Tosin ehdin näkemään Helsingissä paljon sen keskeisimpiä turistikohteita, näin niin Kiasman, Ateneumin, luonnontieteellisen museon, eduskuntalon kuin myös Helsingin saaristoakin.

Paljon tuli käveltyä Helsingissä reissuni aikana ja jalat olivatkin sunnuntaina kotiin palattuani hieman kipeät. Toisaalta reissuni oli kuin yksi iso seikkailu. Harvoin Helsingissä käyneenä oli jännittävääkin etsiä kaikkia paikkoja kartan avulla.

Lauantaina lähdin matkaan Hämeenlinnan linja-autoasemalta kello 9.30 ja bussimatka Helsinkiin kesti tunnin ja kaksikymmentä minuuttia. Perillä Helsingissä olin lauantaina kello 10.50. Heti Kampin linja-autoasemalla meinasin lähteä väärään suuntaan, mutta bussikuskin ystävällisen kehotuksen saattelemana löysin oikealle tielle.

Helsinkiin päästyäni suunnistin ensimmäisenä Senaatintorille ja Helsingin tuomiokirkolle. Senaatintorilla parveili paljon turisteja ja Helsingin Tuomiokirkko oli puolestaan upea näky.

Henkilön Ville Heino kuva.


Henkilön Ville Heino kuva.

Henkilön Ville Heino kuva.

Henkilön Ville Heino kuva.

Senaatintorilla jonkin aikaa olleena lähdin seuraavaksi matkaamaan Kauppatoria kohti. Minut yllätti se kuinka lähellä Kauppatori olikin lopulta Senaatintoria. Kauppatori oli iso tori, jossa oli paljon erilaisia myyntikojuja. Kauppatorilla lenteli paljon myös ja ihan ihmisten lähellä lokkeja ja muita lintuja. Hiukan jopa pelotti lähellä lennelleet linnut.

Henkilön Ville Heino kuva.


Henkilön Ville Heino kuva.

Henkilön Ville Heino kuva.

Henkilön Ville Heino kuva.

Kauppatorilla jonkin aikaa olleena alkoi nälkä jo hieman kurnimaan vatsassa ja lähdinkin etsimään hyvää ruokaravintolaa. Helsingissä ravintolatarjonta vaikuttaa olevan runsas ja Stadissa on paljon myös hyvätasoisia ravintoloita. Varmasti minulta jäi tällä reissulla kokematta ja testaamatta muutamakin kokemisen arvoinen ravintola.

Helsingissä syöminen oli todellakin nautinto ja kaikkiaan reissun aikana ravintolakäynteihin menikin rahaa jopa noin 75 euroa. Mutta olen reissussa varsin usein sillä mentaliteetilla että sitä ollaan reissussa niin harvoin, että silloin ei nuukailla. Ja on hienoa saada erilaisia ravintolakokemuksia.

Ravintolat olivat kohteita, joista en valitettavasti kuvia juurikaan ottanut. Ensimmäisenä kävin sen nimisessä ravintolassa kuin ravintola Roster, se oli muistikuvieni mukaan aika lähellä Kauppatoria. Roster oli tyylikäs, rento ravintola, jossa sai hyvää ruokaa ja palvelua. Roster oli tyylikkäästi sisustettu ravintola ja taustalla soi tunnelmaan sopivaa musiikkia.

Rosterissa söin sen nimisen aterian kuin Baltic Lax. Aterioiden koot olivat suht runsaita ja nälkä ei todellakaan ravintolakäynnin jälkeen jäännyt. Baltic Lax rakentui lohesta, jonkinlaisesta tillikastikkeesta, varhaisperunoista ja isosta määrästä paahdettuja perunoita. Ateria kustansi 28 euroa.

Syötyäni lähdin suunnistamaan hotelli Annaa kohti. Sieltä olin jo maanantaina varannut itselleni hotellihuoneen. Huone puolestaan kustansi yhdeltä yöltä 119 euroa eli oli suht edullinen. Hotelli Annan omistaa Suomen Vapaakirkko ja se on rakennettu jo joskus 1920-luvulla. Vaikka hotellin omistaakin Vapaakirkko niin silti hotellissa ei paljoa näkynyt uskonnollisuus, tosin uusi testamentti hotellihuoneesta löytyi. Hotellihuoneeni oli ihan viihtyisän oloinen huone.

Henkilön Ville Heino kuva.

Oleilin hotellihuoneessa jonkin aikaa ja tämän jälkeen lähdin suunnistamaan jälleen kohti Kauppatoria. Sieltä lähti puoli neljältä iltapäivällä Sea Linen miniristeily joka kiersi pitkin Helsingin saaristoja. Risteilyn hinta oli 25 euroa ja se oli ihan mukava kokemus. Tosin maisemat olisivat voineet mielestäni olla kauniimpiakin. Jokskin jo risteily merellä oli kokemus jo sekin.

Niin kuin jo todettua risteily kiersi pitkin Helsingin saaristoja, risteilyn aikana nähtiin muun muassa Suomenlinna, Korkeasaari, jäänmurtajat ja Degerön kanava. Risteilyaluksella tuli hyvin koko ajan kuulutuksia monella eri kielellä ja pysyi hyvin kärryillä siitä, mikä saari kulloinkin nähtiin ja ohitettiin.


Henkilön Ville Heino kuva.

Henkilön Ville Heino kuva.

Henkilön Ville Heino kuva.

Henkilön Ville Heino kuva.

Henkilön Ville Heino kuva.

Henkilön Ville Heino kuva.

Henkilön Ville Heino kuva.

Henkilön Ville Heino kuva.

Henkilön Ville Heino kuva.

Henkilön Ville Heino kuva.

Henkilön Ville Heino kuva.

Henkilön Ville Heino kuva.

Henkilön Ville Heino kuva.

Henkilön Ville Heino kuva.

Henkilön Ville Heino kuva.Henkilön Ville Heino kuva.

Risteily palasi satamaansa noin kello viideltä iltapäivällä ja sen jälkeen minulle jäikin hieman luppoaikaa ennen iltayhdeksältä alkanutta illan kohokohtaa Stand up Finlandian päätösshow:ta. Hengailin ensin Kauppatorilla, ostin kupillisen kahvia ja söin munkkipossun sekä ostin myös kuudella eurolla kesän ensimmäiset mansikkani.

Kauppatorilta lähdin sitten kohti Helsingin keskustaa ja Mannerheimintiellä illan suussa söin sellaisessa paikassa kuin Zetor. Zetor mainostaa oikein ravintolan menulehtisessä olevansa maaseutumainen ravintola keskellä Helsingin keskustaa ja sitä se todella olikin.

Zetoriin oltiin saatu luotua maaseutumainen tunnelma. Ruokalistalla oli paljon perinteisiä kotimaisia ruokia, kuten paistettuja muikkuja ja karjalanpaistia. Seinät olivat maalattuna tumman punaisiksi, osa ravintolan pöydistä oli pirttipöytiä ja pöydillä paloivat aidot kynttilät. Servettejä ei ravintolassa ollut käytössä vaan niiden tilalla oli pöydissä talouspaperi rulla sille varatussa telineessä. Sisälle oli ajettu myös ravintolan nimenmukaisesti Zetor-traktori.

Valitettavasti ravintoloista en viitsinyt sisältä kuvia ottaa, mutta toivottavasti kuvaelmastani saa jo jonkinlaisen käsityksen tästä hienosta maaseutumaisesta Zetor-ravintolasta. Ravintolassa soi myös perinteinen kotimainen musiikki joka entisestään lisäsi Zetorin suomalaista tunnelmaa.

Palvelu ja ruoka ravintolassa oli ihan hyvää, joskin annosten koot olisivat voineet olla isompiakin. Hinnat olivat myös ravintolassa kohtuulliset. Minä söin siellä ruisjauhoissa ja voissa kierriteltyjä paistettuja muikkuja, pottumuussia ja mummonkurkkua. Siis yhtä lempiruokaani.

 Henkilön Ville Heino kuva.

Illalla yhdeksältä alkoi sitten lauantaipäivän odotettu kohokohta eli Stand up Finlandian päätösshow. Show oli Live club Apollossa.

Henkilön Ville Heino kuva.

Show:ssa esiintyi yhteensä peräti seitsemän stand up-koomikkoa ja show kesti kaksi tuntia. Show:ssa esiintyneitä koomikkoja olivat Pete Kosonen, Jape Grönroos, Tommi Mujunen, Joni Koivuniemi, Zaani ja Rudi Rok sekä Sami Hedberg. Show oli ihan loistava ja se oli hyvä päätös tälle hienolle lauantaipäivälle.

Show:n jälkeen otin taksikyydin hotelli Annaan. Se oli ainoa kerta kun turvauduin tällä Helsingin reissullani taksiin. Ajattelin että on iltayhdeltätoista jo niin myöhä etten jaksanut lähteä Helsingin kaduille enää seikkailemaan. Taksikyydille ei paljoa matkaa eikä hintaa tullut.

Hotelli Annassa söin sitten iltapalana Kauppatorilta ostamani mansikat ja menin joskus kahdentoista aikaan nukkumaan hotellihuoneen pehmeälle sängylle. Lisää tarinaa tästä reissusta tulossa seuraavassa blogitekstissä. Jaoin tämän matkakertomukseni kahteen osaan, sillä ajattelin että muuten blogipostauksesta tulisi jo liiankin pitkä. Seuraavassa osassa seikkaillaan ainakin Ateneumissa, Kiasmassa ja luonnontieteellisessä museossa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä rohkeasti kommenttia!