lauantai 20. tammikuuta 2018

SM-liigan runkosarjaa tahkottu yli kaksi kolmasosaa- kuinka veikkaukset pitävät kutinsa?

SM-liigaa on tahkottu kaikkien joukkueiden osalta yli kaksi kolmasosaa. Nyt onkin hyvä hetki tutkailla kuinka niin sanottujen asiantuntijoiden veikkaukset pitävät kutinsa. Sisältääkö SM-liigan tämän hetkinen sarjataulukko kauden alusveikkauksiin nähden yllätyksiä entä kuinka hyvin asiantuntijat osasivat veikata kauden kynnyksellä kuinka runkosarjassa tulee käymään.

Ne asiantuntijat joiden kauden alusveikkauksia tässä blogitekstissä tarkastellaan ovat Jääkiekkolehti ennustajanaan Jussi Heimo, Aamulehti ennustajanaan Pekka Aalto, Helsingin Sanomat veikkaajanaan Heikki Miettinen, Iltalehti veikkaajananaan Solmu Salminen, Ilta-Sanomat Urheilu veikkaajanaan Jussi Paasi, Jatkoaika.com ennustajanaan Antti Wennström, Kiekkoareena.fi ennustajanaan JP Mikola, MTV3 Sport ennustajanaan Antero Mertaranta ja Ruutu veikkaajanaan Vesa Rantanen sekä Yle Puhe veikkaajanaan Riku Salminen. Veikkaukset löytyvät SM-liiga kauden 2017-2018 kynnyksellä julkaistusta Jääkiekkolehden kultanumerosta. 

Asiantuntijat tai ehkä pikemminkin niin sanotut asiantuntijat ovat osanneet veikata sen kuinka runkosarjassa tulee käymään melko hyvin, joukkueita on sijoiteltu ennustuksissa lähelle niitä sijoja kuin mitä joukkueet ovat oikeastikin sijoittuneena. Tosin täysin oikeat ennustukset ovat harvassa. 

Tällä hetkellä Jatkoaika.com olisi osannut veikata oikein sen, että HIFK tulee sijoittumaan kuudenneksi runkosarjassa. Ilta-Sanomat Urheilu puolestaan sen, että Ilves tulee sijoittumaan yhdenneksitoista runkosarjasa. Tämän hetkisten tilanteiden valossa Ilta-Sanomat Urheilu olisi osannut veikata oikein myös Mikkelin Jukureiden kahdennentoista sijan runkosarjassa. 

Ruutu olisi puolestaan veikkaamassa oikein niin KalPan kahdeksannen sijan kuin Jukureiden kahdennentoista sijankin. Iltalehdeltä sen sijaan löytyy yksi täysin oikea veikkaus, lehti on tällä hetkellä veikannut oikein Ruudun tavoin KalPan kahdeksannen sijan runkosarjassa.  

Liigan runkosarjaa johtaa tällä hetkellä Oulun Kärpät. Kärpät johtaa Liigan runkosarjaa jopa yhdeksän pisteen erolla seuraavana tulevaan Turun Palloseuraan nähden. Oulun Kärppien kausi on sujunut tähän asti kirkkaasti paremmin kuin mitä etukäteisarvioissa sen veikattiin sujuvan. Yksikään median edustajista ei osannut veikata Kärppiä ykköseksi runkosarjassa.

Parhaimmillaan Kärppiä veikattiin kerran kakkoseksi ja eniten Kärppiä veikattiin sijoille 4-6. Veikattiin Kärppien sijoittuvan jopa kerran myös kahdeksanneksi ja kerran yhdeksänneksi. Veikkaustenkin valossa Kärppien kausi on sujunut yllättäväkin paljon paremmin, mitä osattiin odottaa.

Runkosarjan kakkosen TPS:kin kausi on sujunut jonkin verran jopa paremmin kuin etukäteisarvioissa osattiin ennustaa sen sujuvan. Tosin ennustettiin TPS:n jopa neljä kertaa päätyvän runkosarjassa tilalle kolme, joka on jo melko lähellä sijaa kaksi. Sitten TPS:n ennustettiin päätyvän runkosarjassa myös tiloille 4-6. Eli hiukan paremmin on TPS:n kausi sujunut kuin etukäteisarvioissa useimmiten ennustettiin sen sujuvan.

Sen sijaan Tampereen Tapparan kausi ei ole sujunut tietenkään huonosti, Tappara löytyy tällä hetkellä sarjataulukosta tilalta kolme, mutta ei Tapparan kausi ole toisaalta ollut aivan niin timanttinenkaan kuin etukäteisarvioissa sen ennustettiin olevan. Tapparan ennustettiin peräti yhdeksässä eri veikkauksessa voittavan koko runkosarjan, mutta tällä hetkellä Tappara on "vasta" sijalla kolme. Eli Tapparan kausi ei ole sujunut luonnollisestikaan heikosti, mutta se on sujunut hieman valjummin kuin etukäteisarviossa arvioitiin.

Loput suorat pudotuspelipaikat ovat tällä hetkellä menossa neljäntenä olevalle JYPille, viidentenä majailevalle Rauman Lukolle ja kuudentena olevalle Helsingin IFK:lle. Näistä JYPin kausi on toistaiseksi sujunut hiukan heikommin kuin etukäteisarvioissa odotettiin sen sujuvan. Jopa seitsemässä eri veikkauksessa JYPin ennustettiin päätyvän runkosarjassa tilalle kaksi, mutta nyt JYP on vasta neljäntenä. Tosin ennustetitin JYPin kahdessa veikkauksessa päätyvän myös tilalle viisi runkosarjassa.

Lukon kausi on puolestaan sujunut hiukan paremmin kuin kauden alusveikkauksissa sen arvioitiin sujuvan. Ehkä Lukon penkin alle mennyt viime kausi osaltaan vaikutti siihen, ettei Lukkoa uskallettu ennustaa runkosarjassa kovin montaa kertaa hirveän hyville sijoille. Lukko on kuitenkin näyttänyt epäilijöilleen ja majailee tällä hetkellä sarjataulukossa sijalla viisi. Se on pari sijaa paremmin kuin mitä suurin osa veikkaajista ennusti Lukon sijan sarjataulukossa olevan. Tosin kyllä rohkeammat ennusti Lukon sijoittuvan myös runkosarjassa neljänneksi ja kuudenneksikin.

Helsingin IFK:n ennustiin useimmiten sijoittuvan runkosarjassa tiloille 3-5, ja tämä arvio heittää hiukan.HIFK on tällä hetkellä sarjataulukon tilalla kuusi. Tosin Jatkoaika.com veikkaajanaan Antti Wennström on toistaiseksi onnistunut veikkaamaan täysin oikein HIFK:n sijoituksen runkosarjassa.

SM-liigan runkosarjassa tiloilla 7-10 ovat Pelicans, SaiPa, KalPa ja Ässät. Näistä Pelicansiin kohdistuvissa kauden alusveikkauksissa oli laajalti hajontaa. Pelicansin ennustettiin päätyvän runkosarjassa jopa kaksi kertaa sijalle kuusi, mutta useimmiten Pelicansin ennustettiin päätyvän runkosarjassa tiloille 9-12. Pelicansin kausi onkin sujunut hiukan paremmin kuin mitä suurin osa veikkaajista sen ennusti sujuvan.

SaiPan kausi sen sijaan on myös sujunut selvästikin paremmin kuin mitä iso osa veikkaajista sen odotti sujuvan. SaiPa on ollut yksi Liigakauden positiivisimmista yllättäjistä. Useimmiten SaiPan ennustettiin päätyvän runkosarjassa tiloille 14-15, mutta nyt SaiPa löytyy sarjataulukosta peräti sijalta kahdeksan.

Liigan runkosarjassa yhdeksäntenä oleileva KalPa on suunnilleen niillä sijoilla, minne suurin osa kauden alusveikkaajistakin sen ennusti sijoittuvan. KalPalla on ollut hieman edelliskautta vaikeammin sujunut kausi ja sen melko moni veikkaajista osasi myös etukäteen ennustaa.

Kokonaan pudotuspelien ulkopuolelle olisi tällä hetkellä jäämässä yhdestoista Ilves, kahdestoista KooKoo, kolmastoista HPK, neljästoista Jukurit ja viidestoista Sport. Pudotuspelien ulkopuolelle jäävistä joukkueista Ilveksen sijoitus on lähes tulkoon se mitä moni veikkaajitakin sen odotti olevan. Peräti seitsemän veikkaajaa ennusti Ilveksen sijoittuvan Liigan runkosarjassa tilalle kymmenen ja nyt Ilves on yhdentenätoista.

KooKoon kausi sen sijaan on sujunut hiukan paremmin kuin mitä etukäteen sen arvioitiin sujuvan. Suurin osa veikkaajista ennusti KooKoon jäävän sarjataulukossa sijoille 13-15, mutta nyt KooKoo on yksi-kaksi sijaa ylempänä, kahdentenatoista.

Hämeenlinnan Pallokerho on puolestaan se negatiivisin yllättäjäjoukkue. Viime kaudella tilanne oli aivan toinen, silloin HPK oli Kalpan kanssa Liigan positiivisimpia yllättäjiä, nyt Kerho on ainakin tällä hetkellä Liigan negatiivisimpia yllättäjiä. Viime kaudella Kerhon ennustettiin sijoittuvan tiloille 10-12 ja HPK päätyi lopulta runkoarjassa tilalle viisi. Nyt tilanne on tosiaan päinvastainen, nyt HPK:n ennustettiin useimmiten sijoittuvan tiloille 4-5 ja nyt HPK on vasta Liigassa kolmantenatoista.

Liigan sarjataulukossa neljäntenätoista oleilee Mikkelin Jukurit. Mikkeliläiset ovat suunnilleen niillä sijoilla, minne se kauden alla veikattiin sijoittuvankin. Jukureita useimmiten ennustettiin runkosarjassa sijoille 13-15 ja nyt Jukurit on tosiaan runkosarjassa tilalla 14.

Liigan sarjataulukon jumbojoukkue on tällä hetkellä Vaasan Sport. Sport on suunnilleen niillä sijoilla, minne sen kauden kynnyksellä ennustettiin sijoittuvankin. Ehkä hitusen etukäteisarvioita huonommin on vaasalaisten kausi sujunut. Sportin odotettiin sijoittuvan veikkauksissa tiloille 11-14. 












Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä rohkeasti kommenttia!