perjantai 27. joulukuuta 2013

Oletko onnistuja vai mitätön luuseri?

Suomea mielestäni vaivaa liika ehdottomuus. Ihmisiä esimerkiksi luokitellaan liian ehdottomalla asenteella eri luokkiin. Ja pääluokat ovat sellaiset, että joko olet onnistuja tai sitten et ole mitään. Vaihtoehtoa ei monesti ole. 

Näin ehdottomalla luokittelulla voi olla ja onkin heikkoja seurauksia. Onnistujien luokassa ei ole luonnollisestikaan ongemia, mutta toisessa laidassa ongelmia saattaa esiintyä. Siinä ihmisluokassa saattaa esiintyä ongelmia, jotka eivät lukeudu menestyjiin. 

Ihmisten ehdoton luokittelu onnistujiin ja epäonnistujiin kohdistaa ihmisille paljon paineita. Ja näistä paineista voi olla seurauksena itsensä mitätöimistä, mielen ahdistumista ja tästä voi olla seurauksena taas lukuisia erilaisia henkisiä sairauksia ja masennusta. 

Ja vaikka ihmisten terveys onkin ykkösasia, niin ei voi olla huomioimatta että sairaudet tietenkin sitten kasvattavat hoitojonoja ja nämä jonot nyt näyttävät muutenkin olevan maassamme jo turhan pitkiä. Ei kaivattaisi lisää sairaita.

Masennus, ahdistus ja muut mielen sairaudet voivat johtaa myös tuhoisiinkin seurauksiin, kuten ampumistragedioihin. Esimerkki tästä nähtiin edellisessä koululaitoksessani Kauhajoella, jossa koulukiusattu Matti Saari ampui itsensä lisäksi monta viatonta opiskelijaa ja yhden opettajan hengiltä.  

Tällaisesta ihmisten ehdottomasta luokittelusta olisi hyvä päästä eroon. Ja maahamme pitäisi tulla lisää suvaitsevaisuutta, välittämistä, avarakatseisuutta ja erilaisuuden arvostamista. 

Jokaisen ihmisen pitäisi olla hyvä ja tärkeä ihan luonnostaankin. Ilman sen kummempia suorittamisia. Suorittamisia ja tekojakin saa tietenkin ihailla ja arvostaa, mutta olisi tärkeää muistaa myös ihmisarvon merkitys. 

Tällainen ihmisten ehdoton luokittelu on saattanut vaikuttaa siihenkin, että monella ihmisellä on tänä päivänä kova tarve päästä julkisuuteen. Ja tarve tuoda itseään esille esimerkiksi Twitterin ja Facebookin välityksellä. 

Jokainen tietenkin touhutkoon mitä huvittaa, ainakin vapaa-ajallaan, mutta olisi myös hyvä, ettei ihmisen elämä olisi pelkkää suorittamista.

Mitäs nyt seuraavaksi teen, että pääsen tuomaan itseäni esille? Ja voin mahdollisesti myös facettaa teostani. 

Ei tällaisia pitäisi tarvita. Jokainen ihminen on hyvä jo luonnostaan ja jokaisella ihmisellä on oma tärkeä paikkansa täällä. Nämä ovat asioita, jotka olisi hyvä muistaa. 

 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä rohkeasti kommenttia!