torstai 24. lokakuuta 2013

Valtavasti valtaa

Tässä tulee nyt joitakin ajatuksiani vallasta.

- On ensinnäkin muistettava ja muistutettava, että kaikillahan meillä valtaa täällä on. Meillä on ensisijaisesti valtaa omasta elämästämme. Meillä on mahdollisuus vaikuttaa omaan elämäämme, meillä on vastuuta ja valtaa. Meillä on mahdollisuus vaikuttaa siihen, mitä olemme ja mitä teemme. Ja kuinka hyvin voimme.
- Itsensä johtaminen on mielenkiintoinen asia.
- Valta kaiketi lopulta määrittää sen kuinka kovia tekijöitä olemme. Mitä enemmän meillä on valtaa, niin sitä kovemmilla paikoilla me tässä yhteiskunnassa vaikutamme. Kovin tekijä tässä maassa lienee pääministeri Jyrki Katainen.
- Ihmisiä, joilla on hallussaan valtaa kadehditaan usein jonkin verran, mutta pitäisi myös muistaa, että valta tuo mukanaan aina myös vastuuta. Mitä enemmän valtaa, sitä enemmän myös vastuuta.
- Ja ihmisiin, joilla on hallussaan enemmän valtaa kuin muilla, niin näihin ihmisiin pitäisi sen vuoksi myös kohdistua isommat odotukset.
- Tehtäviin, jotka tuovat mukanaan myös valtaa pitäisikin hakeutua (ison palkan) lisäksi myös sen vuoksi, että haluaa aidosti ottaa vastuuta ja haluaa sitoutua johonkin projektiin sekä viedä sitä eteenpäin.
- Tämän vuoksi itse en kovin herkästi lähde tehtäviin jotka voisivat tuoda paljon valtaa. Ne kun tuovat paljon myös sitä vastuuta samalla.
- Sinällään onkin helpompi toisaalta laahustella "pelkkänä" perusduunarina, koska ei tarvitse kantaa niin paljon huolta mistään. Tekee vain omat juttunsa ja se on siinä.
- Hieman karsastan ihmisiä, jotka lähtevät johtotehtäviin sen vuoksi, että saa samalla myös mannonaa ja mainetta. Hyvä pomo ei tee tehtäviään maineen vuoksi vaan sen vuoksi, että haluaa viedä omaa projektiaan eteenpäin ja haluaa oikeasti johtaa ihmisiä ja asioita.
- Ari-Pekka Selin ja Kari Lehtonenkin ovat sanoneet, että valmentamisessa (ja sama pätee johtamiseen) mielenkiintoisinta on se, kun sitoutuu siihen omaan projektiin ja sitten lähtee viemään sitä eteenpäin ja saa kaikki työntekijät sitoutumaan siihen ja tekemään töitä yhteisten tavotteiden eteen.
- Tämä on mielestäni just oikea syy hakeutua näihin valtatehtäviin. Ja tämä on just syy, minkä takia minäkin kuitenkin herkästi lähtisin mukaan johtotehtäviin. Saa sitoutua siihen omaan projektiin ja lähtee viemään sitä eteenpäin.
- Sen paljon minussa vallitsee jo nytkin sisäistä yrittäjyyttä, että helposti mulla on jo nytkin perusihmisenä tällaisia useita pieniä projekteja, joita pitää viedä eteenpäin ja jossa pitää kehittyä. "Musta tulee isona toimittaja", "Mun pitää voida hyvin" jne.
- Silloin, kun Kai Rautio sai potkut valmentajan paikalta HPK:sta niin muistutettiin, että valmentajakin on johtaja. Tämä pitää nähdä myös toisinpäin, ainakin minulle koulussa näin opetettiin. Hyvä johtaja on tänä päivänä yhtä kuin hyvä valmentaja.
- Nykypäivän johtajan ei pitäisi enää toimia pomottavasti. Että tässä on nää tehtävät, hoitakaa nämä. Vaan hyvä johtaja toimii samalla lailla kuin hyvä valmentaja.
- Johtaminen kyllä sinänsä kiinnostaa minua ja voisin helposti nähdä itseni jonain päivänä vaikka oman firman pyörittäjänä. Mutta just sen takia, että saa sitoutua siihen omaan juttuunsa ja viedä sitä eteenpäin.
- On hyvä aina kuitenkin muistaa, että valta tuo mukanaan aina myös vastuuta. Varmaan jäi vielä jotain sanomattakin, esimerkiksi siitä mitä sitten on hyvä johtaminen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä rohkeasti kommenttia!