tiistai 20. marraskuuta 2018

Pikkujouluihin ohjelmaideoita

Kokosin tähän blogipostaukseen erilaisia ohjelmaideoita pikkujouluja varten. Ohjelmaideat on koottu etenkin Kirsti Koivulan kirjoittamista virikekirjoista.

Minä olen ohjelmavastaavana tämän Länsituulen pikkujouluissa ja tarvitsen pikkujouluohjelmaideoita ja sitten ajattelin että ehkä joku muu on vastaavassa tilanteessa, järjestämässä pikkujouluja ja tarvitsee apua.

Ihan perinteiset jouluiset tietokilpailut jätin tämän postauksen ulkopuolelle vaikka muutama jouluinen kysymyskin kysymyspankistani löytyy. Niitä saa vaikka kysymällä minulta.

  1. Joulusanoja. Pikkujoulujuhlassa pöytäkuntiin annetaan ratkaistaviksi joulusanoja. Valitse 20-30 sanaa ja kirjoita ne allekkain tietenkin ilman vastauksia. Nopeimmin sanat ratkaissut pöytäkunta palkitaan.Sanat on järjestetty anagrammeiksi ja ne pitää ratkaista, mikä jouluinen sana piiloutuu minkäkin anagrammin taakse. (En voi paljastaa tässä kaikkia kirjassa olevia jouluisia sanoja ettei kukaan mahdollinen Länsituulen pikkujoulukilpailija näe sanoja mutta lisää sanoja saa mahdollisesti vaikka sähköpostilla jos on tarvetta). Tässä jokunen esimerkki sanoista että vähän aukeaa lisää tämä tehtävä: Mies oli juu= Jouluseimi, Toivekorsi= Ovikoriste, Juu, Olli nai= Joululiina, Lakaleipä= Lipeäkala.
  2. Kuka pääsee pisimmälle? Huoneen neljä seinää merkitään kirjaimilla A,B,C ja D. Koko yleisöä pyydetään nousemaan ylös. Kysymyksiä esitetään ja kukin kilpailija kääntyy siihen seinään päin, jonka kirjaimen arvelee olevan oikea vastaus. Väärin vastanneet, siis väärään seinään päin kääntyneet putoavat pois ja istuutuvat. Näin jatketaan kunnes voittaja löytyy ja hänet palkitaan. Jos kysymyksiä on paljon jäljellä, kilpailu voidaan ottaa uudelleen
  3. Väinämöisen ja Joukahaisen kilpalaulanta Pikkujoulun iloitteluksi sopivassa leikissä yleisö jaetaan kahtia. Väinämöisiin ja Joukahaisiin. Ideana on laulaa toinen joukkue suohon. Joukkueet laulavat vuorotellen joululauluja. Ensimmäinen joukkue aloittaa valitsemallaan kappaleella, toisella joukkueella on 10 sekuntia aikaa aloittaa joku toinen joululaulu. Leikki jatkuu näin, kunnes jompi kumpi joukkueista tekee virheen eli ei ehdi aloittaa ajoissa uutta laulua tai laulaa jo aloitetun kappaleen uudelleen.
    Ensimmäisestä virheestä joukkueen on mentävä asentoon, jossa toinen polvi on maassa. Toisesta virheestä molemmat polvet koskettavat maata, kolmannesta joutuu istumaan maahan ja neljännellä joutuu suohon eli makuuasentoon- ja voittaja on selvillä!
  4. Osuuko tehtävä kohdallesi? Leikkijät seisovat piirissä. Heille annetaan ohjaajan valmistamat neljään osaan taitetut laput, jotka kiertävät piirissä jonkun tutun joululaulun tahdissa. Laulun loputtua jokaiselle leikkijälle jää käteen yksi lappu, jonka he avaavat. Se on joko tyhjä tai siellä on joku tehtävä. Esim. vedä jouku leikki, esitä joulupukkia, kerro jouluvalmisteluistasi, hae joku tai useampi leikkijä piiristä jonka kanssa esitätte tonttuleikin, luettele kaikki muistamasi Suomen presidentit, johda jokin joululaulu, kerro vitsi, esitä pantoniimina joulupullan leipominen, kysy jokin arvoitus, esitä pantomiininä koiran kynsien leikkaaminen, kerro aattopäiväsi suunnitelmat, pidä puhe tontuille, kuiskaa jokin salaisuus jollekin piirissä olijalle, kerro mitä ostaisit kissalle joululahjaksi, lausu jokin runonpätkä, järjestä kilpailu, kerro jokin lapsuusmuisto, halaa jotakuta piirissä olijaa jne. Heti lappujen avaamisen jälkeen tehtävän saaneet suorittavat tehtävän ja muut pääsevät kuin koira veräjästä!
  5. Tunnistelua Pyydetään viisi vapaaehtoista, jotka istuvat penkille. Heille annetaan kynä ja paperinpala viereen. Sitten he laittavat kätensä taakse. Tarvitaan jokin vaikeasti tunnistettava esine, joka annetaan ensimmäiselle käsiin. Hän yrittää tunnistelemalla saada selville, mikä esine on kyseessä ja sitten antaa esineen selkänsä takana seuraavalle. Ensimmäinen kirjoittaa ylös, minkä hän arvelee esineen olevan. Näin jatketaan kunnes esine on ollut jokaisella. Lopuksi esine näytetään ja kerrotaan, mikä se on. Esim. jääpalanotin on vaikeasti tunnistettava ja siitä voisi tula vastauksina hilavitkutin, lääkärilelu, kävynkerääjä, lasisilmänulosotin ja sokeripalanotin.
  6. Piinapenkki Jokainen kekkerivieras vuorollaan asetetaan istumaan tietylle tuolille, piinapenkkiin. Meidän on usein vaikea ottaa vastaan myönteisiä asioita itsestämme. Nyt opettelemme sitä piinapenkissä. Jokainen sanoo yhden mielestään positiivisen asian piinapenkissä olevasta. Leikki tekee hyvää sielulle, mielelle ja itsetunnolle!
  7. Kenen kuva? Kekkereiden vieraita on etukäteen pyydetty tuomaan kuva itsestään pikkulapsena. Kuvat annetaan heti tullessa ja jossain vaiheessa iltaa ne levitetään pöydälle. Vieraat yrittävät nyt tunnistaa mikä kuva esittää kutakin läsnäolijaa. Olisi hyvä, jos vieraat tuntisivat toisensa jo ennestään. Eniten tunnistanut palkitaan.
  8. Neljän seinän kisa Tässä leikissä voi olla leikkijöitä koko suuri salillinen. Neljälle seinälle kiinnitetään laput: laulaja, urheilija, kirjailija, näyttelijä. Leikkijät nousevat seisomaan. Kun vetäjä sanoo jonkun henkilön nimen, leikkijät kääntyvät siihen seinään päin jonka alan edustajan arvelevat tämän olevan. Joka tekee virheen putoaa pelistä eli istuu alas. Viimeksi seisomassa oleva henkilö voittaa. 
  9. Ihan kuutamolla? Televisiosta tuttu Kuutamolla-leikki sopii yleisöleikiksi moniin tilaisuuksiin. Leikkiin voidaan ottaa aksi tai kolme mahdollisimman monelle tuttua tai merkittävää henkilöä. Yleisölle annetaan värikkäät nauhat tai jos heillä on lauluvihkoja tms. käsissä he käyttävät niitä kantansa ilmaisemiseen.
    Vetäjä esittelee leikkijät ja he istuvat heille varatuille tuoleille. Ensimmäinen leikkijä esittää kolme väitettä, joista kaksi on totta ja yksi valhetta. Toiset saavat kaksi minuuttia aikaa kysellä lisätietoja näistä väittämistä. Sen jälkeen he kertovat mikä heidän mielestään on valhetta. Sen jälkeen kysytään yleisön mielipidettä, eli kenen mielestä ensimmäinen väite on valhetta, kenen mielestä toinen ja kenen komlas. Vetäjä kirjaa kunkin vastauksen määrän ylös.
    Sitten väittämät esittänyt kertoo ensin todet ja lopuksi valheen. 
  10. S-loppuiset Jaa porukka sopiviin joukkueisiin. Näiden tehtävänä on tehdä lista S-loppuisista suomenkielisistä sanoista. Erisnimet hyväksytään, järjestysnumeroita ei. Anna joukkueille reilusti aikaa 15-30 minuuttia. Lopuksi lasketaan joukkueiden saamat sanat, eniten kerännyt joukkue luettelee sanat yksitellen. 
  11. Tuulta purjeisiin Noin 4 henkilön joukkueita. Jokaisella joukkueella pitkä pöytä ja tulitikkurasia. Kun lähtömerkki annetaan, ensimmäiset yrittävät puhaltamalla siirtää tulitikkurasiaa eteenpäin. Seuraavat jatkavat siitä, mihin ensimmäiset jäivät. Kun kaikki ovat puhaltaneet, katsotaan mikä joukkue pääsi pisimmälle. Jos pöytiä ei ole useampia, voidaan leikkiä vuorotellen tai lattialla. Jokaisen tulisi harjoitella ennen varsinaista kilpailua.
  12. Neljästä poikki Kysy, kuka haluaisi yrittää. Ensimmäinen halukas saa kokeilla. Pyydä hänet eteen. Esitä kaikki neljä kysymystä ja pyydä häntä vastaamaan niihin kirjaimilla A,B tai C. Kun hän sanoo oikean rivinsä, älä missään tapauksessa kerro mikä oli oikein ja mikä väärin. Kaikki neljä kohtaa pitää olla siis oikein.
    Näin jatketaan niin monen yrittäjän kanssa kunnes löytyy täysin oikean rivin tietäjä.
  13. Joulukorttiruno Pikkujouluissa joka pöytäkuntaan viedään erilainen joulukortti, joka esittää tonttuja, kynttilöitä, poroja, pukkia ja enkeleitä. Tarvitaan myös kynä ja paperia. Pöytäkuntien tehtävänä on tehdä runo joulukortin aiheesta. Runot esitetään juhlan loppupuolella pöytäkunnittain ja paras palkitaan. 
red and gold gift box closeup photography

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä rohkeasti kommenttia!