keskiviikko 25. joulukuuta 2013

Erilainen tonttu

Harmaahapsinen ja parrakas tonttu istuskeli lumisen kallionokareen päällä metsän laitamalla. Ilta oli ehtinyt jo hämärtymään ja taivaalla siinteli muutama tähti. Ikääntyneemmän puoleinen tonttu-ukko tähysteli kiikarinsa kanssa taivaalle.

Tontun katseen kohtasi yksi iso kimeltävä tähti, jota hän jäi ihailemaan. ”Onpas siinä komea tähti”, tonttu totesi. Tonttu päätti nimetä ihailemansa tähden joulun tähdeksi, koska tähti oli niin paljon muita tähtitovereitaan koreampi.

Vanhempi tonttuherra istuskeli metsän laidalla ihan yksinään. Suuressa metsässä ei näkynyt ketään muita mailla eikä halmeilla. Tonttu oli erakoitunut ja oli asustellut jo vuosia metsässä pienessä, hirssisessä torpassaan.

Tontun elinolot olivat aika alkeelliset. Ukko asui yksinään suuren metsän laidalla torpassaan eikä tontun tuvassa ollut juuri muuta kuin kaasuhella, tiskipöytä, pöytä ja jakkarat sekä vanha heteka. Välillä jo pahasti natisevakin heteka toimi tontun sänkynä.

Veden tonttu-ukko joutui kantamaan läheseistä järven lätäköstä. Sähköä tontun torppaan ei puolestaan tullut vaan valoakin tontun tuvassa oli tuomassa kynttilälyhty. Ruokanaan parrakas tonttu-ukko söi erilaisia metsän antimia, toisinaan tonttu metsästi ja kalasti ja tonttu tykkäsi syödä myös metsästä löytyviä marjoja.

Harrastukset metsän keskellä asuvalla ja erakoituneella tonttu-ukolla olivat harvassa. Yksi tontun mielekkäämmistä harrastuksista oli pimeälle tähtitaivaalle tähystely. Tontulla oli kiikari, jolla hän pystyi hyvin katselemaan taivaalle. Tuon kiikarin tonttu oli saanut mukaansa Korvatunturilta.

Tonttu oli päässyt hieman kuihtumaan metsässä asuessaan, sillä syömispuoli metsän laitamalla saattoi toisinaan olla niukan puoleista. Tämä ei kuitenkaan ukkoa haitannut, sillä tonttu oli aina ollut apeamman puoleinen ja tosikkomainen ukko, joka viihtyi hyvin karuimmissakin oloissa.

Tonttu-ukko oli jäänyt muutama vuosi sitten toimestaan eläkkeelle ja oli tämän jälkeen joutunut muuttamaan pois Korvatunturilta, Joulupukin majalta. On olemassa säännöt, joiden mukaan Joulupukin majalla ei voi asustaa kuin virassa olevat tontut, joulupukki ja muori sekä porot ja muut joulun työntekijät.

Virastaan pois jättäytyvien, eläkkeelle jäävien tonttujen on muutettava pois Korvatunturilta. Elelemään oman onnensa nojaan. Tämä sääntö tuottaa monille tontuille vaivaa ja sen vuoksi joulun työntekijät eivät kovin herkästi virastaan eläkkeelle jättäydykään. Uran lopettaminen tuottaisi tontuille niin valtavan tyhjiön.

Tontuilla ei oikein muuta ole elämässään kuin työnsä, Joulupukin avustaminen, lahjojen valmistaminen, hankkiminen ja paketoiminen sekä ihmisten tarkkailu ja ihmisten toimista raportoiminen Joulupukille. Muuta ei ollut ja siksi eläkkeelle jääminen olisi liian iso pala purtavaksi monelle tontulle. Ei olisi mitään muuta elämää, jos ei olisi tontun työtä.

Ja omilleen muuttaminenkin on monelle tontulle vaikea tehtävä, ei ole mietittynä ja suunniteltuna mitään varavaihtoehtoa asumismuodoksi Korvatunturin ja Joulupukin majan tilalle.

Metsässä yksinään asusteleva vanhempi, harmaahapsinen ja parrakas tonttuherra oli ollut kuitenkin rohkea ja oli muutama vuosi sitten päättänyt jättäytyä toimestaan eläkkeelle. Eläkkeelle jättäytyminen vaatii tontuilta oikeanlaista luonnetta, sillä tontun elämä tulee muuttumaan niin paljon eläkkeelle jättäytymisen jälkeen.

Tämä metsikössä asusteleva tonttu oli kuitenkin ollut persoonaltaan sen verran rujon puoleinen, ettei häntä ollut hätkähdättänyt aavistus edes siitä, että hänen elinolonsa saattaisi eläkkeelle jäämisen jälkeen muuttua rajustikin huonompaan suuntaan.

Tai tieto siitä, että sen sijaan, että hän oli tonttuna tottunut elämään laumassa, niin eläkkeellä hänellä olisi vastassa pyhä yksinäisyys. Ja oli tonttu-ukolla eläkkeellä vastassa myös iso tyhjiö, mutta sekään parrakasta herrasmiestä ei ollut ujostuttanut.

Ei. Tämä vanha tonttuherra oli ollut rohkea ja oli muutama vuosi sitten päättänyt jättäytyä virastaan eläkkeelle. Olihan tontun eläke-elämä ollut karua, jokseenkin tylsää ja pirun yksinäistä, mutta se ei tonttu-ukkoa ollut haitannut. Apaattisemman puoleinen ukko tykkäsi elää hankalimmissakin paikoissa ja paikoissa, joissa elossa olosta joutuu jopa taistelemaan.

Nyt tuo tonttu-ukko istuskelee kallion päällä ja kiikaroi tähtitaivasta. Taivaalta hän ihastelee varsinkin tähdistä isointa, jonka hän on itsekseen nimennyt joulutähdeksi. Tähtien katselu oli tontun tärkeä harrastus, sillä juuri muuta tekemistä metsikössä ei ollut keksittävissä.

”Olen varmaan yksi harvoista tontuista, jotka ovat jääneet eläkkeelle. Eläkkeelle siirtyminen saattaa vaatia oikeanlaista luonnetta, ja sitä minulla onneksi on. Niin, ja onneksi minulla ovat nuo kauniit tähdet seuranani.”, tonttu-ukko lausahti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä rohkeasti kommenttia!