keskiviikko 4. joulukuuta 2013

Itsensä kehittäminen vaatii selkeän tavoitteen

Yksi olennaisia asioita kehittämisprojekteissa on se, että on selkeä tavoite. Se, että heti jo alusta alkaen on maalannut mieleensä vision siitä, mihin haluaa edetä. Vision siitä, missä olisi silloin, kun on itselle asettamassa maalissaan.

Kehittämisprojektissa tärkeää on selkeä päämäärä. On helppoa arvata kumpi pursi löytää paremmin perille, se joka tietää selkeästi mihin on purjehtimassa vai se, jolla ei niin selkeää tietoa kyseisestä asiasta ole. Selkeä tavoite auttaa onnistumaan.

Selkeä tavoite auttaa keskittymään lähinnä vain siihen olennaiseen eli itsensä kehittämiseen. Niin kuin minullakin opiskellessani jo reilua kolmatta vuotta toimittajaksi, olennaisin ajatus päässäni on matkani varrella ollut kysymys siitä, että missä kohtaa olen kehittymisprojektiani menossa ja mitä vielä pitää tehdä, että saavutan maalini. Ja sitten olen tehnyt vain töitä tavoitteeni eteen.

Hyvä ja tärkeä tavoite auttaa kannustamaan jatkamaan myös matkallaan eteenpäin ja antaa lisämotivaatiota. Minulle tavoitteeni on esimerkiksi siksi ollut todella tärkeä, koska silloin, kun aloin opiskelemaan toimittajaksi, niin elämäni oli melko umpikujatilanteessa ja olin työtön.

Selkeä päämäärä auttaa myös siten itsensä kehittämisessä, että silloin on selkeämpää myös määrittää se, mitä työtä täytyy oman tavoitteensa eteen tehdä. On helpompaa tutkia eri mahdollisuudet edetä kohti tavoitteitaan ja sitten alkaa vain duunaamaan näitä opiskelumahdollisuuksia. Kun tiedostaa mihin haluaa mennä, niin on tietenkin helpompi myös saada tutkituksi, mitä sinne meneminen vaatii.

Selkeä tavoite on tärkeä asia. Toki tavoite ei yksinään riitä vaan siihen pitää myös lujasti sitoutua ja tehdä töitä tavoitteensa eteen pitkäjänteisesti ja päämäärätietoisesti. Mitä isompi tavoite, sitä enemmän tavoitteen toteutuminen todennäköisesti vaatii myös työtä.


Ja tietenkin on tärkeässä roolissa ollut myös itsensä johtaminen, mutta siitä voin kirjoittaa joskus myöhemmin...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä rohkeasti kommenttia!