perjantai 25. elokuuta 2017

Minusta on tullut taas pullukka! Mikä meni vikaan?

Tekemäni kova työ painoni tiputtamisen eteen on enää vain kaunis muisto. Kilot ovat tulleet takaisin korkojen kera. Mikä meni vikaan? Miksi minusta on tullut taas pullukka?

Painoni on heittelehtinyt viime vuosina todella paljon. Ensin laihdutin vuonna 2010 noin 30 kilon verran läskiä pois itsestäni. Sitten paino pysyi suht samana parin vuoden ajan, kunnes vuosina 2015-2017 lihoin takaisin pullukaksi. Laihduttamani kilot tulivat takaisin korkojen kera ja olen lihonnut yhteensä parin viime vuoden aikana (kehtaako tällaista edes paljastaa?) noin 35 kilon verran.

Olisi mukavaa olla se sama laihduttanut mies, jota olin vaikka vielä vuonna 2011. Laihempana sitä kuitenkin koki olonsa mukavammaksi, kevyemmäksi ja energisemmäksi. Sitä jaksoi paremmin, kun elopainoa ei ollut taakkana niin paljon.

Laihempana sitä oli myös enemmän itsetunto kohdillaan sillä vaikuttaahan läski myös itsetuntoon. Se on melkein häpeällistä olla niin lihava. On myös epäterveellistä olla läski. Lihavampana on alttiimpi erilaisille sairauksille.

 Henkilön Ville Heino kuva.

Henkilön Ville Heino kuva.

Miksen sitten onnistunut pitämään itseäni laihempana? Miksi lihoin takaisin pullukaksi? Mikä oikein meni vikaan?

Luin Seuran sivuilta tilastotietoa, jonka mukaan peräti 90 prosenttia laihduttajista lihoo uudelleen. Eli en ole todellakaan ongelmani kanssa yksin. En ole ainoa lopulta epäonnistunut laihduttaja. Tutkimukset osoittavat, että vaikka on monta tapaa pudottaa painoa, suurin haaste on ylläpitää saavutettu painonpudotus. Painolla on taipumus palautua laihdutuksen jälkeen entistä korkeampiin lukuihin. Pysyvä painonhallinta onkin oikeasti todella haastavaa.

Ja isoksi haasteeksi pysyvä painonhallinta muodostui myös minulle ja tässä en onnistunut. On varmaan moniakin syitä olemassa siihen miksi en onnistunut pysyvässä painonhallinnassa. Jo tuolla Seuran sivuilla kerrotaan hyviä syitä siihen miksei pysyvä painonhallinta onnistu. Oliko painonpudotukseni sittenkin liian nopeaa ja rajua vaikka tähtäsin kyllä aikoinani siihen että dieetin sijasta pyrin ennemminkin pistämään elämäntapani remonttiin ja pyrin nimenomaan rauhallisesti laihduttamaan. Mutta onnistuinko sittenkään tässä?    

Yksi syy myös takaisin lihomiseeni on alkoholin runsas käyttö. Joskus syksystä 2014-syksyyn 2015 aikavälillä olin jonkin sortin alkoholisti ja lisääntyneen alkoholin käytön takia painoa tuli takaisin minulle. Viikkoannokseni olivat kuitenkin pahimmillaan aika suuria.

Henkilön Ville Heino kuva.

Henkilön Ville Heino kuva.

Lopetin myös ruokapäiväkirjan pitämisen joskus vuonna 2011. Pidin ruokapäiväkirjaa vuonna 2010, silloin kun laihdutin ja laskin päivittäin saamani kalorit tarkasti ylös. Jatkoin ruokapäiväkirjan pitämistä syys-talvella 2016, mutta lopetin päiväkirjan päivittämisen taas keväällä 2016 kun kotitalousvaakani hajosi.

Oliko tässä yksi virheistä jonka tein? En aina ole ollut tarkka sen suhteen, mitä syön? Olisiko minun kannattanut pitää koko ajan ruokapäiväkirjaa, jolloin olisin hyvin pysynyt ajan tasalla sen suhteen mitä milloinkin syön.

Kun en aina ole pitänyt syömisistäni niin tarkkaa lukua, niin ehkä ruokavalioni on joskus ollut epäterveellisempää ja ruoka-annokset olleet liian suuria?

Miksi olen lihonut takaisin pullukaksi? Kenties yksi syy on myös herkuttelun lisääntymisessä. Karkkeja en niinkään syö, mutta heikko kohtani ovat erilaiset leivonnaiset joita tulee välillä syötyä liiankin kanssa. Ja yksi huomio on myös se, että sokeroidut limonadit ovat palanneet juomalistalleni. Lopetin näiden juomisen silloin kun aloin laihduttamaan mutta nyt viime kuukausina olen taas sortunut näitäkin limonadeja juomaan.

Ehkä on muitakin syitä olemassa siihen miksi minusta on tullut taas läski. Painoni on heittelehtinyt viime vuosina aika paljonkin, mutta toivottavasti se ei ole jo epäterveellistä. Tai kai se on ainakin joka tapauksessa aina epäterveellistä olla lihava?

Minusta on tullut taas pullukka- ja on jokseenkin masentavaa ottaa käyttöön taas niitä vaatteita jotka olivat jo yhdessä vaiheessa liian suuria, aivan kuin telttoja päälleni ja huomata että nyt ne ovat taas sopivia minulle.

Ehkä kuitenkin pystyn elämään läskienikin kanssa.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä rohkeasti kommenttia!