perjantai 14. joulukuuta 2018

Luukku 14/24: Monet joululaulut herkistävät mielen

Otan kupin kahvia käteeni ja pistän Youtubesta soimaan Katri Helenan Joulumaa-laulun. Tämä laulu se jollain tavallla osaa aina herkistää mieleni. Varmaan yksi syy siihen on sekin, että Joulumaa oli äitini lempijoululaulu. Ja onhan tämä laulu hieno, Joulumaa-kappaleessa on mielestäni kauniit ja osuvat sanat.

Olen luultavammin nolo, mutta minun on myönnettävä, että tykkään joululauluista. Mielestäni joululaulut ovat mainettaan paljon parempia. Yleisen ”totuuden” mukaanhan joululaulut ovat kai niitä helvetin ärsyttäviä ja loppuun vingutettuja hoilotuksia.

Niitä hoilotuksia, joita jouluisin tulee pakostakin kuunneltua, vaikka ei edes itse tahtoisi. Jos ei lauluja muualla kuule, niin sitten viimeistään marketeissa. Siellähän ne raikuvat ämyreistä ja niitä on pakko kuunnella ostosreissujen yhteydessä.

Mutta ei. Ei joululaulut niin kamalia ole kuin miksi niitä herkästi arvostellaan. Moni joululauluista ovat tosi hienoja kappaleita. Osa joululauluista on jopa niin kauniita kappaleita, että ne herkistävät mielen ja saavat tipat linssille.

Useissa joululauluissa on kaunis sanoitus, hieno sovitus ja upea musiikki. Monet joululaulut nostattavat sitä joulutunnelmaa, herkistävät mieltä ja saavat muistelemaan jopa menneitä aikoja. Osalla joululauluista on minuun jopa yllättävänkin iso vaikutus.

Mielestäni kauniimpia joululauluja ovat nämä vanhempaan kaartiin lukeutuvat joulukappaleet, kuten Varpunen jouluaamuna, Sylvian joululaulu, Joulumaa, Heinillä härkien kaukalon, Näin sydämeeni joulun teen ja Tonttu. Varsinkin nämä joululaulut saavat tunteeni pintaan.

Niin kuin tämä Joulumaan kertosäe: ”Joulumaa on muutakin kuin tunturi ja lunta. Joulumaa on ihmismielen rauhan valtakunta. Eikä sinne matka silloin kovin kauan kestä. Joulumaa, jos jokaiselta löytyy sydämestä.”

Tai kaunis teksti on myös tämä tekstin pätkä, jolla Näin sydämeeni joulun teet- laulu alkaa. ”On jouluyö, sen hiljaisuutta yksin kuuntelen, ja sanaton on sydämeni kieli. Vain tähdet öistä avaruutta pukee loistaen ja ikuisuutta kaipaa avoin mieli. Näin sydämeeni joulun teen ja mieleen hiljaiseen. Taas Jeesus-lapsi syntyy uudelleen.”

Nämä joululaulujen tekstinäytteet ovat hyviä esimerkkejä siitä, että osa joululauluista on tosi kauniita kappaleita. Joululaulujen sanat parhaimmillaan koskettelevat tunteita ja pistävät ajattelemaan. Kenties jopa muistelemaan menneitä aikoja ja menneitä jouluja.

Esimerkiksi Näin sydämeeni joulun teen- kappale on hieno kuunnella jouluaattoiltana tai jopa yöllä. Ja muistella kaiholla edesmenneitä läheisiä ja miettiä joulun merkitystä. Tällainen hetki koskettaa mieltä.

Uudemmat joululaulut eivät tosin minuun kuten ei moneen muuhunkaan suomalaiseen ole niin suurta vaikutusta tehneet kuin nämä vanhemman kaartin laulut. Uudemmat joululaulut eivät vain yksinkertaisesti sytytä eikä niistä muodostu samanlaisia klassikoita kuin näistä varmaan ikuisesti joulun soittolistoilla pysyvistä kappaleista.

Tosin Suvi Teräsniska on yksi nuoremman polven joululaulujen laulajista, joka on onnistunut tekemään kauniita joululauluja. Teräsniskakin on kuitenkin lähinnä vain hieno poikkeus.

Joululaulut kuuluvat olennaisesti joulun viettoon ja ne nostattavat myös joulun tunnelmaa. Joululaulujen arvoa nostattaa paljon sekin, että niillä on usein huippuluokan artistit esittäjinä. Tällaisia laulajia ovat muun muassa Katri Helena, Vesa-Matti Loiri ja jo nykyään eturiviin noussut edellä mainittu Suvi Teräsniska. Sekä jo keskuudestamme poistunut Kari Tapio ja Eino Grön.

Ovathan joululaulut sinänsä myös poikkeus lauluvalikoimissa, että harva, ainakaan harva suomalainen laulu jää yhtä pysyvästi soittolistoille pyörimään kuin joululaulut. Tosin ei joululaulujakaan soitateta kuin joulun aikaan, mutta edes silloin noita kappaleita jaksetaan soitattaa vuosi toisensa perään.

Ja sen lisäksi, että joululaulut kuuluvat olennaisesti joulun viettoon, niin joulun viettoon kuuluu läheisesti myös eräät joululaulujen pohjalle tehdyt perinteiset joulutapahtumat. Varsinkin perinteiset joulunalustapahtumat kuten kauneimmat joululaulut ja monet joulukonsertit.

Minä itse menen ttänään nimenomaan Suvi Teräsniskan joulukonserttiin Hämeenlinnan kirkkoon. Odotan edessäni olevan hieno ilta, sillä Teräsniska on kuitenkin nykyään yksi eturivin laulajistamme ja kirkko varmasti kaunis ja tunnelmallinen esityspaikka varsinkin joululauluille.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä rohkeasti kommenttia!