maanantai 17. joulukuuta 2018

Luukku 17/24: Mitä joulu on?

No niin. Nyt ei enää kestä kauaa kun pikkulasten ja vähän meidän isompienkin kakaroitten jännitys loppuu. Se on nimittäin kohta se joulu, jo viikon päästä. Kovasti siitä joulusta on täällä Viltsunkin joulukalenterissa kirjoitettu, mutta mikä se sellainen kumman joulu edes on?

Joulu on monelle meistä lukuisten perinteiden sävyttämä juhla. Tosin, niitäkin poikkeuksia löytyy, jotka luikkivat joulua pakoon vaikka ulkomaille, mutta useimmiten joulua vietetään rutiininomaisin tavoin.

Vaikka eihän se joulu koskaan täysin samanlainen ole. Joulut vaikuttavat vuosi toisensa perään samanlaisilta, mutta kukin joulu on silti jollain tavalla erilainen. Jokaisessa joulussa on mukana oma lisämausteensa, joka tekee joulusta erilaisemman kuin mitä aiemmat joulut ovat olleet.

Eikös olekin? Ei ne joulut koskaan täysin identtisiä ole. Joskus on joulupukki jättänyt lahjat vain kuistin portaille, joskus on riisipuuroon unohtunut pistää manteli ja joskus on taas joulukuusi kaatunut kun isä on hiukan humalapäissään riehunut huushollissa. Jokainen joulu on aina jollain tavalla erilainen.

Joulut ovat toinen toistaan erilaisempia, mutta mikä se kumman joulu sitten on? Kuinka joulua pitäisi kuvailla?

Yksinkertaisesti selitettynähän, joulu on kolmipäiväinen juhla, jota vietetään Jeesus-pojan syntymän kunniaksi. Joulua juhlitaan 24.-26. joulukuuta välisenä aikana. Tätä se joulu on. Tätähän se joulu on pähkinäkuoressaan, mutta voi joulua kai kuvailla enemmänkin. Sen verran merkittävä juhla joulu kuitenkin vaikuttaa meille olevan.

Joulu on monelle suomalaiselle iso juhla. Ei kai me muuten aherrettaisi töitä joulun eteen niin paljoa? Ja emme kai me muuten ennakkorummutettaisi joulua niin kovaäänisesti? Monet meistä paiskivat hiki hatussa töitä joulun eteen vähintään kuukauden verran, vaikka itse juhla kestää kolme päivää.

Mitä joulu on? Sen tiedän minäkin, että joulu on punainen. Joulun juhlintaa leimaa vahvasti punainen väri. Joulupukki tonttuineen on pukeutunut punaiseen ja kotejamme koristavat monet punaisen väriset somisteetkin. Joulun punaisuutta voi kyllä ajatella syvällisemminkin. Punainen väri symbolisoi sellaista lähimmäisen rakkautta, joka jouluun vahvasti liitetään.

Joulun merkitys tulee siinäkin esille, että joulua voi kuvailla niin monin eri tavoin. Joulu tarkoittaa meille lukuisia eri asioita. Vähän niin kuin rakkaalla lapsella on monta nimeä.

Kaikki varmaaan tietävät, että joulu on rauhoittumisen aikaa. Joulu on myös perheiden ja muiden tärkeiden ihmisten yhteistä aikaa. Aikaa, aikaa. Joulu on kaiketi myös välittämisen aikaa.

Hiukan, jos eri perspektiivistä joulua ajattelemme, niin joulu on levon aikaa. Jouluna lepuutetaan sekä itseämme että hermojamme. Jouluna heitetään arkihuolet unholaan ja otetaan rennosti. Huilaillaan.

Joulun voi määritellä olevan myös herkuttelun ja ylensyönnin juhla. Kaapit ja pöydät notkuvat jouluruoista ja leivonnaisista sekä suklaasta. Näitä pistellään sitten kitaan niin, että vyöt paukkuvat. Ylensyöminen kuuluu olennaisesti joulun viettoon.

Joulu on myös ilon ja hassuttelun juhla. Silloin punaisiin asusteisiin sonnustautuneet mielikuvitushahmot ovat liikkeellä ja monet meistä uskovat niihin. Lisäksi jouluna leijuu ilmassa taikaa ja ilo raikaa.

Se on hyvä, että meillä täällä Suomessa on ankean arjen keskellä joulukin, jolloin viimeistään osaamme ottaa hiukan iisimmin ja osaamme olla positiivisia ja iloisia. Joulu on mielestäni tärkeä juhla juuri senkin takia, että se on ilon juhla.

Ja loppupeleissä, ei joulua voi liian tarkkaan kuvailla. Jokainen viettää sellaisen joulun kuin haluaa viettää. Ei ole olemassa vain yhtä oikeaa tapaa juhlia joulua. Oikeastaan, paras tapa juhlia joulua on tehdä joulusta omannäköisensä juhla.

Iloista joulun odotusaikaa kaikille,

Viltsu


Bare Tree With Snow

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä rohkeasti kommenttia!