perjantai 7. joulukuuta 2018

Luukku 7/24: Mistä joulun tunnelma tulee?

Joulu on rakas juhla ja jouluun liittyy omanlainen tunnelmansa. Mistä tämä joulun tunnelma sitten tulee? Mikä tekee joulusta joulun?

Joulun tunnelma tulee mielestäni välittämisestä ja rakastamisesta. Joulu on perheiden ja muiden toisilleen tärkeiden ihmisten yhteistä aikaa.

Joulun tunnelma tulee myös siitä, että muistaa jo edesmenneitä läheisiään. Nykyään tästä on minulle tullut entistä tärkeämpi asia äitini ja veljeni menehtymisten vuoksi.

Tähän liittyen, joulun tunnelma tulee myös lasten riemusta. Joulun tunnelma muodostuu osin siitä, kun saa katsella ja ihailla esimerkiksi siskon 7-vuotiaan pojan Veikon malttamatonta joulun ja joulupukin odotusta.

Joulun tunnelma muodostuu muutenkin joulun odottamisesta. Odottaa innokkaasti sitä hetkeä, kun pääsee herkuttelemaan lukuisilla jouluruoilla ja näkemään kuinka toiset ihmiset reagoivat heille hankkimiini joululahjoihin.

Enää en pidä niin tärkeänä sitä, että saan itse joululahjoja, mutta toisten ihmisten ilostuttaminen on hienoa puuhaa.

Mistä muusta joulun tunnelma tulee? Joulun tunnelma tulee valosta ja lumesta. Lumi kuuluu läheisesti jouluun ja se nostaa joulufiilistä huimasti. Luminen joulu on ihan eri asia kuin musta joulu.

Joulun tunnelma tulee myös monista joulukoristeista. Etenkin joulukuusesta, tontuista ja joulupukeista sekä kynttilöistä. Kynttilät tuovat jouluun valoa.

Tunnelmaa jouluun tuovat myös lukuisat jouluruoat ja leivonnaiset sekä ennen kaikkea niiden tuoksut. Ja myös kinkun paistaminen tuo monelle ihmiselle tunnelmaa jouluun.

Joulutunnelmaa nostattaa myös lukuisat kauniit joululaulut, kuten Sylvian joululaulu, Tonttu, Joulumaa, Varpunen jouluaamuna ja Näin sydämeeni joulun teet. Esimerkiksi nämä joululaulut herkistävät mielen.

Ja kyllä, jouluun tunnelmaa tuo myös ennen joulua oleva "jouluhärdelli". Vaikka lahjojen hankkimiset ja ruokien valmistamiset ja ostamiset toisiaan raivostuttavatkin, niin kyllä ne vaan omalta osaltaan sitä joulufiilistäkin nostattavat. Ja pistävät entisestään vain odottamaan joulua.

Joulun tunnelma tulee myös perinteistä. Nämä edellä mainitutkin asiat "tapahtuvat" aina joka joulu. Niistä on muodostunut joulun perinteet. Ja erilaiset perinteet tuovat tunnelmaa jouluun.

Joulu on myös ainakin minulle muistojen aikaa. Sitä tulee jouluisin aina muisteltua edellisiä jouluja, varsinkin jo tälläkin iällä lapsuuden jouluja. Ja etenkin nykyään muistelen lapsuuteni jouluja, kun äitini ja veljeni ovat menehtyneet. Enää ei ole mahdollista viettää samanlaisia jouluja kuin lapsena.

Muistot tuovat jouluun tunnelmaa.

Christmas Tree With Baubles

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä rohkeasti kommenttia!