lauantai 16. marraskuuta 2013

Mitkä asiat voivat vaikeuttaa kehittymistä?

Täällä blogissani olen joissakin aiemmissa kirjoituksissani ottanut kantaa siihen, mitä asioita kehittyminen voisi vaatia. Oleellinen kysymys tämän lisäksi on myös se, että mitkä asiat voisivat olla kehittymisen esteenä.

Itsensä kehittäminen ja opiskeleminen ei varmaan olekaan aina helppoa, mutta miksi ei? Mitkä tekijät voivat olla esteenä kehittymiselle?

Olen jonkin verran täällä blogissani kirjoittanut minun kehittymisprojektistani, mutta on syytä muistaa etten ole ainoa ihminen Suomessa tai maailmassa, joka jossain lajissa itseään kehittää. Periaatteessahan meillä kaikilla voisi olla mahdollisuus löytää itselleen se jokin oma juttunsa ja alkaa kehittämään siinä itseään paremmaksi ja paremmaksi.

Minulla on tietenkin käynyt suurenmoinen onni, että olen löytänyt tämän oman juttuni eli kirjoittamisen. Mutta kaikki eivät ole valitettavasti yhtä onnekkaita. Jotkut voivat koittaa kehittää itseään jossain asiassa, mutta tällainen asia ei välttämättä ole silti ihan se niiden oma juttunsa ja kiinnostuskin voi jossain vaiheessa kehittymistyöhön lopahtaa.

Eli kiinnostuksen puute voi olla yksi este kehittymiselle. Parhaimmassa tapauksessa kehittymistä kohtaan puolestaan kokee intohimoa ja tällainen intohimo saattaa viedä pitkälle.

Toinen este kehittymiselle voi olla silkka laiskuus. Ajatellaan, että jokin asia tulee kuin Manulle illallinen eikä oteta tarpeeksi vastuuta omasta elämästään, omista opinnoistaan ja omasta kehittymisestään. Eikä ennen kaikkea olla valmiita tekemään töitä kehittymisensä eteen.

On ymmärrettävä, että kehittyminen vaatii kovaa ja pitkäjänteistä työtä. Mikäli tätä työtä ei ole kuitenkaan valmis paiskimaan, voi tässä olla yksi este kehittymiselle.

Ja seuraava este kehittymiselle saattaisi olla vääränlainen asenne kehittymistä kohtaan. Tällainen väärä asenne saattaisi myös vaikuttaa siihenkin, ettei tuota työtä olla valmiita tekemään niin paljoa kuin tarvitsisi.

Mielestäni hyvä asenne koko elämää kohtaan on, että tämä on jatkuva oppikoulu ja aina on varaa kehittää itseään. Mutta jos tämän sijaankin alkaakin asennoitumaan siten, että kyllä minä jo osaan ja ei helvetti, että olen hyvä, niin äkkiä voi käydä niin, että asenne kehittämistyötä kohtaan lopahtaa. ”Eihän sitä enää niin paljoa opiskella tarvitse, kun osaan jo”. Tällaiset luulot saattavat haitata kehittymistä.

Mitä muita esteitä kehittymiselle voisi olla, entä mitkä asiat saattavat haitata kehittymistä?

Yksi asia, joka voi haitata kehittymistä on se, että rima on joko itsensä tai muiden toimesta asetettu liian korkealle. Silloin, kun minä lähdin kehittämään itseäni kirjoittajana kolmisen vuotta sitten, niin isossa osassa oli varmaan silloin se, että minua innostutettiin toisten ihmisten toimesta niin itseni kehittämiseen kuin omassa jutussa alulle pääsemiseenkin.

Kukaan ei ole seppä syntyessään. Tekemällä oppii. Uskalla tehdä virheitä, ota niistä opiksi ja kehity. Virheet ovat sallittuja etenkin alussa. Tee, tee, tee!

Ja jos sulla on vähänkään innostusta tälle alalle, niin tulet kyllä hiljalleen oppimaan asiasi ja kehityt paremmaksi ja paremmaksi.

Mielestäni on tärkeää se, ettei rima ole vasta-alkajalle asetettuna liian korkealle. Tällainen, kun voi muodostua esteeksi kehittymisellekin. Innostus saattaa helposti lopahtaa. Ja kuinka sitä parhaiten oppisikaan kuin tekemällä? Mutta jos rima tekemiseen on asetettu liian korkealle, niin voi olla, ettei ole uskallusta tehdä niin paljoa kuin parhaimmillaan tekisi ja kehittyminenkään ei ole tällöin ihanteellisinta.

Vasta-alkaja pitäisi saada innostettua polussaan alulle. Kannustamalla, pitämällä vaatimukset tarpeeksi matalalla ja sallimalla virheet. Kyllä se siitä sitten kehittyy, jos hänessä on potentiaalia omalle alalleen.

Yksi haitta kehittymiselle voi olla myös uskalluksen puute. Ei uskalla yrittää. Ja tähän voi yhdistää senkin, että kuinka muut ihmiset suhtautuvat kehittymiseeni ja kuinka ne suhtautuisivat minuun sitten, jos olisin niin hyvä alallani kuin voisin olla. Nämä asiat voivat nakertaa rohkeutta ja vaikuttaa siihen, ettei uskalla kehittää itseään.

Yksi este kehittymiselle voi olla myös elinympäristön ja muiden ihmisten odotukset ja vaatimukset sekä suhtautumiset toisen ihmisen kehittymiseen. Muut ihmiset voivat äkkiä myös lannistuttaa sinua. Siksi ei kannattaisi liikaa piitatakaan muiden ihmisten puheista, keskity rohkeasti vain siihen omaan juttuusi!

Kehittymistä voi haitata myös negatiivinen asenne. ”En onnistuisi kuitenkaan.” Mielestäni kehittämisessä on hyvä, jos on positiivinen asenne. Yritän, yritän, yritän. Kyllä se jonain päivänä onnistuu. Jonain päivänä olen kovan työn jälkeen paras. Lopussa kiitos seisoo. Tulin voittamaan, en anna minkään seistä tiellä. Positiivisuutta, kannustusta ja tsemppiä. Sitä tarvitaan.

Mitkä muut syyt sitten saattaa vaikeuttaa kehittymistyötä? Varmaan ihan puhtaasti se, että on huonot mahdollisuudet kehittymiselle. Minulla on ollut tietenkin erinomaiset mahdollisuudet itseni kehittämiseenkin, mutta aina näin ei ole. Esimerkiksi jossain urheilulajissa voi treenausmahdollisuudet olla rajalliset.

Ja näihin mahdollisuuksiin liittyen kehittymistä saattaa vaikeuttaa myös ajan ja rahan puute ja nämähän tietenkin vaikuttaa myös just noihin mahdollisuuksiinkin. Joko ei ole aikaa opiskeluun ja itsensä kehittämiseen tai sitten ei ole rahaa kustantaa näitä asioita. Minun oma kehittymistyöni on ollut liki ilmaista, mutta kaikillahan ei näin ole. Jääkiekon pelaaminen ja harjoitteleminen on esimerkiksi tyyristä lystiä.

Ja rahan lisäksi voi olla puutetta myös ajasta. Työt, lapset ja koti ajavat edelle.

Tässä on nyt lueteltuna muutamia asioita, jotka voivat vaikeuttaa kehittymistä tai voi olla pahimmassa tapauksessa esteitä kehittymiselle. Nämä asiat tulivat näin aamusella mieleeni. Jotain saattoi jäädä sanomattakin. Ja lopuksi vielä lisään listaan muuten sen, että kehittymistä voi vaikeuttaa myös se, ettei ole tarpeeksi osaamista kehittämiseen.

Minulla itselläni on ollut sen verran osaamista ja tietoa kirjoittamista ja toimittajan hommia kohtaan, että olen suurimmaksi osaksi kehittänyt itse itseäni. Mutta kaikilla eivät asiat ole näinkään. Voi esimerkiksi olla ettei treenivalmentaja ole tarpeeksi pätevä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä rohkeasti kommenttia!