keskiviikko 18. kesäkuuta 2014

Tulossa on kolea juhannus?

Eilen sattui jotain outoa, jotain ihmeellistä. Jotain sellaista joka sai minut puristelemaan päätäni ja kurkkaamaan seinäkalenteriin. Minun oli tarkistettava elämmekö nyt tosiaan kesäkuuta ja tämän kesäkuun puoltaväliä, mutta oudosta tapauksesta huolimatta seinäkalenteri osoitti luuloni oikeaksi. Eilen oli kesäkuun 17. päivä.

Kesäkuun 17. päivä, kohta juhannus ja noin kello yhdentoista aikaan taivaalta sataa lunta! Jonkin edellä mainitun asian ei kaiken järjen mukaan pitäisi kuulua joukkoon... Ei pitäisi, mutta niin se vain kuuluu joukkoon. Eilen, kesäkuun ollessa noin puolessa välissä taivaalta todella satoi lunta! Lumi ei onneksi jäänyt aivan maahan asti vaan suli heti satamisensa jälkeen pois, mutta on se silti ihmeellistä. Keskellä kesää pyryttää lunta! Vedämmekö seinään rastin?

Säät ja muut keliolosuhteet taitavat vaikuttaa meihin ihmisiin melko paljon. Kesä on hienoa aikaa, ehkä kesä on sittenkin neljästä vuodenajastamme se paras. Mutta kesänkin mukavuus ja ihanuus on aika paljon kiinni ilmoista. Ehkä kesä on myös kaikista vuodenajoistamme kaikkein riippuvaisin keleistä?

Kesä on hienoa aikaa, mikäli ilmat ovat suosiolliset. Välttämättä hellettä ei tarvitse sentään ihan olla vaan aurinkoinen sää riittää. Kesällä voi tehdä kaikenlaisia siistejä juttuja ulkona, mikäli säät ovat suosiolliset.

Kesä on itse asiassa melko usein juuri ihanaa aikaa senkin takia, että silloin pitäisi olla lämpimät kelit. Ja näitä lämpimiä kelejä ei kovin usein Suomessa kuitenkaan ole. Mutta tällä hetkellä säät eivät ole suosiolliset. Kesäisen lämpimät kelit ovat jo historiaa ja tilalle on tullut kylmät ja koleat ilmat sekä kova tuuli.

Tällä hetkellä kesässä ei ole mitään erityisen hienoa ja valitettavasti myös edessä olevasta juhannuksesta on tulossa myös viileä ja kaiketi myös sateinen. Juhannuksestakaan ei valitettavasti ole tulossa lämmin. Puolet juhannusjuhlan riemusta taitaa pudota pois surkeiden kelien takia? Mutta kuinka usein meillä on itse asiassa edes käynyt niin hyvä tuuri, että juhannuksena olisivat olleet säät kohdillaan? Että juhannus olisi ollut aurinkoinen tai suorastaan helteinen?

Päinvastoin, luin eilen netistä että lämmin juhannus on vain harhakuvitelmaa. Lämpimästä juhannuksesta puhutaan paljon, mutta ne kerrat kun juhannus on oikeasti ollut lämmin ovat ainakin viime vuosina olleet lähinnä poikkeuksia. Juhannus on ollut aika usein kylmä ja niin se on todennäköisesti myös tänä vuonna.

Montaa yötä ei siihen enää ole kun meillä on juhannus, tuo keskikesän juhla. Minä en ajatellut tänä vuonna juhlistaa juhannusta mitenkään erityisesti, itse asiassa jos minulla hyvä tuuri käy niin saatan olla juhannuksen jopa töissä. Usein muulloinkaan en erityisemmin ole juhannusta viettänyt, mutta yksi juhannus tulee lämpimästi mieleeni.

Yksi juhannus herättää rakkaita muistoja ja tulee varmaan ikuisesti herättämään näitä rakkaita muistoja. Yksi juhannus nousee ylitse muiden juhannuksien.

Ainakin yhtenä kesänä minäkin vietin juhannusta oikein erityisellä tavalla, tai ei viettotavoissa niinkään erityistä ollut. Tuon kesän juhannus nousi ikimuistoiseksi vasta jälkeenpäin. Pari kesää sitten juhlimme juhannusta jo valitettavasti menehtyneen veljeni ja hänen kolmen kaverinsa kanssa.

Vietimme tuota juhannusta veljeni kaverin kodissa, joka sijaitsi jonkin lammen rannalla muistaakseni Tammelassa. Jussijuhlamme oli aika tyypilliset. Sellaiset minkälaisiksi jussijuhlat voi vaan kuvitella kun viisi suht nuorta sälliä juhlistaa juhannusta. Eli suoraan sanottuna ne oli helkkarin hauskat ryyppyjuhlat. Ja tulihan siinä samassa paljon myös saunottua ja uitua, grillattua sekä vietettyä hauskaa yhteistä aikaa.

Niin kuin jo totesin, jussijuhlissamme ei sinänsä ollut mitään erikoista. Ne olivat tyypilliset nuorten miesten juhannusjuhlat, mutta tuon juhannuksen arvo nousi vasta jälkeenpäin paljon, juhannusjuhlista tuli liki pitäen ikimuistoiset.

Veljeni kun menehtyi paria viikkkoa tuon kesän juhannuksen jälkeen ja noista juhannusjuhlista tuli viimeinen hetki jolloin aikaa veljeni kanssa vietin. Ei juuri ikimuistoisemmalla tavalla olisi läheisten veljesten yhteinen matka voinut päättyä. Varmaan tänäkin juhannuksena nuo kahden kesän takaiset juhannusjuhlat pyörivät mielessäni ja niitä tulee haikeudella muisteltua.

No, joka tapauksessa tänäkin vuonna on juhannus ja vaikka kelit eivät olisikaan suosiolliset, niin koittakaa silti viettää ihan kiva jussi. Onko se jussijuhlan tunnelmakaan niin paljoa kuitenkaan keleistä riippuvainen vai ennemminkin meistä itsestämme riippuvainen? Hauskaa voi pitää surkeillakin ilmoilla, kun on vain asenne, fiilis ja seura kohdillaan.

Ja tietenkin juhannusjuhlien arvoa voi nostaa myös hyvällä ruoalla. Kesälläkin ja kaiketi varsinkin kesällä on useita ruokaherkkuja ja ruokaperinteitä ja näillä voi helposti myös juhannusjuhlista loihtia ainakin maistuvat. Melkein vesi herahtaa kielelleni kun mietin kaikkia kesän ruokaherkkuja, uusia perunoita, grillaamista, makkaraa, olutta, mansikoita, jäätelöä, kalaruokia, muurinpohjalettuja runsaalla hillo- ja kermavaahtotäytteellä... Onhan näitä, kesäherkkuja.

Ja ehkä heikommista juhannussäistä voi olla ainakin se ilo, että ihmiset juhlistavat jussia rauhallisemmin ja onnettomuustilastot pysyvät maltillisimpina?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä rohkeasti kommenttia!