tiistai 23. tammikuuta 2018

Miksi jääkiekko kiinnostaa minua?

Jääkiekko on jälleen tapetilla. Miesten ja naisten jääkiekkojoukkueet olympiaturnaukseen julkaistiin eilen ja keskustelua valinnoista on jonkin verran riittänyt. Mennään kuitenkin ruohonjuuritasolle, minkä vuoksi jääkiekko kiinnostaa minua niin paljon? Miksi jääkiekko on minun mielestäni se urheilulajeista ykkönen?

Melko harvoin tulee miettineeksi sitä, miksi jääkiekko ylipäänsä minua kiinnostaa. Sitä vain seuraa jo melko vanhasta tottumuksestakin jääkiekkoa. Jääkiekko on minulle kuitenkin seuraamistani lajeista se ehdoton ykkönen.

Välillä sitä tulee seurattua liiankin fanaattisesti jääkiekkoa ja olen saannut kuullakin tästä. Etenkin jo edesmenneeltä äidiltäni, joka usein toppuutteli poikaansa. "Muista sitten, että se on vain jääkiekkoa" tai "älä siihen niin fanaattisesti suhtaudu, kun itse et osaa edes luistella..." Näitä lauseita sai hyvin usein kuulla äidin sanomanani minulle. Miksi se jääkiekko sitten kiehtoo minua niin paljon? Missä piilee jääkiekon viehätysvoima?

Osittain jääkiekon viehätysvoima piilee lajin kilpailullisuudessa. Olen kilpailuhenkinen kaveri ja minuakin voi syyttää osin menestyshulluudesta. Sorrun liian usein seuraamaan lajia menestyksen takia en lajin itsensä vuoksi. Kun HPK:lla meni heikosti tällä kaudella minulla oli hankaluuksia käydä hallilla seuraamassa pelejä. Peleissä käyminen kun ei juuri kiinnostanut, mutta nyt kun HPK on skarpannut on koko lajin seuraamiseen tullut taas uutta nostetta.

Jääkiekossa riittää kilpailullisuutta. Lajisuorituksista tehdään paljon erilaisia tilastoja, panosta peleissä on mukana varsin usein melko paljon. Pelataanhan joka pelissä ensinnäkin voitosta ja isommassa mittakaavassa ensin pelataan runkosarjan sijoituksista ja runkosarjan voitosta ja sitten keväällä mestaruudesta.

Ja jopa suosikkijoukkueellani HPK:lla on tällä hetkellä peleissä mukana hyvin paljon panosta, siitäkin huolimatta vaikka joukkue löytyy tällä hetkellä runkosarjasta sijalta kolmetoista. HPK käy taistoa siitä pääseekö joukkue vielä pudotuspeleihin mukaan vai ei. Tuosta HPK:n yrittämisestä päästä mukaan pudotuspeleihin saa lisäkiinnostusta seurata lajia nimeltä jääkiekko. Ja kilpailuhenkisyyden vuoksi jääkiekkoa on myös jännittävää seurata.

Ja kun HPK tuli jo mainittua, niin yksi iso tekijä jääkiekon kiinnostavuudessa on se, että jääkiekosta löytyy oma suosikkijoukkue jota kannustaa. Kaikissa muissa lajeissa näin ei välttämättä ole, mutta jääkiekossa sydämestä on ehtinyt vuosienkin varrella tulemaan oranssinen. Se lisää paljon jääkiekon kiinnostavuutta kun lajista löytyy oma suosikkijoukkue. Ja vieläpä sellainen suosikkijoukkue, joka välillä on pärjännyt myös hyvin tai jopa erinomaisesti.

Jääkiekko kiinnostaa lajina paljon myös sen takia, että se on varsin usein tapahtumarikas laji. Kun verrataan esimerkiksi toiseen palloilupeliin jalkapalloon, on jääkiekko paljon vauhdikkaampi ja tapahtumarikkaampi peli. Jääkiekossa syntyy maaleja, vihelletään jäähyjä ja on erilaisia kontaktitilanteita. Ja kontaktitilanteista puheen ollen, se myös kiehtoo ja tekee jääkiekosta kiinnostavamman lajin kun jääkiekossa on mukana fyysistä kontaktia.

Jääkiekko on myös sen takia kiinnostava laji, koska varsin usein kaukaloissa nähdään tasokasta peliä. Vaikka jääkiekon SM-liigan taso onkin jonkin verran pudonnut ja sarjasta on tullut enemmänkin kasvattajasarja ja kotoinen liigamme ei välttämättä pärjää vertailuissa muille eurooppalaisille sarjoillekaan nähdään silti kotimaisissa liigakaukaloissammekin melko usein tasokasta jääkiekkoa. Tasokkaan jääkiekon lisäksi sarjassa on mukana myös monia tähtipelaajia, jotka entisestään nostavat jääkiekon kiinnostusta. Ja lisäähän jääkiekon kiinnostavuutta myös monet nuoret lupaukset, joiden urakehitystä on mielenkiintoista seurata.

Ja kotoisen sarjamme yksi valttikorteista on sarjan tasaisuus. SM-liigapelit eivät välttämättä ole niin tasokkaita, mutta sarja on tasainen ja se lisää jääkiekon kiinnostusta. Yksi asia, mikä myös lisää jääkiekon kiinnostusta on se, että jääkiekossa on mukana jonkin verran myös taktista osaamista. Fläppitauluille esimerkiksi piirretään hienoja kuvioita, joita pelaajat sitten yrittävät noudattaa kentällä ja aikalisiä yritetään ottaa fiksuihin paikkoihin. 

Jääkiekkopelin seuraaminen jäähallissa on myös miellyttävää. Yleisöviihtyvyyteen on selvästi halleissa panostettu ja halleissa on varsin usein myös hyvä tunnelma. Nämäkin seikat lisäävät jääkiekon kiinnostavuutta.

Ja kun kerran alussa jo tuli puheeksi jääkiekon olympiajoukkuevalinnat, niin jääkiekon kiinnostavuutta kasvattaa myös se, että isommassa mittakaavassa koko Suomi pärjää jääkiekossa hyvin. Suomi on kansainvälistä kärkeä jääkiekossa. Ja etenkin näin menestyshulluna ihmisenä on mielekkäämpää seurata lajia, jossa tulee myös menestystä. Myös Suomen maajoukkueelle.

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä rohkeasti kommenttia!