keskiviikko 7. helmikuuta 2018

Hintakisa alkakoon

Kerroin lauantaina, että alan pyörittämään uutta projektia jonka etenemistä seurataan täällä Viltsun nurkkauksessa. Olen projektistani jossain määrin innoissani, mielestäni projekti vaikuttaa kiinnostavalta ja hyödylliseltäkin. Projektiahan voi periaatteessa nimittää hintakisaksi, tai miksei jopa hintasodaksi. 
Jo alkaneessa projektissa kerätään aktiivisesti ostoskuitit talteen.

                                           
Projektissahan siis seurataan eri kauppojen elintarvikkeiden hintoja noin kuukauden ajan. Kaupat jotka ovat hintavertailussa mukana ovat lähikauppani K-Market Manu, Tiiriön Citymarket ja Tavastilan Lidl. 

Ostan ensin ruokani kuukauden ajan eli helmikuun ajan K-Market Manusta, sitten maaliskuun ajan tai tarkemmin sanottuna päivinä 1.-28.3. (koska helmikuussakin on vain 28 päivää, niin saadaan saman mittaiset kuukaudet)  ostan ruokaostokset Tiiriön Citymarketista ja sitten huhtikuun 1.-28.päivänä teen päivittäiset ruokaostokset Tavastilan Lidlistä. Kerään jokaisesta ostoskerrastani kauppakuitit talteen ja lasken yhteen paljonko kulutan rahaa kuukausittain kuhunkin kauppaan. Se kauppa johon kulutan rahaa vähiten voittaa luonnollisesti hintavertailukisan. 

Lähikauppani K-Market Manu on yksi hintavertailun kaupoista.

Olennaistahan tässä on se, että pidän syömisistäni tarkkaan ruokapäiväkirjaa ja elän ruoiltani kolme täysin identtistä kuukautta. Eli se ruokalista mikä minulla toteutuu helmikuussa pitää toteutua samalla tavoin myös maalis- ja huhtikuussa. Ja ostan joka kuukausi myös samat tuotteet kaupasta, näin hintavertailun tulos ei väärenny. 

Idea tästä projektista syntyi varmaan siitä, että olen paljon asioinut nimenomaan lähikaupassani K-Market Manussa ja miettinyt samalla kuinka kallis tai edullinen kauppa on kyseessä. Hintavertailu johonkin toiseen hämeenlinnalaiseen kauppaan on täten alkanut kiinnostamaan.

Projektin lopputuloshan on varmasti minulle hyödyllinen jatkossa, sillä saan vähän vertailua siitä mikä näistä kolmesta kaupasta on edullisin ja mistä näistä kaupoista hintansa vuoksi kannattaa asioida.

Luulen, että tämä projekti on suht helppoa toteuttaa. Mitään sen ihmeellisyksiä projektin suorittaminen ei tarvitse. Tarvitsee vain syödä ja asioida kaupoissa sekä kerätä ostoskuitit visusti talteen. Sitten kun osaa käyttää vähän laskukonetta, niin projektin pyörittäminen varmasti jo luonnistuu. Tietenkin hiukan vaivaa täytyy nähdä tämän projektin eteen, esimerkiksi ruokapäiväkirja ei täydenny itsestään. Ja sitten jos hiukan laajempaa ja tarkempaa hintatilastointia haluaa tehdä, esimerkiksi tutkia myytävien vihannesten hintoja niin täytyy nähdä lisävaivaa.

Projektin ongelmakohdaksi voi osoittautua se, että vertailussa mukana oleva Tiiriön Citymarket ja Tavastilan Lidl ei sijaitse aivan kotini naapurissa eli matkaa niihin on jonkin verran eli viitsinkö ja jaksanko aina lähteä niin kauaksi kauppaan? Mutta onhan niinkin kaukana kaupassa käyminen samalla hyvää liikuntaa.

Toinen ongelmakohta on se, että hintavertailussa on mukana vain kolme kauppaa. Eli aika iso määrä jo yksin Hämeenlinnankin kaupoista jää vertailun ulkopuolelle. Siksi tämän projektin avulla ei voikaan tehdä sen suurempaa johtopäätöstä koko Hämeenlinnan kauppavalikoimasta mutta kertoo tämä projekti halvimman kaupan ainakin näiden kolmen kaupan osalta. Ja nämä kolme kauppaa ovat ehkä sitten kuitenkin ne kaupat joita itse käytän Hämeenlinnassa useimmin.

Miksi sitten just nämä kolme kauppaa valikoituivat hintavertailuprojektin kaupoiksi? Ehkä siksi, että ne tulivat ensin mieleeni. Sitten toisekseen ne ovat just niitä kauppoja joissa useimmiten Hämeenlinnassa asioin ja kolmannekseen hintavertailussa on hyvä olla mukana lähikauppani ja kauppani jossa olen asioinut ylivoimaisesti eniten eli Manu, isoista kaupoista Tiiriön Citymarket ja Lidl, näkee vähän kuinka halpa kauppa se Lidl onkaan?

Itse luulen, että näistä kolmesta kaupasta halvin on Lidl ja hintavertailun kolmanneksi jää lähikauppani K-Market Manu. Se on sitten kysymys erikseen, häviääkö Manu jopa niin paljon muille kaupoille että muualla kannattaa käydä kaupassa siitä huolimatta, vaikka muihin kauppoihin olisi pitempikin matka kuljettavana.

Ja niin juu, mikään kovin lyhyt projekti tämä projekti ei ole eli jonkin verran vaatii pitkäjänteisyyttä että tämän projektin jaksaa suorittaa alusta loppuun asti. Mutta kait se tästä. Hintakisa alkakoon! 



        

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä rohkeasti kommenttia!