maanantai 19. helmikuuta 2018

Olympiakisat kova rupeama myös innokkaalle penkkiurheilijalle

Talviolympialaiset vuosimallia 2018 ovat käynnissä paraikaa Etelä-Korean Pyeongchangissa. Jos olympiakisat ovat kova rupeama kisoihin osallistuville urheilijoille on kisat kova rupeama myös kisoja seuraaville innokkaille penkkiurheilijoille.

Kisapäivät ovat pitkiä rupeamia. Olisi pitänyt pitää päiväkirjaa ja tilastoida sitä paljonko urheilua on olympialaisten aikaan tullut katsottua ja mihin kellon aikaan. Joka tapauksessa, jokaisena kisapäivänä on tullut urheilua katseltua kyllä paljon. Keskimäärin urheilua on varmaan tullut jokaisena kisapäivänä katsottua sellaiset 6-8 tuntia. Saattoi olla, että eilen tein pohjat tässä asiassa ja katselin olympiakisoja kaikkiaan sellaiset rapiat 10 tuntia!


Henkilön Ville Heino kuva.
Ilonkin hetkiä on näissä kisoissa nähty.

Kisapäivät ja urheilun katsomiset käyvät siis tuntimääriensä johdosta ihan työpäivistä. Istumalihaksethan siinä ovat toisinaan koetuksella ja pitää malttaa istua television ääressä pitkiä aikoja. Sehän saattaa olla välillä puuduttavaakin tekemistä. No, olympiakisojen katselemista ei voi oikein verrata onneksi työntekoon muuta kuin ajan käytön suhteen. Olympiakisoja tulee ajallisesti katsottua noin yhden työvuoron verran per kisapäivä mutta muuten olympiakisojen katseleminen on paljon mielekkäämpää puuhaa kuin työn teko.

Olympialaisten seuraaminen on onneksi suurelta osin kiinnostavaa ja mielekästä puuhaa. Yksi kisapäivä hurahtaa silmien ohi yhdessä hujauksessa, eikä katseleminen käy missään vaiheessa puuduttavaksi. Eilen jaksoin seurata jopa miesten freestylen slopestylen karsinnat ja finaalin aamuyöstä ja aamulla vaikkei suomalainen siinä lajissa edes menestynyt!

Olympialaiset käydään tosiaan tällä kertaa Etelä-Koreassa ja se tarkoittaa aika-erojen vuoksi sitä, että iso osa kisoista käydään Suomen aikaa joko aamuyöstä tai aamuvarhaisella. Sitä joutuu valvomaan monena yönä monia tunteja ja heräämään aikaisin. Elimistö joutuu koetukselle kun joutuu valvomaan niin paljon ja heräilemään aikaisin ja päivärytmi voi mennä sekaisin.

Minä olen esimerkiksi valvonut kahtena viime yönä jonkin aikaa. Olen tosin koittanut mennä ajoissa maatekin illalla, mutta silti yöunet ovat jäänneet kyllä vähäiksi parina edellisenä yönä. Lauantain ja sunnuntain välisenä yönä aikatauluni meni muistaakseni näin:

20.00-03.00 nukuin noin 7 tuntia
3.00- noin kello 5.00 miesten freestyle, slopestylen karsinta, olin hereillä
5.00-6.00 nukuin noin tunnin
6.00 herätys, aamulla oli ensin miesten freestylen slopestylen finaali ja heti perään alkoi miesten viestihiihto.

Eli kyllähän siinä toki yön aikana tuli nukuttua yhteensä sellaiset mukavat 8 tuntia, mutta sitä en muista varmaksi mihin aikaan lauantai-iltana nukahdin.

Viime yöni sujui puolestaan tässä aikataulussa:

21.00-02.30 nukuin noin 5 tuntia ja 30 minuuttia
02.30-04.15 olin hereillä tämän ajan välin naisten big airin karsinnan takia. Tosin heräsin liian aikaisin kun luulin ensin että lähetys kisoista olisi alkanut jo 02.30 mutta alkoikin vasta 02.50.
04.15-05.30 nukuin reilun tunnin
05.30 heräsin tähän aikaan ja kuudelta alkoi naisten välieräpeli USAta vastaan.

Eli viime yönä nukuin vain noin 6 tuntia ja 30 minuuttia. Kyllähän siinä periaatteessa nukkumaan ehtii ihan hyvinkin kun pystyy menemään ajoissa maatekin. Ja loppuen lopuksi, vaikka olenkin kahtena viime yönä valvonut niin en tällä hetkellä silmät ristissäkään ole ja koita taistella nukahtamista vastaan vaan olen yllättävänkin pirteä. Olenhan valvomisista huolimatta nukkunutkin kuitenkin ihan hyviä tuntimääriä per yö. 

Henkilön Ville Heino kuva.
Curlingilla ne kisat muistaakseni alkoivat.
                                         

Joka tapauksessa valvomisen kanssa voi joutua välillä kisojen aikaan koville ja päivärytmi, mikä on tärkeä voi välillä kärsiä. Mutta törmäsin kyllä äsken netissä onneksi artikkeliin, jossa yksi lääkäri kertoi että perusterve ihminen selviää kyllä mahdollisesta tilapäisestä unirytmin häiriintymisestä. Tässä linkki tuohon artikkeliin.

Ja onneksi kisoissa on myös päiviä jolloin ei tule suomalaisittain ainakaan mitään kiinnostavaa aamuyöstä ja voi nukkua kunnon yöunet. Ja kuitata siinä samalla mahdollisesti valvomisesta kerääntyneitä univelkoja.

Minä olen tietenkin siinä mielessä hyvässä asemassa olympiakisojen suhteen, että en käy kuin välillä töissä ja en opiskele jolloin minulla on hyvin aikaa katsella kisoja. Ainoa asia tietenkin se, että minunkin kannattaa pitää huolta siitä että myös nukun öisin ja ei päivärytmi nyt liikaa kärsisi.

No, ehkä se on sittenkin onni että kisat ovat vielä kesken ja kisapäiviä on vielä jäljellä. Ehkä sitä jaksaa vielä katsella kisoja muutaman päivän ajan.

Tämä päivä lähti käyntiin suomalaisittain huonolla tavalla. Enni Rukajärvi karsiutui Big Airin finaalista ja Suomen naarasleijonat hävisi odotetusti USAlle jääkiekon välieräpelissä. Ehkä Mika Poutala tai Pekka Koskela kohta kirkastaa suomalaisten urheilupäivää. Ei välttämättä sillä kirkkaimmalla mitalilla mutta muuten ehkä hyvillä suorituksilla.

Toivossa on ainakin hyvä elää. Ja mitä tulee Suomen mitalisaaliiseen näistä olympiakisoista niin odotan että Suomi saisi vielä kaksi mitalia näistä kisoista ja päätyisi lopulta samaan mitalimäärään kuin 2014 Sotshissa ja 2010 Vancouverissa. Se olisi mielestäni jo hyvä kokonaissuoritus.

Onkohan muita innokkaita penkkiurheilijoita, jotka taistelee valvomisten kanssa? Ja kuinkakohan paljon muut katselevat kisoja?

Moni laji on muuten sellainen mitä en seuraa muuta kuin olympialaisissa ja moni olympialaisten laji on sellainen, jota en itse uskaltaisi edes kokeilla.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä rohkeasti kommenttia!