torstai 20. joulukuuta 2018

Luukku 20/24: Miksi joulua pitäisi vihata?

Joulu on ihana. Jouluna sitä mieli herkistyy ja onnea riittää. Voi kuinka lutuista. Vai onko? Onko joulu aina niin valloittavan ihana vai voisiko joulua jopa vihata? Mitä syitä kenelläkään olisi vihata joulua?

No, vaikka näitä syitä.

Joulu on kamalaa hössöttämisen aikaa. Silkkaa hössötystä koko joulujuhla ja stressiäkin pukkaa kaiken muun pahan lisäksi. Ehtiikö sitä varmasti tekemään kaiken jouluksi? Muistanko edes tehdä ja hankkia sen, sen, sen... niin ja sen ja sen asian jouluksi?

Iso kasa lahjoja pitää ideoida ja hankkia, ruoat pitää valmistaa, paikat puunata hammasharjan kanssa tiptop-kuntoon. Hermot menevät riekaleiksi!

Joulu on kamalaa hössöttämisen aikaa ja hössötystä sekä tössötystä lisäävät vain yli-innokkaat ja jännityksestä kiljuvat kakarat. Kuka hullu tästä voisi tykätä?

Joulu on myös teennäisyyden juhlaa. Jouluna pitää leikkiä kilttiä, hyvätapaista ja mielistellä ihmisille. Sekä tietenkin leikkiä tyytyväistä ilmettä silloin, kun saa lahjoja. ”Kyllä minä tästä pidän”. Vaikka kulman takana kiikuttaisikin saamansa lahjan heti divariin taskurahojen saamisen toivossa. Kuka hullu tästä voisi tykätä?

Jouluna tungetaan napaan samoja ruokia päivästä toiseen. Ruokia tungetaan suuhun siihen tahtiin, että niihin jo kyllästyy. Joulu aiheuttaa monesti myös lisäkiloja vyötärön seudulle. Kuka hullu tästä voisi tykätä?

Joulua voi vihata myös tonttujen takia. Nehän ovat kammottavia ja ikeitä pikkuotuksia. Ja joulun aikaanhan tontut kiertelevät ja niitä voi nähdä kurkistelemassa ikkunoiden takana. Pelottavaahan tällainen on ja kukaan ei varmastikaan enää tästä tykkää.

Joulu on myös kaupallisuuden juhlaa. Ihmiset ryntäilevät hullun kiilto silmissä lahja- ja jouluruokaostoksilla ja kauppojen kassat kilisevät euroista. Joulun aikana on myös hirveä määrä mainostamista. Osta sitä! Osta tätä! Ja ihmiset ostavat.

Ostavat turhiakin romppeita, jotka jäävät lähinnä vain pölyttymään kaappien hyllyille. Kuka tästä voisi tykätä? Vieläpä, kun jouluna kuluu iso tukku rahaa.

Joulu on myös väkinäistä juhlintaa. Onko pakko jos ei taho? Pitäisi juhlia joulua ja leikkiä piirileikkejä Porsaita äidin oomme kaikki ja joulupuu on rakennettu musakappaleiden tahdissa, vaikka ei tippaakaan huvittaisi. Aivan niin, tästä ei varmaan tykkää kukaa?

Ja kaiken muun pahan lisäksi, joulun aika on myös joululaulujen pakkosoitantaa. Joulurenkutuksia joutuu kuulemaan väkisin, vaikka ei edes haluttaisi. Jos näitä veisuja ei muualla kuule, niin sitten ainakin marketeissa. Eihän tästä voi kukaan tykätä?

Joulu on myös tosi epäreilu juhla. Monet suomalaiset juhlivat joulua riemumielellä ja istuvat herkkujen ääressä aattona, vaikka joillakin suomalaisilla ei ole edes mahdollisuuksia moisiin ylellisyyksiin.

Jotkut onnettomat joutuvat jouluna kärsimään kännäävistä ja tappelevista vanhemmista, kärsimään kurjuudesta ja köyhyydestä sekä kärsimään mahdollisesti myös joulutöistä. Eihän tässä ole mitään järkeä?

Joulua voisi ihan hyvin syin vihata, mutta ei kai sellaisesta ainakaan kukaan voisi tykätä? Tungetaan nämä jouluinhoilut hornan tuuttiin ja jatketaan joulun innokasta odottamista.

Onneksi löytyy sittenkin enemmän syitä siihen, miksi joulu on hieno ja paikkansa ihmisten kalentereissa ansainnut juhla.

Christmas Scrabbles Bokeh Photography

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä rohkeasti kommenttia!