lauantai 22. joulukuuta 2018

Luukku 22/24: Kuusi tuo joulun tunnelmaa koteihin

Mikä tuo joulun tunnelmaa kotiin? Yksi isoimmista joulun tunnelman tuojista lienee joulukuusi. Pihalta kannetaan sisälle kuusi, se koristellaan erilaisin koristein sekä kuusen latvaan ripustetaan vielä latvatähti. Tällainen varsin usein olohuoneessa seisova kuusen komistus sitten hehkuu joulun tunnelmaa ja tartuttaa sitä meihin joulun juhlijoihin.

Joulukuusi-perinne on varsin pitkä. Ensimmäisen kerran kuuset kanniskeltiin koteihin jouluna jo 1800-luvulla. Joulukuusen tuominen kotimme sisätiloihin on meille tärkeä perinne ja tapa, joka meille tätä joulufiilistä tuottaa.

Macro Shot Photography of Christmas Stockings Ornament on a Christmas Tree

Voi joulukuusi-perinteen ja sen järjellisyyden kyllä myös kyseenalaistaakin. Onko järkee vai ei? Iso puu kannetaan pirttiin sisälle ja sitten se vielä pitää koristellakin. Sen jälkeen kuusi seisoo pirttiemme sisätiloissa noin loppiaiseen asti ja tänä aikana kuusi varistelee ison osan neulasistaan lattialle.

Kuusesta jäljellä olevat rippeet kannetaan ulos ja mitä meille jää jäljelle? No, kotiimme jää jäljelle iso läjä kuusen pudonneista neulasista aiheutunutta siivottavaa. Paljon siistimpää olisi viettää joulu ilman kuusta.

Onhan tietenkin muovikuusetkin, mutta ne ovat epäaitoja eivätkä yllä korvaamaan aitoa kuusta. Ja oli kuusi sitten aito tai muovinen, niin joutuu siitä varsin usein pulittamaan myös aimo annoksen kahisevaa.


Green Christmas Tree Beside Window Inside Room

Lisäksi kuusta pitää varsin usein kastella, joka saattaa olla vaivalloista sillä pitäähän kuusta kastellessa kumarrella kuusen oksien alle ja tapella kuusen neulasten kanssa.

Aina ei onneksi tarvitse kuitenkaan olla niin järjellinen vaan etenkin jouluisin on lupa olla hieman tonttu. On joulukuusiperinteessä sitten järkeä tai ei, niin kuusi vain yksinkertaisesti kuuluu jouluun. Ja joulukuusi on varsin kaunis ilmestys pirteissämme jouluisin.

Ja jo joulukuusen koristeleminen on joulun aikaan olennaisesti kuuluva perinteinen ja miellyttävä ohjelmanumero. Kuusi on iso osa joulun viettoa. Ja tuoksuuhan kuusi myös hyvältä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä rohkeasti kommenttia!