tiistai 24. joulukuuta 2019

Jouluaatto on yksi vuoden rakkaimmista päivistä

Tavallisina vuosina tänään olisi vuoden paras päivä. Nyt tänä vuonna hienoja hetkiä on kuitenkin ollut aiemmin jo niin monia että on vaikeaa sanoa mikä päivä on ollut vuoden paras päivä. Jouluaatto ei välttämättä olekaan tänä vuonna vuoden kohokohta vaan mieleen muistuu muun muassa mestaruusjuhlat Hämeenlinnan torilla ja siis se päivä kun HPK voitti Suomen mestaruuden keväällä.

Oli miten oli, on tänään joka tapauksessa iso ja tärkeä päivä. Ovat joulu ja jouluaatto vihdoin koittaneet. Kaikki eivät välttämättä ole onnellisia tänäänkään vaan mieltä painaa esimerkiksi ahdistus, mutta minä olen tottunut siihen että jouluaatto on onnellinen ja rakas päivä. Jouluaatto on minun yksi vuoden lempipäiviä. 

Sain eilen töissä yllättyä iloisesti kun sain työpaikalta lahjaksi hienon kassin täynnä ruoka- juomatuotteita. 


Jouluaattoon liittyy vahvasti muun muassa sanat rauhallinen, onnellinen, iloinen ja riemukas. Varmasti myös ainakin hieman tunteikaskin, surullisessakin mielessä. Jouluaattona usein mieleen muistuu monet rakkaat muistot menneisyydestä ja jo edesmenneet läheiset. Haudoillakin useat käyvät jouluna sytyttämässä hautakynttilöitä ja muistamassa jo menehtyneitä ihmisiä. 

Minulle jouluaatto on aina ollut tärkeä päivä. Se on iso juhla varhaisesta aamusta myöhäisiltaan saakka. Kerroin jo aiemmassa blogitekstissäni siitä miten minä olen tottunut viettämään joulua mutta lyhyesti tiivistettynä päivä alkaa suorastaan taianomaisella aamulla. Kun herätään rauhassa päivään, syödään runsas aamupala ja katsellaan Joulupukin kuumaa linjaa. Jouluaattoaamussa on tosiaan ripaus taikaa mukana, silloin tuntuu siltä kuin kauan odotettu vieras olisi saapunut kylään. Joulu on saapunut luoksemme. 

Päivä jatkuu joulurauhan julistuksen katselulla, pienillä päivänokosilla, päivän lehtien lukemisella. Päivän lehdistä luetaan antaumuksella ainakin kaikki jouluaiheiset jutut. Sitten voidaan katsella jotain elokuvaakin, juoda kahvia ja herkutella joululeivonnaisilla ja suklailla. Neljän aikaan mennään saunaan, joulusaunaan ja sen jälkeen syödään joulun juhlapäivällinen ja lopuksi avataan joululahjat. Illan päätteeksi kuunnellaan ainakin kappaleet Näin sydämeeni joulun teen ja Jouluyö, juhlayö. 

Paitsi tänä vuonna tein poikkeuksen kyllä siinä että annoin isälleni joululahjan jo eilen, jouluaatonaattona. Tämä sen vuoksi että saamme jo joulusaunaan isän lahjaksi saamansa HPK-saunamittarin, löylytuoksua ja saunavihdan. Ja voi kuinka kaunis tuo lahjapaketti oli ainakin omasta mielestäni, kirkkaasti yksi kauneimpia lahjoja ainakin ulkonäöllisesti joita olen koskaan kenellekään antanut. 
Isälleni annoin lahjan poikkeuksellisesti jo jouluaatonaattona. 

 No oli miten oli, on koko jouluaatossa mielestäni aimo annos taikaa ja tunnelmaa mukana. Jouluaatossa on oma erityinen tunnelmansa. Ihmiset ovat silloin yleensä laupeita ja hyvätahtoisia toisilleen ja riidat sekä erimielisyydetkin unohtuvat. Maassamme leijailee iso määrä rakkautta ja hyvätahtoisuutta muita kanssaeläjiä ja toivottavasti ainakin hieman itseämmekin kohtaan.

Tätä päivää, jouluaattoa on odotettu kauan ja hartaasti. Ja sen eteen on ainakin täällä tehty paljon töitä. Ainakin kahden edellisen viikon ajan on leivottu, laitettu ruokaa ja ostettu lahjoja. Joulu tuntuu paremmalta kun hieman näkee vaivaakin sen eteen. Jouluaatto on lapsesta asti ollut minulle rakas juhlapäivä. Mutta siitä olen mielissäni että vaikka odotinkin jouluaattoa innokkaasti niin silti sain viime yönä nukuttua ainakin 5-7 tuntia, jaksaa sitten nauttiakin joulun tunnelmasta paremmin.

Siinä omia mietteitäni jouluaatosta. Ja tosiaan minulle jouluaatossa ja joulussa on parasta se kun saa olla iloinen ja kiitollinen niin monesta asiasta yhtä aikaa. Se kokonaisuus on parasta. Tunnelma, toiset ihmiset, lähimmäisen rakkaus, joulukoristeet, ruoka, herkut ja lahjat sekä joulusauna. Näistä rakennusaineista se hyvä ja armas joulu ainakin rakentuu.

Hyvää Joulua kaikille!  

    

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä rohkeasti kommenttia!