tiistai 13. lokakuuta 2020

Korona on vaikuttanut elämääni yllättävänkin paljon

Minä en ole yksi niistä jotka pääsevät julistamaan sitä kuinka maailmalla leviävä virus korona ei ole vaikuttanut elämääni yhtään millään tavalla. Päinvastoin, korona on vaikuttanut elämääni tähän mennessä jo melko paljon. Yllättävänkin paljon. Tämä siitä huolimatta vaikka minä itse en ole onnekseni koronaa ainakaan vielä sairastanut. Kerran olen kuitenkin minäkin koronatestissä joutunut käymään ja kerran ei voitu aluksi todeta varmuudella ettenkö minäkin olisi koronaan altistuneiden joukossa. 

Sairaudesta kuin sairaudesta tulee heti monta askelta vakavampi kun se osuu omalle kohdalle. Tai edes tulee lähelle sinua. Viime viikon keskiviikkona tämä korona tuli valitettavasti sitten työpaikalleni. Olen aiemmin kirjoittanut blogissani kuinka työskentelen sellaisen paikan kuin Ilveskodin keittiöllä täällä Hämeenlinnassa. Ja tarkkaan uutisia seuraavat ovatkin saattaneet huomata uutisen siitä kuinka Ilveskodin työntekijällä on todettu koronatartunta. 

Työpaikkani on sellainen sitten jo jossa korona voi aikaansaada pelkoa, huolta ja jopa kauhua. Ja jossa koronaa ei soisi ainakaan esiintyvän. Ilveskotihan on siis tällainen ikä-ihmisten hoivakoti, ja virallisemmin sanottuna sotaveteraanien kuntoutuslaitos. Ainakin varmasti suuri osa talon asukkaista on siis ainakin ikänsä ja epäilen että monen muunkin syyn takia koronan riskiryhmää. 



Täällä Ilveskodissa sitä koronaa sitten just havaittiin viime viikolla olevan. Uskallan minäkin tästä nyt avoimemmin kirjoittaa koska asiasta on jo uutisoitu melko laajasti tiedotusvälineissä. Ilveskodin yhdellä työntekijällä on todettu olevan koronatartunta. 

Ei kannattaisi murehtia etukäteen asioilla mitä ei ole vielä tapahtunut. Ainakaan vielä korona ei ole luojan kiitos levinnyt Ilveskodissa joten vaikka mieleen hiipiikin jo pelkoa asioiden pahenemisesta työpaikallani niin kannattaa varmasti vielä olla liikaa murehtimatta. 

Olen siis töissä tuon Ilveskodin keittiöllä. Ja keittiöllekin koronalla oli sitten heti melko isot vaikutukset. Ilveskodin kaikki asukkaathan joutuivat kahdeksi viikoksi karanteeniin heti eli he joutuvat olemaan vain huoneissaan kahden viikon ajan. Tämä muutti keittiönkin työtä jonkin verran. Ruokasalissa aterioi tällä hetkellä vain muutama henkilökunnan jäsen, ei lainkaan talon asukkaita. 

Ruokia viedään nyt yhä selkeästi enemmän talon kakkoskerrokseen ja tämä aiheuttaa jonkin verran lisätyötä kun on kova setviminen kärryjen ja niiden sisältöjen kanssa. Ja tiskejä ei tällä hetkellä tule pestäväksi vähän kerrallaan vaan lähes kaikki tiskit tulevat tiskattavaksi samalla kertaa.  

Vähitellen kun minäkin opin tekemään uusia vuoroja ja uusia työtehtäviä niin menivät näiden sisällöt joltain osin uusiksi ja se on tosi harmillista. Mutta kaikkea oppii tekemään ajankin kanssa varmasti ja vaikeaa tämä on nyt kuulemma muillekin keittiön työntekijöille. 

Asuin sitten myös vuosina 2016-2019 mielenterveyskuntoutujien asuin- ja toimintakeskuksessa Länsituulessa. Muutin sieltä pois viime syksynä itsenäisempään asumismuotoon eli normikerrostaloasuntoon mutta yhä senkin jälkeen Länsituuli toimi jonkin sortin tukipilarina elämässäni. Kävin siellä hyvin aktiivisesti osallistumassa ryhmiin, pelaamassa biljardia ja tapaamassa talon tuttuja hoitajia ja asukkaita. 



Keväällä taloon asetettiin kuitenkin vierailukielto joka taitaa olla yhä voimassa ja kielto koskee myös meitä kotikuntotujia. Kesällä tuolla pääsi sentään käymään ulkona järjestettävissä ryhmissä kuten pääsi osallistumaan talossa lauantaisin järjestettäviin grillausryhmiin ja pääsi osallistumaan myös ulkoliikuntaryhmään. Nyt en tiedä mikä tilanne tällä hetkellä on, mutta nyt kun on syksy niin ei ole tietenkään enää grillausryhmää ja ulkoliikuntaryhmäänkin pääsisiin hyvin harvoin osallistumaan töidenkin takia.

Vierailuni Länsituulesa onkin vähentynyt paljon nyt taas syksyllä ja tähän onvaikuttanut siis ainakin jonkin verran myös korona. Taloon ei pääse koronan takia enää niin vapaasti vierailemaan. Ja onhan tässä ikävä sekä tuttuja, noita ryhmiä ja varsinkin biljardin pelaamista. En ole kohta vuoteen pelannut minulle niin rakasta lajia eli biljardia. Kun en käy sitä muuallakaan pelaamassa.

Vapaa-ajan elämää pyrin pitämään myös muutenkin nyt hyvin rajoitettuna. En niinkään itseni takia mutta koen olevani omalta osaltani vastuussa myös siitä etten veisi koronaa lisää työpaikalleni. Normioloissa en paljoa välittäisi mitä työpaikallani tuumattaisiin vapaa-ajan menoistani mutta nyt pyrin karttamaan tällaisia paikkoja joissa on enemmänkin ihmisiä paikalla niin työpaikkanikin vuoksi. 

Eli tämä tarkoittaa muun muassa sitä että Hämeenlinnan Pallokerhon peleissä en ainakaan pitkään aikaan tule käymään. Sydän kyllä itkee kun näin sanon sillä HPK on minulle tärkeä ja tässä tilanteessa kun seuran peleissä yleisömäärät ovat muutenkin jo erittäin alhaiset ja seura kyntää myös pelillisesti niin olisi iso juttu olla tukemassa seuraa mutta koen nyt viisaimmaksi kuitenkin kartella myös HPK:n pelejä. 

Lisäksi välttelen myös tapaamisia tällä hetkellä. Muuten koitan pitää varsinkin lähimmäisiini aktiivisesti yhteyttä tekstiviestein ja sosiaalisen median avulla mutta tällä hetkellä en tapaa livenä juuri ketään. 

Ja viime viikolla kun tieto työpaikkani työntekijän koronatartunnasta tuli niin aiheutti se minunkin elämääni pienempiä vaikutuksia heti. Kun en ensin ollut varma siitä olinko myös minä koronaan altistuneiden joukossa niin jouduin perumaan viime viikon torstaille varatut laboratorio- ja fysioterapia-ajat ja jättämään väliin myös tämän peliongelmaisten sen kertaisen terapiaryhmän. 

Koronatestissä kävin viime perjantaina niin kuin kävi myös koko muu Ilveskodin väki asukkaineen ja henkilökuntineen.Testi tuntui minulle muuten melko iljettävältä. Sellaisen pitkän puikon testaaja tunki nenääni. Testin tulosta odottelen yhä.     

2 kommenttia:

  1. Korona on ollut itselläkin aika paljon arjessa läsnä. Mutta tuo varsinkin on todella riskialtista jos tauti pääsee leviämään hoivakodeissa. Miten desinfioidaanko teillä töissä ihan kaikki kalusteet ja muutkin säännöllisesti, vai millaisia muutoksia hygienian suhteen on tullut? Tuossa olen kyllä samaa mieltä kanssasi, että etukäteen ei kannattaisi turhaan murehtia, varautuminen tosin on sitäkin tärkeämpää.

    VastaaPoista
  2. Moi, kiitos kommentistasi ja anteeksi että vastaan siihen vasta nyt. On ollut tässä hieman kiireitä ja väsymystä niin vastaaminen on jäänyt. No nyt on alkanut minulla Hiihtoloma niin nyt on aikaa reilun viikon ajan hyvin. Vaikka sitten panostaa tähän blogiinkin.

    Erittäin ikävä asia tuo korona tosiaan. Ja onhan se moneen asiaan vaikuttanut, minulla varsinkin nyt vapaa-aikaani.Ja yksi koronatartuntahan todettiin myös Ilveskodin henkilöstössä syksyllä mutta siitä selvisimme ja tartunnat jäivät luojan kiitos vain siihen yhteen tapaukseen. Erityisjärjestelyitä se vähän vaati Ilveskodissa heti parin viikon ajan ja sitä että asukkaat olivat huoneissaan sen kahden viikon ajan eristettynä.

    No nyt tilanne on taas jo paljon parempi työpaikallani. Nyt henkilökunta (mukaan lukien tietysti minä) ja kai monet asiakkaatkin on jo koronarokotettu kahteenkin kertaan.

    Tuohon en osaa vastata minkälaisia muutoksia hygienian suhteen on koko talossa tullut tämän koronan vuoksi. Meillä oli jo talossa ennen tätä koronaakin aika hyvin eriteltyinä eri osastojen työntekijät omiin osastoihinsa ja nyt tuo erittely on vielä tiukempaa tämän koronankin takia. Tarkoitan että keittiötyöntekijät, hoitajat ovat lähinnä tekemisissä vain oman työalueensa työntekijöiden kanssa. Eli ei me keittiötyöntekijät kovin paljoa nähdä muita talossa.Vaikea selittää näemmä mitä tarkoitan mutta toivottavasti tuosta nyt sen ydinajatuksen saa selville.

    Tämän takia minullakaan ei ole kovin paljoa tietoa miten tämä korona on vaikuttanut hygienian suhteen koko talossa. Kun minulla on vain tietoa siitä miten se on vaikuttanut keittiössä. Keittiössä ainakin kaikki käyttää nyt melkein joka työvaiheessa kertakäyttöhanskoja eli niiden käyttö on minullakin lisääntynyt todella paljon ja maskipakko on koko talossa. Sitten käsiä varmasti pestään myös nyt runsaammin kuin aiemmin, tosin tuo on ehkä taas vähän vähentänyt käsien pesua kun noita hanskoja pidetään nyt paljon ja niitä saa töissä myös hyvin vaihdella. Niitä ei tarvitse säästellä.

    Minun oma pelkoni koronan suhteen on nyt tosiaan vähän pienentynyt tuon saamani rokotuksen vuoksi. Vaikka on siinä kai vielä jokin 10 prossan mahdollisuus että minäkin voin saada vielä sen koronan. Varautua nyt silti kannattaa ja hygieniasta pitää huolta.

    VastaaPoista

Jätä rohkeasti kommenttia!