keskiviikko 2. joulukuuta 2020

Luukku 2: Mitä se joulu on?

Joulua odotetaan nyt paljon ja sitä valmistellaan ja hehkutetaan monessa eri paikassa. Myös täällä Viltsun nurkkauksessa siitä joulusta tullaan tämän kuukauden aikana paljon kirjoittamaan. Mikä ihme se joulu sitten edes on? 

Monelle meistä joulu on useiden perinteiden värittämä juhla. Monasti joulua vietetään rutiininomaisin tavoin. Joulukirkko, toivottavasti tänäkin vuonna Turussa julistettava joulurauha, joulun ajan tv-ohjelmat Joulupukin kuumine linjoineen ja Lumiukkoineen, herkuttelu ja juhlaillalliset, läheisten kanssa yhdessä vietetty aika ja joulusauna muodostavat jo vuodesta toiseen vahvan rungon joulu vietolle. 



Vaikka on joulussa usein silti aina oma erityismausteensa joka tekee siitä hieman viime vuotista joulua erilaisemman. Joulut vaikuttavat vuosi toisensa perään samanlaisilta mutta kukin joulu on aina omanlaisensa kuitenkin. Jokaisessa joulussa on mukana oma lisämausteensa joka tekee siitä erilaisen verrattuna aiempiin jouluihin. Eikös näin olekin? 

Joskus on joulupukki jättänyt lahjat vain kuistille. Joskus on riisipuuroon unohtunut laittaa manteli ja joskus on taas joulukuusi kaatunut kun vaikka isä on hiukan humalapäissään riehunut huushollissa. Ja puhumattakaan tämän vuoden joulusta kun minäkin tulen hyvin todennäköisesti viettämään joulun tänä vuonna yksinäni omassa asunnossani. Kaikki aiemmat joulut olen elämäni aikana viettänyt lapsuuden kodissani Parolassa, nyt kuitenkin pitää toimia toisin koronan vuoksi. Jokainen joulu onkin jollain tavalla aina erilainen. 

No, se on jo nyt varmasti tullut selväksi että joulut ovat sittenkin erilaisia toisiinsa verrattuna. Mutta mitä muuta joulusta tiedämme? Kuinka voimme joulua kuvailla? 

No ihan yksinkertaisimmillaan selitettynähän joulu on kolmipäiväinen juhla, jota vietetään Jeesus-pojan syntymän kunniaksi. Joulua vietetään 24.-26.joulukuuta välisenä aikana. Tätä se joulu on, mutta joulu on mielestäni paljon muutakin. Joulu on meille kuitenkin merkittävä juhla. 

Joulu on monelle suomalaiselle iso juhla. Ei kai me muuten aherrettaisiinkaan joulun eteen töitä niin paljoa? Ja emme kai me muuten ennakkorummutettaisi joulua niin paljon? Monet meistä paiskivat ainakin kuukauden verran hiki hatussa töitä joulun eteen vaikka itse joulu kestää lopulta vain kolme päivää. 


Mitä joulu on? Sen tiedän minäkin, että joulu on etenkin punainen. Joulua leimaa vahvasti rakkauden väri eli punainen. Joulupukki tonttuineen on pukeutunut punaiseen väriin nykyään ja pirttejämmekin koristaa useat punaisen väriset somisteet. Ja syvällisemminkin punaista voi miettiä joulun värinä. Punainen väri symbolisoi vahvasti sellaista lähimmäisen rakkautta joka jouluun usein liitetään kuuluvaksi.

Joulun merkitys tulee siinäkin esille että sitä mitä se joulu on niin voi kuvailla niin monella eri tavalla. Vähän niin kuin rakkaalla lapsella on monta nimeä. 

Joulu on rauhoittumisen ja levon aikaa. Jouluna lepuutetaan sekä itseämme ja toivottavasti myös hermojamme. Jouluna heitetään arkihuolet unholaan ja rentoudutaan, huilaillaan. Joulu on myös perheiden ja muiden toisilleen tärkeiden ihmisten yhteistä aikaa. Ja kun ajasta puhutaan niin joulu on myös välittämisen aikaa. 

Ja voihan joulun määritellä olevan myös herkuttelun ja ylensyönnin juhla. Kaapit ja pöydät notkuvat jouluruoista ja herkuista. Näitä pistellään suuhun sitten niin että vyöt paukkuvat. Joulu onkin ylensyönnin aikaa. 

Joulu on myös ilon ja hassuttelun juhla. Silloin punaisiin asusteisiin sonnustautuneet mielikuvitushahmot ovat liikkeellä ja monet meistä toivottavasti myös ainakin jossain määrin uskovat heihin. Jouluna ilo raikaa ja taivaalla leijailee taikaa. 

Se on hyvä että meillä täällä Suomessa on raskaan vuoden jälkeen myös joulukin jolloin viimeistään toivottavasti osaamme ottaa hieman iisimmin ja osaamme olla positiivisia ja iloisia. Joulu on mielestäni tärkeä juhla myös sen takia että se on ilon juhla. 

Ja lopulta, ei sitä joulua voi liian tarkkaankaan kuvailla. Jokainen viettää sellaisen joulun kuin haluaa viettää. Ja paras tapa viettää joulua on tehdä siitä omannäköisensä juhla. Joulun yksi hienouksista onkin juuri se että se merkitsee niin monia eri asioita eri ihmisille. 

Iloista joulun odotusta ja joulukuuta kaikille, 

Viltsu

  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä rohkeasti kommenttia!