maanantai 12. kesäkuuta 2017

Muutama palanen pelihistoriaa

Huomenta. Edessä on taas yksi sateinen kesäpäivä. Olisihan se hienoa jos paistaisi aurinko niin voisi olla ulkona ja nauttia auringosta mutta tällaisella sadekelillä on hyvä pysytellä sisällä. Ja pitää keksiä sisällä tekemistä itselleen. No mikäs sen parempaa sisätekemistä olisi kuin pelaaminen! No, tuskin mikään.

Yksi tärkeimpiä harrastuksiani tällä hetkellä on pelaaminen ja eritoten playstation3:lla pelaaminen. Tämä blogiteksti onkin omistettu pelaamiselle ja pelaamiseni pitkälle historialle.

Pelaamiseni sai itse asiassa viime viikon maanantaina täysin uuden ulottuvuuden. Myönnän suoraan ja häpeissäni olevan tämän asian suhteen myöhäisheränneinen. Haikailin täällä Länsituulessa eräälle hoitajalle että kaipaisin nettiä asuntooni senkin takia että voisin pelata onlinessa eli netissä muita ihmispelaajia vastaan. No tämä hoitaja sitten siihen osasi kertoa että playstation3:n saa yhdistettyä myös kännykän nettiin, joka minulla jo onkin.

Menin sitten yhdistämään pleikkarini kännykän nettiin ja tadaa! Pääsin uuteen tuttavuuteen tutustumaan, eli tutustumaan nettipelimaailman syövereihin. No, ihan hienolta maailmaltahan tuo vaikuttaa. Ja olen pelannutkin muutaman online-pelin änärillä eli Nhl Legacy editionilla. Vaihtelevalla menestyksellä. Olen voittanut pari peliä selkein numeroin, sitten on ollut tasaisia vääntöjä ja yhden pelin hävisin jopa 12-0-lukemin!

Eli netistä tuntuu löytyvän kaikentasoista peliseuraa. Silloin kun ylipäänsä peliseuraa löytyy. En tiedä, pelaanko sen verran vanhoja pelejä että välillä peliseura on kateissa. Peliseuraa ei ole saatavilla.  Pelaan sen verran vanhoja pelejä että niitä ei enää pelata muualla maailmalla? Tällä hetkellä hakkaan nimittäin Nhl Legacy editionia, joka on tavallaan Nhl16 ja sitten hakkaan fifa15:sta. Haaveissani on ostaa fifa17 mutta tiedä sitten onko tuohon varaa? No, kolmellakympillä kyllä peli lähtisi jo omaa hyllyä koristamaan.

No vaikka en löytäisikään peliseuraa niin paljoa onlinesta kuin toivoisin niin onneksi pelattavaa riittää vielä paljon minulla yksinpeleissäkin. Fifa15, Nhl Legacy edition ja Gta V tarjoavat vielä aika paljonkin haastetta ja pelattavaa. Gta vitosessakaan en juurikaan ole päässyt alkua pidemmälle, mutta tiedä sitten uskaltaako tuota peliä pelata.

Olen pelaajana varmaan luokkaa keskiverto. Mikään priimus tai jopa peliriippuvainen en pelaajana ole ja kovin monesta pelistä minulta ei pelikokemusta löydy. Eniten pelikokemusta minulta löytyy varmaan Nhl-pelisarjan parista.

Ensimmäiset pelikokemukseni varmaan muistikuvieni mukaan ajoittuu 1990-luvun alkuun jolloin kotonamme oli vanha, mustavalkoinen tietokone. En muista edes tietokoneen merkkiä. Tuolloin tuolla koneella pelattiin varmaankin sellaisia alkeellisia pelejä kuin Pacman, sammakko ja olikos muistaakseni Pango. Tuo sammakko-pelikin oli varsin yksinkertainen. Ylitettiin teitä ja piti onnistua väistämään autoja.

Sitten joskus 1990-luvun alussa kotiimme tuli Nintendo. Tämäkään nintendo ei ollut se tutuin ja perinteisin 8 bittinen nintendo vaan joku oudompi versio Nintendo-pelikonsolista. Samoja pelejä sillä kyllä pystyi pelaamaan kuin tavallisellakin Nintendolla. Tuon pelikonsolin nimi taisi olla Family Computer.

Meillä oli tuossa pelikonsolissa sellainen 100 in 1 pelilevy joka sisälsi nimensä mukaisesti jopa 100 peliä. Paljonhan tuota Family Computeria pelattiin, ihan melkein kyllästymiseen asti. Mutta sen pelikonsolin historia päättyi, en tiedäkään olenko tunnustanut tätä vielä kenellekään, minun takiani. Suutuin kun hävisin Baseball-pelissä erään tärkeän pelin "tekoälyä" vastaan ja otin niin kovakouraisesti konsoliin kuuluneen adapterin irti seinästä että se hajosi. Voi kun tuon pelikonsolin saisi vielä kunnostettua, se jos mikä olisi nostalgista ja retroa.

Se on ihmeellistä mikä kaikki piirtyy ihmismielen syövereihin ja muistiin. Tässä blogitekstissä käynkin asioita läpi siten miten niitä muistan. Sen enempää asioihin perehtymättä. Tuon hetken kyllä muistan kuin eilisen päivän kun hajotin tuon pelikonsolin. Olin silloin yksin pelaamassa ja se oli alkukesää. Sitten vain peitin jälkeni, korjasin konsolin pois komeroon ja väitin veljelle korjanneeni sen sen takia pois että on kesä ja ei kesällä viitsi pelata sisällä. Selitys meni silloin läpi ja sitten syksyllä vasta ihmeteltiin kuinka se Family computer on hajonnut.

Sen jälkeen ei mennyt sitten taas kauaa kun sain joululahjaksi sen aidon ja oikean 8 bittisen nintendon. Mitäköhän legendaarisia nintendopelejä sitä olikaan ja mitä muistaa näin ulkomuistista. No tietenkin ainakin Tetris, Super Mariot, Ice Climber, Exite bike, Looney Tunes, Islanders, Turtles ja Donkey Kong sekä Goonies. Sekä yksi kovimmista nintendo-peleistä oli tietenkin World cup Soccer. Tuota jalkapallopeliä hakattiin aina paljon kun käytiin Anjalankoskella eräällä tuttavaperheellä kylässä.

Ja Veikko kun näkisi miltä tuo sen nintendo Wiillä nykyään pelaama Donkey Kong eli King Kong ennen näytti niin johan olisi pojalla ihmettelimistä.

Youtubessahan noita pelivideoita on nähtävissä vanhoista NES-peleistä eli siellä voi käydä verestämässä muistojaan. Minä itse asiassa tätä harrastinkin viime yönä noin yhteen asti. Monessa Nintendo-pelissä oli hyvät äänet ja musiikit. Yksi parhaimmista peleistä musavalikoimansakin takia oli tämä World cup Soccer jonka yksi musiikkikappaleista muistutti erehdyttävästi Daruden Sandströmiä.

Nintendoa meidän perheessä pelattiin johonkin 1990-luvun loppupuolelle asti. Nintendoa pelattiin sen verran paljon että etenkin sen ohjaimet alkoivat kärsimään. Nintendon jälkeen kotonamme siirryttiin sitten taas takaisin tietokonepelimaailmaan. Tietokoneemme oli vain sen verran heikkotasoisia että muutamaa Nhl-peliä lukuunottamatta kovin montaa huippupeliä tietokoneemme ei jaksanut pyörittää.

Olisiko ollut vuoden 1998 joulu kun saimme joululahjaksi ensimmäisen NHL-pelimme eli Nhl97:n. Se oli kova sana tuolloin meidän perheessä ja veljeni kanssa sitä pelattiinkin koko joulun ajan. Tästäkin on aikaa kohta jo 20 vuotta. Se on ihmeellistä kuinka nopeasti aika menee.

Nhl97:sta alkoikin sitten Nhl-pelien aikakausi. Meidän perheen Nhl-pelivalikoimaan kuuluu ainakin muistaakseni pelit Nhl97, Nhl99, Nhl2000 ja Nhl 2004. Paljon Nhl-pelejä jäi puuttumaankin, koska ei ollut tietokonetta joka olisi pystynyt pyörittämään oikeantasoisia pelejä. Ja seuraava pelikonsolinikin oli vasta ps3 jonka hommasin vasta vuonna 2012.

Ja pelattiinhan me muitakin tietokonepelejä kuin vain Nhl:n eri versioita. Mutta paljon tietokonepelaamista rajoitti kyllä se ettei tietokoneemme pystyneet pyörittämään ihan kaikkia pelejä. Toivoinkin aina saavani paremman pelikoneen, mutta sitä ei tapahtunut.

Muita tietokonepelejä joita pelasimme varsinkin veljeni kanssa olivat kart-autoilupeli Manic Carts, jossa oli ihan huippu musamaailma. Sitten oli Colin Mcrae Rally ja Rally Trophy sekä Gta-peleistä Gta 3 ja Gta San Andreas.

Toinen pelisarja jota kotonani on pelattu Nhl-pelisarjan lisäksi on GTA. Tästä pelisarjasta minulta löytyy ainakin GTA3, GTA IV, GTA V ja GTA San Andreas. Noista GTA-peleistä jollain tavalla eniten mieleeni on jäännyt San Andreas.

Pelaamisemme oli pitkän siivun painottunut tietokonepelaamiseen. Varmaan jostain vuodesta 1998 aina vuoteen 2012 harrastin vain tietokonepelaamista. Noiden esille nostamieni pelien lisäksi pelailin useita pienpelejä joita tietokoneemme pystyi pyörittämään. Kuten jotain Carl Lewis yleisurheilupeliä ja vanhoja nintendo-pelejä tietokoneversioina.

Sitten vuonna 2012 pelaamiseni siirtyi taas uudelle aikakaudelle kun ostin ensimmäisen taloudessani koskaan olleen Playstationin, Ps3:sen. Ostin sen sellaisena pelipakettina. Samassa paketissa pleikkarin kanssa sain Nhl 12-pelin. Ja pitkän tauon jälkeen pääsinkin taas hakkaamaan Ea sportsin Nhl-pelejä.

Nyt Playstation3 on ollut taloudessani jo viiden vuoden ajan ja sillä menen edelleen. Se on hyvä pelikonsoli. Oli siinäkin kyllä sellainen jakso joskus vuosina 2013-2015 kun pelailin vähän vähemmän pleikkaria mutta nyt olen taas pelannut playstationilla aktiivisesti vuodesta 2016 lähtien.

Ps3:lla menen nyt, mutta kyllähän haaveissani on myös Playstation 4:sen ostaminen. Siihen kun olisikin varaa. Nyt kuitenkin aion jatkaa pelailujani, toivottavasti te teette samoin. Mitäpä sitä muutakaan tekemään näin sadekeleillä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä rohkeasti kommenttia!