tiistai 10. heinäkuuta 2012

Ei se aihe, vaan keskustelija!

Keskustelimme tänään työpaikkamme ruokatunnilla kolmen työkaverini kanssa kirjoittelustani Facebookiin, paikalla oli keskustelun osapuolina myös henkilöitä, joille aihe oli vieras.

Minulle heräsi epäilys, olisiko meidän kannattanut tämän aiheen sijaan puhua neutraalimmasta aiheesta, kaikki halukkaat olisivat voineet paremmin osallistua keskusteluumme.

Jälkikäteen kyseenalaistin epäilykseni, voiko aiheesta sittenkin keskustella, vaikka se on etukäteen vieras? Nämä muutkin työkaverini kuitenkin osallistuivat aktiivisesti juttutuokioomme.

Voiko puheen aiheesta ajatella samalla tavalla kuin teksteistä, sillä on kaksi näkökulmaa. Joko kukin keskustelija valitsee mistä puhuu, tai sitten aihe houkutteleekin keskustelijansa?

Tarvitseeko aiheesta ylipäänsä tietää etukäteen mitään, että siitä voi puhua? Voiko vieraammastakin aiheesta jutella ilman teennäisyyttä?

Onko keskustelun sujuminen kiinni ennen kaikkea aiheesta vai sittenkin juttelijasta? Hänen asenteestaan, taidoistaan ja persoonastaan?

Oudommastakin jutun juuresta pääsee vähitellen perille innokkaasti kyselemällä.

Väitän, että keskustelun sujuminen riippuu etenkin keskustelijoista. Tarvitaan ripaus rohkeutta, kiinnostavuutta, tahtoa ja ennakkoluulottomuutta, niin melkein juttu kuin juttu luistaa.

Sekä myös kunnioitusta, jokaiselta keskustelijalta toisiaan kohtaan.








Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä rohkeasti kommenttia!