lauantai 2. helmikuuta 2013

Mikä työ on arvokasta?

Täällä maapallolla on paljon ammatteja. Monia erilaisia toimia. On lukkaria, pappia, siivoojaa, hoitajaa, toimittajaa, kokkia, poliisia ja ilotyttöjäkin. Listaa voisi jatkaa loputtomiin.

Ovatko kaikki työt sitten samanarvoisia? Eivät.

Löytyy ammatteja, jotka ovat muita toimia tärkeämpiä, isompi arvoisia.

Näitä muita tärkeämpiä ammatteja ovat mielestäni ammatit, joissa palvellaan toisia ihmisiä. Autetaan ihmisiä.

Esimerkiksi toimittajan työn arvostus mielestäni pohjautuu ennen kaikkea ihmisten palvelemiseen. Toimittajat tiedottavat kansalaisia, seuraavat yhteiskunnan tapahtumia ihmisten puolesta ja tarjoavat näille viihdettäkin.

Näiden seikkojen vuoksi pidän toimittajan vakanssia tärkeänä.

Toki on olemassa ammatteja, jotka menevät tärkeydessä toimittajan viran edelle. Tuon ihmisten palvelemisen vuoksi. Näitä ovat esimerkiksi opettajat, hoitajat, lääkärit ja keittiötyöntekijät. Keittiötyöntekijän virka on etenkin silloin erittäin tarpeellinen, mikäli ruokaa valmistetaan suurtalouskeittiössä. Sairaalassa, koulussa, vanhainkodissa...

Mitkä muut työt ovat sitten myös tärkeitä paveluammattien ohella? Ainakin toimet, johon liittyy paljon vastuuta.

Poliisit pitävät yhteiskunnan järjestyksestä huolta, ammatti on luonnollisesti tärkeä. Rehtorit ja johtajat ovat vastuussa koulujen ja firmojen pyörimisestä, ammatteja voi pitää tärkeinä. Ilman jonkin firman pyörimistä ei olisi monella ihmisellä töitä.

Ja, mikäli puhutaan työn arvokkuudesta eikä niinkään tärkeydestä, niin ammattilistalle löytyy muitakin virkoja.

Työn arvostusta mielestäni lisää, mikäli jokin ihminen on taitava työssään. On opiskellut työnsä eteen paljon, tehnyt hommia, että on edennyt johonkin virkaan ja on vaikka muuten lahjakas omassa työssään.

Kokki osaa keittää maukasta lohikeittoa, työn arvostus kasvaa.

Ja vaikuttaa työn arvostukseen kokemuskin. Marko Tuulola on omassa ammatissaan SM-liigan vanhin jääkiekkoilija. Jonkin koululaitoksen siivooja on putsannut koulun nurkkia jo 30 vuotta. Komeita uria kummatkin, arvostus nousee ainakin omissa silmissäni.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä rohkeasti kommenttia!