perjantai 1. maaliskuuta 2013

Kommenteissa on eroa

Tykkään tehdä toimittajana haastatteluita. Eli jututtaa ihmisiä, se on mielenkiintoista. Lisäkiinnostavuutta puuhaan tuo se, että on osattava huomioida tekeekö haastattelua asiajournalismia vai keltaista eli kaupallista journalismia julkaisevaan lehteen.

Teen kummankin journalismilajin lehteen tällä hetkellä haastatteluita. Asiajournalismia edustaa Jatkoaika.com ja keltaista journalismia Ilta-Sanomat.

Kun teen haastatteluita Jatkoajalle minun on muotoiltava haastattelukysymyksenikin asialliseksi ja saada jututettaviltani irtoamaan varsin usein pelillisiin asioihin liittyviä vastauksia. Puolestaan IS:ään haastatteluita tehdessäni asia on päinvastainen.

Silloin minun on kysyttävä sellaisia kysymyksiä, että saan myyviä, tunteista kertovia ja niihin vetoavia vastauksia. On oltava jopa hyvän maun rajoissa härski ja hehkuttaa jo haastattelutilanteessa asioita.

Niin kuin tänään kysyin Pelicansin vahdilta Jere Myllyniemeltä suoraan: Olet erinomaisessa vireessä, onko tuollaisen vireen löytymiseen ollut taikakeinoja?

Juuri ketään ihmistä ei pidä mennä nöyristelemään, mutta nöyrä täytyy olla. On kunnioitettava ihmisten antamia kommentteja.

Ja toimittajalle on muutama asia erittäin tärkeitä: Et saa pitää itseäsi liian suuressa arvossa. On erinomainen asia, mikäli osaat nauraa itsellesi. Silloin uskallat kysyä tyhmiä kysymyksiä, olla haastattelutilanteissa tarvittaessa jopa "kerjäävä" myyvien kommenttien perään ja kykenet kyseenalaistamaan asioita. Ja kysymään myös vaikeita kysymyksiä.

Näillä konstein pääset haastatteluissa pitkälle. Ja toinen keino, jolla pääset haastatteluissa pitkälle on se, että haluat mielummin oppia tietämään asioita kuin oletat tietäväsi niitä. Tiedon jano on toimittajalle arvokas.

Varmasti jäi jotain vielä kertomatta, mutta tuossa taas jotain blogiini. Minä ryyppään nyt.

Niin ja kuuntelutaidon merkitystähän ei voi liikaa korostaa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä rohkeasti kommenttia!