torstai 7. maaliskuuta 2013

Tunneäly on älykkyyden mittari

Tunneäly on ihmisen älykkyyden muodoista tärkein. Oikeastaan se on niin tärkeä, että ihminen ilman vähäisintäkään tunneälyä on moukka. Vaikka olisi muuten kuinka älykäs, mutta tunneäly uupuu, niin on typerys. 

Tai asian voi muotoilla toisinkinpäin, ihminen joka ei ole muuten järin fiksu, mutta omaa hyvän tunneälyn, niin tällainen yksilö on mielestäni älykäs. 

Me ihmiset pääkoppineen olemme kuitenkin monissa vuorovaikutustilanteissa useampaa asiaa arvokkaampia.  Ehdoin tahdoin ei ole järkevää kenenkään tunnetilaa ruveta järkyttämään. 

Ei kannata keskustelutilanteissa mennä vain ilmaisemaan omaa mielipidettään vaan on hyvä osata myös huomioida, kuinka omat puheet vaikuttavat kanssakeskustelijaan. Ja millaisella tunnetilalla keskustelutoveri on keskustelutilanteessa mukana.

Ketään ei kannata kieli ruskeana mielistellä, mutta puheitaan voi tarvittaessa pehmentää sopivilla eleillä, sanavalinnoilla ja lausemuotoiluilla. Tai tarvittaessa jättää asiansa kokonaan ilmaisematta, jos sillä enemmän pahoittaa toisen mieltä kuin miten se vaikuttaa asioihin. 
 
Tietenkin tunneäly on myös sitä, että osaa tunnistaa omat tunteensa ja hillitä tarvittaessa itseään. Jos jostain syystä raivostuttaa, niin ei silti pura täyttä kuormaa suustaan ulos vaan osaa hieman hillitä itseään ja tuoda asiansa julki rauhallisemmin.

Ihmiset mielenterveyksineen menevät usein asioiden edelle, siksi tunneälylle on hyvä antaa painoarvoa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä rohkeasti kommenttia!