perjantai 17. toukokuuta 2013

Kuinka selvitä yövuoroista? - Oikea asenne vie jo pitkälle

Minulla alkaa tänään kolmen yövuoron putki. Kuinka siitä selviää? Uskon, että pitkälle vie jo se, että suhtautuu yövuoroihin "oikealla" tavalla. On oikea asenne.

Oikea asenne on mielestäni ennen kaikkea positiivinen.

Kolmesta yövuorosta voisi ajatella, että ne on tehtävä, koska ne on merkitty vuorolistaan. Eikä yövuoroja ole kuitenkaan tehtävänä kuin kolme.  Ja ei kai se yötyö niin kamalaa ole, kyllä siitä selviää.

Ja sitten voi myös ajatella niin, että kun on yövuoroista selvinnyt, niin sitten on edessä vapaapäiviä. Niitä odotellessa... Ja voisi sitä ihminen kamalampaakin kokea kuin kolmen yövuoron putken!

Oikea asenne! Siinä se on. Veikkaan, että hyvä resepti selvitä paremmin yövuoroistakin.

Ettei mene vain ajattelemaan, että paskaa, paskaa, paskaa... Sitten se yötyö varmasti on paskaa.

Toki ei välttämättä ole helppoa pitää asennetta hyvänä yövuorojaan kohtaan koko kolmen vuoron putken ajan. Helposti asenne muuttuu jo sillä, jos nukkuu päivällä huonosti vuoron jälkeen.

Mikä muu voisi auttaa yövuoroista selviämisessä kuin oikea, positiivinen asenne?

Teen usein siten niin kuin tänäänkin, että hoidan huusholliasiat siihen kuntoon, että niistä ei tarvitse välittää yövuorojen aikana.

Hommaan kaappeihini riittävästi ruokaa ja teen sapuskat valmiiksi, joita voin sitten syödä yövuorojeni aikana. Yövuorojen aikana ei tarvitse päivisin sitten välttämättä juuri muuta tehdä kuin syödä ja nukkua.

Välillä olen ostanut apteekista myös nukahtamista auttavia lääkkeitä. Kenties tälläkin kertaa. Voi niistä jotain apua siihen olla, että saa päivisin nukuttua.

Ja varmasti isossa osassa on yövuoroissakin ruoka. Yöllä voisi syödä kevyesti. Kenties hedelmiä, salaatteja ja kasviksia? Vähän runsasrasvaisia pitsoja, hotdogeja ja lihiksiä?

Ja kahvia! Sitä paljon koneeseen yön aikana. Mutta ei enää kello noin neljän jälkeen, silloin se piristää jo liian myöhään ja se vaikeuttaa unen kiinni saamista sitten aamulla vuoron jälkeen.

Kahvin lisäksi voisi juoda myös runsaasti vettä. Sekin kaiketi piristää.

Ja sitten vain koittaa olla paljon liikkeessä yövuoron aikana, tehdä miltei koko vuoron aikana jotain työtä. Sitä voisi myös pukeutua kevyemmin, vaikka verkkareihin ja välillä pistäytyä ulkonakin vetämässä happea.

Näillä keinoilla kenties jaksan jo paremmin tehdä yövuoroni! Ainakin sitä voi kokeilla.








Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä rohkeasti kommenttia!