maanantai 29. heinäkuuta 2013

Älykkyys ei ole kaikki kaikessa

Olen toisinaan pistänyt merkille kuinka älykkyydelle annetaan hieman liiankin suuri painoarvo. Meidät ihmiset monesti liiankin isosti "luokitellaan" älykkyytemme mukaan. Tai sen mukaan, kuinka paljon tiedämme tai kuinka kyvykkäitä olemme.

Ja etenkin tuo älykkyys vaikuttaisi olevan sellainen mittari, joilla meitä ihmisiä monesti luokitellaan paremmiksi ja vähemmän paremmiksi ihmisiksi.

Ainakin jossain paikoin olen tällaista luokittelua havainnut ja se hieman harmistuttaa minua. Olisi hyvä aina muistaa, että älykkyydelle ei saisi antaa liiankaan suurta painoarvoa.

Tietenkin on hyvä, jos ihminen on älykäs tai viisas. Mutta kannattaa mielestäni muistaa, että älykkyyden lisäksi on muitakin ominaisuuksia ja arvoja joiden mukaan ihmisiä voi luokitella ja mittailla.

Ei se älykkyys ole kaiken A ja O, välttämättä. Minä arvostan ainakin suuresti, ehkä jopa älykkyyttä enemmän epäitsekkyyttä, toisista ihmisistä välittämistä ja positiivista elämän asennetta.

Näin nykyaikana, jolloin itsekkyys on nostanut paljon osakkeitaan, niin on hienoa nähdä, että olemassa on yhä myös hyvän tahtoisia ihmisiä. Ja toisista välittäviä ihmisiä. Toisia auttavia ihmisiä.

Eli vaikka ihminen ei olisikaan muuten kovin älykäs, niin se voi olla silti aika jees tapaus, jos omaa vaikka edellä luettelemiani ominaisuuksia.

Ja toisaalta, älykäs ihminenkin saa itsensä hyvin nopeasti näyttämään typerältä ainakin minun silmissäni, jos on liian itsekäs, ylimielinen ja vaikka empatiakyvytön.  Eli ns. kusipää.

Eli eihän anneta älykkyydelle liiankaan suurta painoarvoa? Ja ollaan suvaitsevaisia.

Ja sitten kun saisi vielä karsittua maailmasta pois liiallisen itsekkyyden, mutta siihen ei taida yhden Viltsun iltarukoukset riittää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä rohkeasti kommenttia!