lauantai 19. lokakuuta 2013

Eriilaisuus on rikkaus

Ihmisseura on tärkeä asia tässä maailmassa, kenenkään ei ole hyvä jäädä yksin. Kuinka se ihmisseura sitten pitää valita? Kenen seuraan sitä pitää hakeutua?

Mielestäni hyvä ajatus on se, että kaikkien kanssa on pystyttävä tulemaan tarvittaessa toimeen, mutta on hyvä ymmärtää, että kaikkien paras kaveri en voi olla. Meitä ihmisiä on niin paljon ja olemme niin erilaisia, että on liki mahdottomuus olla kaikkien paras kaveri.

Erilaisuus onkin sitten ensimmäinen tärkeä asia, mikä liittyy meihin ihmisiin. Olemme kaikki erilaisia ja erilaisuus on rikkaus. Ja erilaisuuteen liittyy ennen kaikkea suvaitsevaisuus. Se, että koittaa olla suvaitsevainen muita ihmisiä kohtaan. Jopa hyvinkin paljon erilaisempia ihmisiä kohtaan kuin mitä itse olen.

Ja on pyrittävä olemaan avaramielinen. Joku juttu voi olla minulle itselleni tärkeä, mutta ei saa mennä liian herkästi tuomitsemaan asioita, jotka voivat olla taas jollekin muulle tärkeitä. Se, että jokin asia ei kiinnosta minua itseäni ollenkaan ei poista tällaisen asian merkitystä ja arvoa. Meillä kaikilla on omat kiinnostuksen kohteet ja se kannattaa muistaa. Joku tykkää äidistä ja joku toinen tyttärestä.

Mielestäni on typerää tuomita joku toinen ääliöksi, jos tämä toinen sattuu vaikka tykkäämään jostain sellaisesta lauluyhtyeestä, josta et itse tykkää. Musiikkitaju ei tee kenestäkään ääliötä, me olemme vain erilaisia.

Sen lisäksi, että koittaa olla suvaitsevainen muita kohtaan, niin on hyvä pyrkiä myös kunnioittamaan muita kanssatovereitaan. Niin kuin Veikko Lavi aikoinaan jo lauloi, jokainen meistä on laulun arvoinen. Ja niin kuin puolestaan Timo Soinikin on sanonut, jokainen ihmiselämä on pyhä.

Ja ihmiselämän merkitys ja tärkeys onkin asia, joka hyvin usein jää muistamatta nykymaailman kilpajuoksennassa. Ihmiselämä jo ihan pelkkänä elämänä, ilman mitään sen kummempia korulauseita on huomattavan tärkeä asia.

Muita ihmisiä on hyvä kunnioittaa. Mielestäni se tarkoittaa sitä, että koittaa pyrkiä käyttäytymään muita ihmisiä kohtaan fiksusti ja asiallisesti. Siitäkin huolimatta, vaikka et jostain ihmisestä pidä. Meillä jokaisella ihmisellä on kuitenkin oma tärkeä arvonsa ja elämänsä ja näitä asioita ei kannata ehdoin tahdoin loukata tai väheksyä.

Toisen ihmisen kunnioittaminen on myös mielestäni sitä, että jos selkeästi näen, että joku voisi ajatella, että ei pidä minusta tai ei nyt välttämättä haluaisi minua seuraansa, niin antaa tällaisen ihmisen suosiolla elää rauhassa omaa elämäänsä. Sen on jokainen ansainnut.

Miten se hyvä ihmisseura sitten valikoituu? Kyllä se kai valikoituu. Hyvä ihmisseura on sellainen, että pystyt olemaan itse siinä seurassa omana itsenäsi ja seuralaisesi ovat sitä mitä ovat ja silti pidät heistä.

Ihmisen persoona on kaiketi tärkein asia. Jostain ihmisestä tykkäät hänen persoonansa takia ja haluat viettää hänen kanssaan enemmän aikaa ja toisesta ihmisestä et taas tykkää. Mutta se, että sinä välttämättä tykkää jostain ihmisestä hänen persoonansa takia ei sitten taas kuitenkaan tarkoita, että tällaisessakaan ihmisessä vikaa olisi.

Nämä ovat vain niin makuasioita ja meitä ihmisiä mahtuu tänne maailmaan iso liuta, että on yksinkertaisesti vaikea tykästyä kaikkiin ihmisiin. Niin kuin jo totesin, jotkut tykkää äideistä ja jotkut taas tyttäristä.

Mutta erilaisuus ja sen suvaitseminen ovat tärkeitä asioita. Ja tietynlainen avaramielisyys. Avaramielisyyden ei tarvitse tarkoittaa sitä, että itsensä on oltava helvetin kiinnostunut kaikesta, mitä maailmasta löytyy vaan sitä, että ymmärrät, että meillä kaikilla on omat mieltymyksemme. Ja suvaitset tämän. Et ehdoin tahdoin paheksu ketään.

Joku saattaa pitää pitsin neulonnastakin, vaikka se perin oudolta saattaa kuullostaakin.

Avaramielisyyden lisäksi myös vapaamielisyys on tärkeä juttu. Meistä jokainen on tärkeä oma yksilönsä ja vapaa päättämään omista asioistaan ja elämään omannäköistä elämäänsä. Ainakin jos on jo täysikäinen. On vain muistettava, että vapaus tuo mukanaan myös vastuun. Vastuun niin omasta elämästään ja valinnoistaan kuin vastuun myös siitä, että pyrkii huolehtimaan siitä, kuinka omat valintansa vaikuttavat elinympäristöönsä ja muihin ihmisiin.

Olen avannut sanaisen arkkuni ennen yli yhdeksän tuntista työpäivääni. Saa nähdä muuten kuinka selviän tuostakin urakasta, kun edellisyönä nukuin helvetin huonosti. Ja huonosti nukuin myös sitäkin edellisenä yönä. No, kun paiskii nyt tämän työpäivän pois alta, niin pääsee onneksi nukkumaan. =)

Mukavaa lauantaita kaikille.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä rohkeasti kommenttia!