torstai 21. marraskuuta 2013

Avaramielisyys rokkaa

Kirjoitin pari päivää sitten, että pidän avaramielisyyttä tärkeänä asiana ja sitä se onkin. En halua niinkään muille toitottaa ja muita osoitella sormella, että rupea avaramielisemmäksi, mutta haluan itse oppia ja kasvaa avaramielisemmäksi ihmiseksi.

Mielestäni avaramielisyys on arvokas juttu, mutta sitäkin on kaiketi helppo vain ääneen huudella, että pitää olla lisää avaramielisyyttä, pitää olla lisää avaramielisyyttä. Tarkemmin, kun miettii mitä se koko avaramielisyys edes on, niin voikin tulla jo tenkkapoo eteen.

Mitä on avaramielisyys? Mitä se voisi olla? Ja kuinka avaramielisyys voisi minussa ja minun omassa elämässäni ruveta näkymään?

Avaramielisyys tarkoittaa tietenkin samaa kuin avarakatseisuus. Tarkastelee maailmaa avarasti ja näkee sen edessään isona pollukkana. Ja koittaa olla mahdollisimman suvaitsevainen sitä kaikkea kohtaan, mitä siellä maailmassa on. Vähemmän tuomitsevuutta, enemmän suvaitsevaisuutta.

Enemmän suvaitsevaisuutta ennen kaikkea erilaisuutta kohtaan. Maailmassa on paljon erilaisia ihmisiä, ihmisryhmiä ja mielipiteitä. Kaikkea ei tietenkään pidä eikä saakaan sallia, mutta suurimpaan osaan kohtaan on hyvä suhtautua suvaitsevaisesti.

Maailmasta löytyy erilaisuutta ja omista näkemyksistä eroavia mielipiteitä. Tämä on kai hyvä ymmärtää. Erilaisuus on rikkaus ja oma mielipide ei välttämättä ole aina oikea vaan jonkun toisen esittämä, omasta mielipiteestäkin eroava mielipide voi olla yhtä tärkeä ja arvokas.

Avaramielisyys on myös sitä, että on reilusti avoin muille ja muiden mielipiteille. Antaa heille tilaisuuden ilmaista omat näkökantansa ja arvostaa heidän sanomisiaan.

Avaramielisyys voisi olla myös ennakkoluulottomuutta. Ennakkoluulottomuutta muita kohtaan, muiden näkemyksiä kohtaan ja ennakkoluulottomuutta uusia asioita kohtaan.

Ei aina roiku välttämättä kiinni samoissa jutuissa vaan kokeilee muitakin juttuja. Ruoho voi olla vihreää myös aidan toisella puolella.

Ajattelen myös siten, että avaramielinen ihminen saattaisi olla monessa mukana. Tällaisella ihmisellä voisi olla mahdollisimman rikas sisältö elämässä ja mahdollisimman laajat elinpiirit. Tällainen ihminen saattaisi harrastaa vaikka mitä ja hänen tuntemansa ihmisverkosto olisi melko laaja.

Avaramielinen ihminen kaiketi suhtautuu koko maailmaa kohtaan melko avoimesti. Maailma on tehty meitä varten.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä rohkeasti kommenttia!