sunnuntai 24. marraskuuta 2013

Lumisadetta, kirjoittamista ja ajattelua

Se on sunnuntai ja maahankin on satanut lunta. Mielestäni on hieno asia, että talvi on vihdoin tulossa ja lunta on satanut. Lumi tuo valoa lisää ulos, joka on hyvä juttu. Sitä kokee itsekin olonsa pirteämmäksi, kun on valoisampaa.

Kirjoittamisesta toteaisin tähän väliin sellaisen asian, että sehän on ajattelemisen apuväline. Kirjoittaminen on ajattelemista. Olen tämän vihdoin oivaltanut. Olen lisäksi oivaltanut sellaisen asian, että tekstin sisältöä voi viedä siten eteenpäin, että ajattelee paremmin.

Sitä voi joskus ajatelleensa ja pohtineensa jotain asiaa, mutta onko tätä asiaa loppupeleissä sittenkään kovin laajasti miettinyt? Vai voisiko jotain asiaa pohtia vieläkin syvällisemmin ja tämä näkyisi myös tekstissä? Syvällisempää ajattelua, syvällisempää ja enemmän asiaa sisältävää tekstiä.

Kun tarkastelen kirjoittamiani tekstejä jälkikäteen, niin niistä voi huomata sen, milloin jotain asiaa ja tekstiä on mietitty oikein kunnolla ja milloin se on vain kirjoitettu ”hutaisten”.

Jos haluaa oppia kirjoittamaan tai jos haluaa oppia tekemään mitä hyvänsä, vaikka soittamaan viulua, niin tarvitaan tietenkin ripaus lahjakkuutta, mutta myös iso määrä työtä. Kirjoittamaan voi opetella kirjoittamalla, mutta myös lukemalla. Lukemalla niin kirjoittamista käsitteleviä opuksia kuin muitakin tuotoksia. Lukeminen kehittää niin ajattelua kuin sanavarastoakin.

Ja työtä on tehtävä paljon ja työn teon on hyvä olla pitkäjänteistä ja määrätietoista. Tällaista työn tekoa ja treenaamista helpottaa tietenkin se, että harjoittelee sellaista asiaa, johon on intohimoa. Niin kuin minäkin olen treenannut kirjoittamista.

Ja toinen tärkeä asia esimerkiksi tässä kirjoittamisen treenaamisessa on ollut se, että olen onnistunut tähän asti opettelemaan kirjoittamaan siten, että siitä ei ole tullut pakkopullaa. En ole vielä kertaakaan ajatellut, että helvetti, kun täytyy taas kirjoittaa tai muuta vastaavaa.

Tähän on edesauttanut se, että on kirjoittanut just silloin, kun kirjoittaminen on oikeasti kiinnostanut ja huvittanut ja se, että on tänne blogiinkin kirjoittanut asioista, jotka ovat oikeasti kiinnostaneet. Ei ole tarvinnut väkisin vääntää tekstiä jostain hemmetin tylsästä aiheesta.

Ja sehän on mielestäni sitten vain hieno asia, että meillä on eri alojen erityisosaajia ja taitajia. Se on hieno asia, että meillä on Cheekit, Robinit, Jari Sillanpäät ja Jari Tervot. Sen sijaan, että olemme kateellisia näille taitureille niin mielestäni meidän kannattaisi enemmänkin ihailla ja arvostaa heitä. He ovat tehneet taitojensa eteen kovan työn ja näistä taidoista on meille muillekin hyötyä ja iloa.

Elämämme voisi olla hiukan tylsempää, jos maassamme ei olisi näitä eri alojen erityisosaajia ja lahjakkuuksia.


Yksi tärkeä juttu on muuten ajan käytön hallinta. Sitä voi etenkin työttömänä sinkkumiehenä ehtiä tekemäänkin sitä sun tätä, mutta on oleellista osata suunnitella ajan käyttöä ja osata käyttää aikaa fiksusti. Pitää kaiketi suunnitella päivien sisällöt huolellisemmin, niin saa enemmän aikaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä rohkeasti kommenttia!