perjantai 29. marraskuuta 2013

Positiivisuutta!

Ajatuksia positiviisuudesta ja positiivisesta ajattelusta, siitä mitä nämä käsitteet tarkoittavat ja mitä hyötyä näistä voisi olla (olen kopioinut nämä tekstin pätkät muutamalta eri nettisivulta ja muutamasta tutkimuksesta):

Kaikissa asioissa on sekä hyviä, että huonoja puolia. Hankalissa tilanteissa huomio on mahdollista suunnata ongelmien sijasta ratkaisujen etsimiseen ja keskittyä uhkien sijasta mahdollisuuksiin.”

Positiivinen ajattelu ei tarkoita ongelmien kieltämistä. Se tarkoittaa ennen kaikkea tapaa suhtautua ongelmiin.”

Positiivisuus tarkoittaa myös ennakkoluulottomuutta uusia asioita kohtaan. Vaikka asia kuulostaisi hankalalta käsittää ja vanhoista ajatusmalleista poikkeavalta, voit silti pohtia; ”Voisiko tämä sittenkin toimia?””

Jos olet joskus elämässäsi ollut todella tukalassa tilanteessa, olet saattanut huomata positiivisen ajattelun merkityksen. Tunne siitä, että ainoa keino selviytyä on ajatella positiivisesti. Tietoisuus siitä, että jos antaa negatiivisuudelle vallan, lyyhistyy täysin sillä hetkellä. Kaikessa yksinkertaisuudessaan positiivinen ajattelu antaa meille energiaa.”

Positiivinen ajattelu ei ole aate. Positiivinen ajattelu ei tarkoita, että hymyillään hampaat irvessä silloinkin kuin on vaikeaa. Eikä sitä, että teeskennellään kaiken olevan hyvin. Se on näennäispositiivisuutta, jonka tarkoituksena on useimmiten saada muut pitämään meistä.”
Positiivinen ajattelu on työkalu. Ikävä tilanne on edelleen ikävä tilanne, mutta positiivisen ajattelun avulla ongelmista selviytyy helpommin. Energiaa vapautuu toimintaan.”
Positiivinen ajattelu ei siis poista ongelmia, eikä välttämättä tee meistä parempia ihmisiä. Ajatukset tai näkökulmat voi kuitenkin valita.”
Ongelmien tullen ei kannata uhrata voimia ongelmien syiden vatvomiseen, vaan ratkaisujen etsimiseen. Vastuullisuus on hieno piirre, mutta joskus kannattaa myös pohtia kenen ongelma on. Kaikkia taakkoja ei voi kantaa.”

Positiivisuus ja kannustavuus saattaa synnyttää negatiivisuutta herkemmin sellaisen flow-tilan. Flow-tilan, jossa keskitytään tarmolla tekemiseen ja tulosta tulee. Kun on positiivisuutta voisi kuvitella olevan myös luottoa ja uskoa siihen, että hommat toimivat ja onnistuvat, tästä seuraa se, että tulosta tulee ja tavoitteet toteutuvat.”

Ei pahemmin surkuttele vaan jatkaa positiivisella asenteella työn tekoa. Voisi syntyä jopa sellainen positiivinen kierre, vyöry. Positiivisuus voisi synnyttää innostuneisuutta ja lisätä motivaatiota.”

Miksi onnellisuutta kannattaa tavoitella? Onnellisuus ei tarkoita vain sitä, että tuntuu hyvältä. Tutkimusten mukaan onnellisuuden hyödyt ovat monenlaisia (Lyubomirsky, ym., 2005). Onnelliset ihmiset ovat energisiä, luovia ja tehokkaita työpaikallaan. He ovat parempia johtajia ja neuvottelijoita, ja he ansaitsevat enemmän rahaa. He ovat yhteistyökykyisiä ja motivoituneita auttamaan muita. (Kurtz, Lyubomirsky, 2008.)”

Onnellisilla on myös enemmän ystäviä ja sosiaalisia suhteita. He menevät todennäköisimmin naimisiin. Onnellisuus vaikuttaa myös fyysiseen terveyteen, esimerkiksi kyky käsitellä stressaavia elämäntilanteita on parempi, ja onnelliset ihmiset jopa elävät pidempään (Lyubomirsky, 2007: 23).”

Barbara Fredricksonin (2009) positiivisuusteorian mukaan onnellisuus ei vain heijastele menestystä, vaan se voi tuottaa menestystä ja monenlaisia hyötyjä: Mielen toiminta avartuu, positiiviset tunteet laajentavat havaintokenttää ja tuovat enemmän mahdollisuuksia näkyviin.”

Onnellisuus auttaa rakentamaan resursseja: psykologiset, sosiaaliset ja fyysiset voimavarat kasvavat positiivisuuden avulla. Kun ihmisillä on hyvä olla, he ovat valmiimpia auttamaan muita. Onnellisuus vahvistaa selviytymiskykyä siten, että positiiviset tunteet estävät vajoamista masennukseen. Onnellisuus voi pidentää elämää jopa kymmenen vuotta.”

Myönteinen tuottavuuden kierre syntyy, kun työntekijät saavat positiivista huomiota osakseen ja innostuvat yhdessä kehittämään työtehtäviään.”

Esimiesten ja kollegojen auttaminen, luottamus, kunnioitus ja läsnäolo vaikuttavat siihen, miten itse suhtaudumme työhön ja miten käyttäydymme asiakkaiden kanssa. Kun saamme osaksemme kannustusta tai kiitosta, näemme ja koemme työssämme myös uusia mahdollisuuksia ja halua kehittyä työssämme.”

Johdolla on keskeinen rooli siinä, että työntekijät viihtyvät työssään. Kannustava johtaja on mahdollistaja. Hän luo puitteet, joissa tiimi tai työntekijät voivat menestyä, työilmapiirin vaikutuksista väitellyt Merja Fischer sanoo.”

Luottamus itseensä ja muihin kasvaa työyhteisössä, joka huokuu positiivisia tunteita.”


Ainakin näiden syiden vuoksi kannattaa valita positiivisuus ennen negatiivisuutta ja surkuttelua. Ja valita optimistinen elämän asenne enemmin kuin pessimistinen. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä rohkeasti kommenttia!