tiistai 10. joulukuuta 2013

Joulu on jo ovella

Kirjoitin aamulla joulukalenteriini joulustressistä. Luulen, että joulustressi on asia joka koskettaa isoa osaa suomalaisista.

Joulua on usein suunniteltava ja järkkäiltävä töiden ja opiskeluiden ohessa. Esimerkiksi raskaiden työ- ja opiskelupäivien päätteeksi on näin joulukuussa tehtävä monesti jouluvalmistelujakin.

Paikat on pyynättävä tiptop-kuntoon, jokaiselle tutulle, kaimalle ja tutun kaimalle on keksittävä nasevat joululahjat, joulukuusi on hankittava ja jouluruoatkin kokattava sekä joulutortut pyöriteltävä!

Apua! Kiirehän siinä tulee! Ja mistä minulla riittää voimia tuohon kaikkeen? Entä mistä keksin hyvät lahjat kaikille tutuilleni? Kääk! Hirvee stressi pukkaa päällensä!

Uskon, että näin on asian laita monen suomalaisen kohdalla. Joulustressi saattaa olla varsin yleinen huolenaihe.

Toisaalta, onko joulustressi välttämättä huolenaihe? Eikö tuollainen asioiden järjesteleminen ja ideoiminen ole ihan kivaakin? Ja voisiko sitä ajatella niin, että ensin kun hieman näkee vaivaa joulunsa eteen niin sitten se joulu tulee vasta joululta maistumaankin.

Uskon myös, että joulustressiä voi vähentää. Esimerkiksi niillä konsteilla, mitä jo joulukalenteriini aamulla listasin.

Yleinen ja vanha viisaushan on tietenkin, että hyvin suunniteltu on jo puoliksi tehty. Laadi ensin suunnitelmat siitä, mitä aiot joulusi eteen tehdä ja sitten ryhdy toimeen.

Muista myös aloittaa jouluvalmistelusi tarpeeksi ajoissa. Jotkut kuulemma hommaa ensimmäiset joululahjansakin jo kesäkuussa! Ja kakkuja, torttuja ja pasteijoita voi leipoa valmiiksi pakastimeen jo reippaasti ennen jouluaattoa. Piparitkin säilyvät hyvinä monia viikkoja kaapeissa.

Joulustressiä voi vähentää. Yksi tapa vähentää joulustressiä on mielestäni se, että hankkii ainakin valtaosan joululahjoista eri nettimyymälöistä. Kun hankit lahjat netistä, niin sinun ei tarvitse mennä kovin montaa kertaa ihmisvilinästä pursuaviin kauppoihin ja säästät näin hermojasi.

Toisaalta netissä on myös enemmän valinnan varaa. Hyviä nettikauppoja on kuitenkin useita. Ja tämähän tarkoittaa silloin monesti myös sitä, että erilaisia lahjoiksi soveltuvia tuotteitakin on netistä enemmän, paremmin ja helpommin saatavilla kuin kaupoista.

Ainakin minä olen tykästynyt hommaamaan joululahjat nettikaupoista. Tänäkin vuonna ostin ison osan lahjoistani netistä. Ja olen itse asiassa joululahjani jo ostanut. Enää pitää vain jännittää, että kaikki netistä tilaamani tavarat ehtivät tulemaan jouluksi kotiini.

Huomenna menen puolestaan ostelemaan leivonnaisia, ruokia ja muita herkkuja jouluksi. Kyllä se joulu sieltä taas tulee. Mutta uskon ja toivon, että joulu saapuu tänä vuonna siten, että en joudu stressaamaan siitä niin paljoa.

Oikeastaan oma jouluinnostuksenikin on aika paljon laantunut äitini ja veljeni menehtymisten vuoksi. Vietämme isäni kanssa tänäkin vuonna joulun yhdessä Parolassa, mutta ei se joulun vietto enää samanlaiselta tunnu kuin lapsuuden joulut.

Mukana joulun vietossa on varmasti jälleen myös iso annos haikeaa tunnelmaa. Joulu on kuitenkin myös muistojen aikaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä rohkeasti kommenttia!