torstai 6. maaliskuuta 2014

Kuinka valovoimainen kaupunki Hämeenlinna on?

Tein alkuviikosta parin päivän reissun Tampereelle. Menin Tammerforssiin sunnuntaina ja tulin pois sieltä tiistaina. Reissuni oli ihan onnistunut, kiva. Rentouduttua tuli ainakin ja tokihan siinä sitten vetäsin kunnon kännitkin maanantaina.

Tampereen kaupungista jäi minulle ihan miellyttävä mielikuva. Tampere vaikutti olevan viihtyisä, trendikäs ja isokokoinen kaupunki. Palveluja, ravintoloita ja kaiketi nähtävyyksiäkin on kaiketi vaikka minkälaisia.

Ja ravintoloitakin on montaa erityylistä. Tampereesta muodostui sellainen mielikuva, että siellä viihtyisi. Tampere voisi olla ihan kiva kotikaupunkikin.

Mutta millainen oman kotikaupunkini Hämeenlinnan vetovoima sitten on? Onko Hämeenlinna valovoimainen kaupunki?

Mikä edes määrittää jonkin yksittäisen kaupungin vetovoimaisuuden? Mielekkyyden?

Kaupungin valovoimaisuuteen ja houkuttelevuuteen varmasti vaikuttaa kaupungin yleinen siisteys. Samalla lailla kuin lehtienkin houkuttelevuuteen vaikuttaa lehtien etusivujen näyttävyys ja ravintoloiden houkuttelevuuteen vaikuttaa siisteys, niin myös kaupungin houkuttelevuuteen vaikuttaa siisteys. Se ulkokuori.

Siisteys ja ulkokuori, onko se sitten hienommin sanottuna estetiikka? Vaikuttavat varmasti paljon kaupunginkin valovoimaisuuteen ja vetovoimaisuuteen. Kun joku tulee kaupunkiin, niin varmasti on tärkeää se, millainen ulkokuori kaupunkiin tulijaa ”tervehtii”. Ensivaikutelma asiasta kuin asiasta, varmasti myös yksittäisestä kaupungistakin on tosi tärkeä.

Siksi kaupungin yleinen siisteys ja kauneus varmasti vaikuttaa kaupungin houkuttelevuuteen. Ja kauneuteen tietenkin vaikuttaa läheisesti myös luonto ja järvet. Luonto tietenkin lisää kaupungin kauneutta. Ja toinen asia, mikä vaikuttaa kaupungin kauneuteen on varmasti ulkona vallitseva sää.

Nyt tällä hetkellä täällä Hämeenlinnassa on aika harmaata, se ei kovin houkuttelevaa kuvaa Hämeenlinnasta anna.

Mikä muu voisi lisätä kaupungin houkuttelevuutta? Varmasti kaupungissa olevat palvelut. Kuinka paljon ja minkälaisia palveluita kaupungissa on? Hämeenlinnassa on ainakin ihan mukavasti ravintoloita, viihdepalveluita kuten baareja ja yökerhoja, liikunta-aktiviteetteja ja hotelleja ja tietenkin kulttuuripalveluja, Rinkelinmäkeä ja Verkatehdasta. Nämä tietenkin kasvattavat kaupungin houkuttelevvuutta.

Tietenkin tähän asiaan vaikuttaa oleellisesti sitten se, että minkälaisia näissä yksittäisissä palvelupisteissä tarjotaan. Ei riitä vain se, että on ravintoloita, jäähallia, liikunta-aktiviteetteja ja Verkatehdasta sekä kaupungin teatteria. Tietenkin sekin on myös oleellinen kysymys, että mitä palveluita näissä yksittäisissä paikoissa sitten on tarjolla?

Rinkelinmäellä on tällä hetkellä ihan viihdyttävää, taistelevaa lätkää mahdollista nähdä, Verkatehtaalla ja kaupungin teatterissa voisi ehkä enemmänkin olla tarjontaa, musiikkikonsertteja ja näytelmiä. Hämeenlinnan ravintoloissa voisi myös olla enemmän tarjontaa. Tampereen ravintoloissa oli se miellyttävä juttu ainakin, että osa rafloista oli tosi trendikkäitä, tietyllä tavalla nuorekkaita.

Ehkä Hämeenlinnassakin voisi enemmän olla tällaisia menevämmän sortin rafloja, nuorekkaampia ja trendikkäämpiä rafloja?

Mitkä muut asiat voisivat kaupungin houkuttelevuuteen vaikuttaa? Puhutaan valovoimaisuudesta, niin ei tietenkään voi siinä ohessa unohtaa sitä itse valoa. Keväällä ja kesällä kaupunki on varmasti houkuttelevimmillaan kun on sitä aurinkoa ja valoa. Toisin kuin marraskuun räntäkeleillä.

Kaupungin houkuttelevuuteen varmasti vaikuttavat myös rakennukset, minkä näköisiä rakennuksia kaupungissa on? Sitten myös se, että millaista sakkia kaupungissa asuu? On totta, että jossain kaupungissa asuu vähän lupsakampaa väkeä ja jossain taas jämerämpää sakkia. Hämeenlinnassa ja Kanta-Hämeessä muutenkin ollaan ehkä vähän välillä liiankin totista väkeä. Voisi enemmän olla positiivisuutta, iloa ja hymyä. Savolaista lupsakkuutta.

Haluan erikseen mainita kyllä myös Rauman, koska raumalaiset ovat antaneet itsestään minulle tosi miellyttävän mielikuvan. Siellä on mukavaa ja avointa sakkia.

No, jos edellä mainitut seikat ainakin vaikuttavat yksittäisen kaupungin houkuttelevuuteen, niin millainen Hämeenlinnan vetovoima voisi sitten olla?

Hämeenlinnan valovoimaisuus on mielestäni ihan hyvä, kaupungin ulkokuori on melko kaunis. Hämeenlinnassa on myös mukavan paljon erilaisia ja tarpeellisia palveluita. Sitten täällä on myös jonkin verran viihdetarjontaa. Tosin sitä voisi olla enemmänkin.

Hämeenlinnan houkuttelevuutta kasvattaa myös kaupungin yksittäiset, isommat nähtävyydet. Eritoten Aulanko ja Hämeen Linna. Tietenkin houkuttelevuuteen varmasti vaikuttaa myös tieverkostot ja pysäköimismahdollisuudetkin.

Hämeenlinnassa voisi kyllä olla enemmän erilaisia tapahtumia ja menoaktiviteetteja. Ja ehkä myös matkailukohteita, jokin leirintäalue voisi olla nasta homma.

Mutta muuten joo, Hämeenlinna on ihan kiva kotikaupunki. Pieni ja viihtyisä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä rohkeasti kommenttia!