keskiviikko 7. toukokuuta 2014

Ottaa pumpusta

Sydämeni on pysäytetty parin edellisen vuorokauden aikana muistaakseni jo neljä kertaa. Sydämen pysäyttäminen liittyy siihen rytmihäiriön lääkitsemiseen, niillä on ambulanssissa mukana sellainen jokin tiputuslääke jota ne antaa minulle silloin kun rytmihäiriö vaivaa pumppuani ja sitten se tapahtuu.

Ensin tiputusainetta tippuu muutaman sekunnin ajan jonkin verran suoneeni ja noin muutaman sekunnin kuluttua tunnen oloni melko karmeaksi, se johtuu siitä, että sydämeni pysähtyy noin yhden- kahden sekunnin ajaksi tuolla hetkellä. Pysähtymishetki tuntuu ihan hirveältä, mutta onneksi sydän ei pysähdy kokonaan. Vaan jatkaa pumppaamistaan hetken päästä uudelleen.

Tuo lääke on vain välillä annettava, vaikka se ei kovin miellyttävältä tunnukaan. Se palauttaa sydämen normirytmiin.

Minua on jostain syystä ruvennut vaivaamaan sydämen rytmihäiriöt viime aikoina, en tiedä miksi. Muutama lääkärikin on kuitenkin tutkinut jo pumppuani silloin, kun se on toiminut normaalisti ja siloin sen on todettu pumppaavan hyvin.

Oikeastaan jo viime viikon sunnuntaina minulla oli samanlaisia vaivoja, mutta silloin ne menivät paniikkihäiriön piikkiin. Ongelmat jatkuivat viime viikon keskiviikkona Vierumäellä ja sitten taas saman viikon lauantaina ja sunnuntaina. Sunnuntaina olin iltapäivään asti sairaalassa, silloin minulla oli jokin flimmeri ja se hoidettiin sähköllä kuntoon. Itse oin hoidon aikana nukutettuna.

Tuolloin rytmihäiriöistä ja sen syistä ei puhuttu mitään sen ihmeempää vaan minut päästettiin noin kahden aikoihin kotiini lepäilemään ja sanottiin, että jos pumppuvaivat uusiutuvat niin soita heti uudelleen ambulanssi.

Ja uusiutuivathan ne, yllättävänkin nopeasti. Jo eilen, tiistaina. Silloin ne alkoivat taas illalla, rytmihäiriöt Soitin ambulanssin Ojoisille, minut kyyditettiin sairaalaan ja siellä olin puolisen tuntia. Sairaalassa oli sama lääkäri töissä kuin sunnuntainakin, niin asioiden hoito kävi sutjakkaasti. Lekuri antoi minule reseptin estolääkitykseen ja päästi mut kotiini nukkumaan.

Se hyvä noissa rytmihäiriöissä on kaiketi, että henkeä niiden ei pitäisi kai ihan uhata. Eivätkä ne ole vielä onneksi aiheuttaneet minulle mitään kovin vakavia oireita, muuta kuin sen oireen että tunnen niiden aikana oloni hieman nytkähteleväksi.

Kyllähän ne rytmihäiriöt silti tietenkin minua huolestuttavat, sairaus on kuitenkin aika kriittisessä paikassa, pumpussa ja vielä kun niitä kohtauksia on ollut tässä viime päivien aikana melko paljon. Vielä ne on kuitenkin saatu aina hoidettua kuntoon ja pitää toivoa, että tuo estolääkityskin alkaa tehoamaan.

Varsinaisin syy rytmihäiriön tiedetään, sydämessäni on joku ylimääräinen sähkörata tai joku muu sellainen joka noita häiriöitä aiheuttaa. Mutta mitään sellaista pienempää syytä niihin ei ainakaan vielä tiedetä.

Minua on kyllä jo tutkittukin parissa paikassa tarkemmin, että ehkä noista tuloksista jonain päivänä paljastuu jotain.

Voihan niitä syitä kai tuollaisiin ongelmiin olla. Toisaalta rytmihäiriöt ovat joskus ihan normaaleja, ohimeneviä juttujakin. Vierumäellä epäiltiin, että ne johtuvat siitä että aloin pitkästä aikaa hieman kuntoilemaan. Itse taas löisin kenties tällä hetkellä roponi sille merkille, että minulla on kilpirauhasen liika- tai vajaatoimintaa.

Alkoholikin on äkkiä yksi sydänvikojen aiheuttaja, mutta en tiedä olenko sittenkään ryypännyt niin paljoa että se olisi jo terveydelle vahingollista?

Tiukempien arvioijien ja arvioiden mukaan voin toki välillä ottaa liikaakin ja liian monesti huikkaa mutta jos asiaa ajattelee puhtaasti terveysnäkökulmista, niin riittääköhän alkoholikäyttömääräni aiheuttamaan vielä ihan tuollaisia ongelmia?

Onhan tämä elämä muuttunut tässä yhdeksi perkeleeksi, edellisen kerran täysin terveen päivän näin joskus huhtikuun alussa. Sen jälkeen olen sairastanut keuhkokuumetta ja siihen vielä päälle noita sydänvikoja.

Toivottavasti tulen joskus taas terveeksi...

Ainakin täällä Hämeenlinnassa toukokuun lopussa pidettäviin Tomaatteja, tomaatteja-festareille ostin jo tänään pari lippua sillä ajatuksella, että tuonnehan sitä mennään sitten joskus pitämään hauskaa ja hiukan varmaan nauttimaan limpsaa väkevämpää virvoitusjuomaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä rohkeasti kommenttia!