keskiviikko 4. kesäkuuta 2014

Nautintoa suvesta

Mikä erottaa just alkaneen kesän muista vuodenajoista? Se on ainakin se keli, sää. Lämpöä piisaa ihan eri lailla kuin muina vuodenaikoina. Tai ainakin parhaimmillaan riittää ja kun lämpöä riittää ihan eri lailla, niin tietenkin luontokin on puhjennut kukkaan.

Koivut ja muut puut rehottavat kaikessa komeudessaan ja tuoksuvat etenkin sateiden jälkeen mielettömän hyviltä. Ja järvimaisemat ovat huikean näköisiä. Näitä maisemia onneksi täällä Hämeenlinnassakin on nähtävillä. Kesällä on suositeltavaa nauttia luonnosta, ihailla luontoa.

Toisaalta, kesä saattaa olla osin hiukan vaarallistakin aikaa. Kelien takia mieli tekee olla lähinnä vain ulkotiloissa ja tämä veroittaa taas osan pois siitä sisällä vietetystä ajasta. Sisällä, talon pölyisissä nurkissa tehtäviä asioita saattaa helposti jäädä rästiin.

Mutta mitäs siitä murehtimaan, ehtiihän sitä taas syksylläkin lojumaan neljän seinän sisällä?

Kesä voi olla muutenkin vaarallista aikaa, ainakin jos on hiukan holtittomampaa sorttia ja eikä osaa aina käyttäytyä fiksusti. Ainakin meikäläisen kesän lämpimät ilmat houkuttelevat kovin, liiankin herkästi aurinkoisille terdeille nauttimaan alkoholijuomia. Alkoholin kulutus saattaa äkkiä, yllättäen ja täysin huomaamattakin lisääntyä.

Mutta mitä väliä? Ehtiihän sitä raitistumaan taas sitten syksylläkin?

Onko kesässä sitten enää mitään muuta jäljellä kuin pelkkiä haittapuolia? Perkeleen hyttyset ja ampiaisetkin saattavat härnätä kesäisin? Eikä kukaan missään nimessä haluaisi tehdä töitä ainakaan sisätiloissa kuumilla hellekeleillä.

Onko kesä siis sittenkin täysin suolesta? Pitäisikö kesä poistaa almanakasta?

Ei. Kesä on hienoa aikaa ja on valitettavaa että kesä kestää vain noin kolme kuukautta. Aivan liian vähän aikaa siis.

Kesä on komeaa aikaa ja kesästä kannattaa nauttia. Sen minkä töiltään ja muilta kiireiltään ennättää.
Kesässä on paljon hyviä puolia, jotka tekevät siitä nautittavan arvoisen. Puolia joiden avulla kesästä voi nauttia.

Jos muutamia luettelisin, niin tietenkin ensinnäkin poikkeuksellisesti muita vuodenaikoja huomattavasti lämpimämmät kelit. Kelit ja aurinko. Ja siks toisekseen, eivät ne kesäiset sateetkaan kovin ikäviä ole.

Luonto näyttää yllättävän kauniilta sadekeleilläkin ja oletteko haistaneet puiden tuoksuja sadekuurojen jälkeen? Etenkin kastuneet koivut tuoksuvat aivan mielettömiltä.

Kesässä on hyvää myös hienot maisemat. Puistot näyttävät kesäilmoilla upeilta mutta ihailtavan arvoisia ovat myös lukuisat järvimaisemat, joita Suomessa onneksi tuntuu riittävän.

Ja jos kesällä voi ihailla järvimaisemia ja muita maisemia, niin hiukan härskimpi jätkä sanoisi suoraan että kesäisin pääsee ihailemaan ohuisiin ja vähäisiin vaatteisiin pukeutuneita naisiakin. Suomalaiset naiset ovat ihan kauniita, varsinkin kesämekoissaan ja bikineissään.

Kesä on siis upeaa aikaa ja siitä kannattaa nauttia. Onneksi kesässä on monia juttuja joiden avulla tuolloin voi nauttia. Eikä se nauttiminen kesäkeleillä tarvitse oikeastaan välttämättä mitään muuta ihmeempää kuin komean kelin, rantatuolin ja istumisen sekä köllöttämisen siinä ilman huolia ja murheita.

Otetaan ilo irti kesästä. On varmasti paljon muitakin juttuja joiden avulla kesästä voi nautinnon irti repiä. Matkailu on luultavammin kesäisinkin hieno harrastus, samoin uiminen ja muu vedessä tapahtuva urheileminen. Pyörälläkin on varmaan kivempaa fillaroida kesäkeleillä ja joidenkin kesäharrastuksiin kuuluu myös autolla kaasuttelu.

Ja yksi jonka haluan noteerata vielä tähän listaan mukaan on lukuisat kesätapahtumat. Näitähän Suomessa riittää. Voi tietenkin kysyä, että onko näitä liikaa, onko näissä tapahtumissa mielekästä käydä, onko näissä tapahtumissa järkeä?

Mutta kyllä uskon, että kesätapahtumistakin voi iloa käydä irti kaivamassa. Jotkin kesäteatteritkin voivat olla ihan hyviä näytöksiä ja useat toritapahtumatkin ihan mielekkäitä kokemuksia. Ei välttämättä niinkään sen torin oman ohjelman takia, mutta itseäni vetää Suomen kesän turuille ja toreille se meininki jonka tuollainen toritapahtuma saa äkkiä ihmispaljoudenkin vuoksi aikaan.

Ja se meininki on yleensä aika iloista ja meiningistä osin huokuu myös sellainen yhteekuuluvuuden tunne. Ihan kivoja tapahtumia nuo toritapahtumat siis ainakin tällaiselle sinkkumiehelle.

Saatan itse asiassa itse poiketa kenties jo tänään Valkeakosken markkinoilla. Ihan vain uteliaisuuttani.

Ja maistuuhan kesäilmoilla se olutkin, mutta sitä kannattaa muistaa nauttia kohtuudella. Ja jos nauttii kaljaa, niin vesille ei ole suositeltavaa lähteä.

Nautitaan kesästä ja ollaan mahdollisimman paljon ulkona. Suomen kesä on kaunis, mutta lyhyt.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä rohkeasti kommenttia!