lauantai 3. joulukuuta 2016

Joulun valmistelu alkaa

Jouluun on enää vain 21 yötä ja tänään täällä alkaa ainakin jouluvalmistelut. Viime vuonna en päässyt valmistelemaan joulua yhtään kun olin sairaalassa. En ostanut viime vuonna edes yhtä ainutta joululahjaa. Mutta ehkä tänä vuonna joulua valmistellaan sitten viime vuodenkin edestä.

Aloitan jouluvalmistelut ruskeiden pipareiden taikinan valmistuksella. Tänään valmistan taikinan niin huomenna pääsen leipomaan ruskeita pipareita. Siitähän sitä sitten samalla tulee joulun tuoksua asuntooni.

Mukavaa, kun joulu tulee. Minulle joulu on vuoden tärkein juhla ja ehkä se näkyy siinäkin, että siihen tulee panostettua vuoden juhlista eniten. Stressiä en kuitenkaan aio ottaa joulun valmistelusta. Onneksi minulla on ainakin sairauslomani takia hyvin aikaa valmistella joulua.

Kuinka sitten aion viettää jouluni? Ainakin itse olen ajatellut viettää jouluni taas isäni luona. Perinteisissä merkeissä. Nehän sen joulun tekee, perinteet. Jouluaatonaattoiltana tuodaan kuusi sisälle ja koristellaan se. Samalla koristellaan muukin tupa.

Jouluaatto alkaa sitten sillä, että katsellaan aamulla Joulupukin kuumaa linjaa ja sen jälkeen tuleekin jo joulurauhan julistus, joka sekin katsellaan ja samalla ollaan kenties syömässä joulupuuroa siskoni perheen luona.

Päivällä sitten juodaan kahvit ja ehkä herkutellaan jo joululeivonnaisilla. Sen jälkeen on joulusauna. Kuuden aikaan illalla on juhlaillallisen vuoro. Juhlaillallinen pitää sisällään erilaisia perinteisiä, toivottavasti suurimmaksi osaksi itse valmistettuja jouluruokia.

Lahjat avataan sitten siinä iltaseitsemän- iltakahdeksan aikaan ja jos sen jälkeen jaksetaan, niin poiketaan vielä Katinalassa siskon perheen luona katsomassa mitä joulupukki on sinne tuonnut ja ihailemassa etenkin 5-vuotiaan Veikon riemua lahjojen keskellä. Ja jossain välissä käydään myös haudoilla, ehkä aattoiltana. Hautuumaat ovat kaunis näky aattoiltana.

Erilaisista perinteistä se joulu muodostuu. Joulun perinteisiin kuuluu myös joululaulujen kuunteleminen, joita on onneksi lukuisia. Mielestäni joululaulut ovat kauniita ja ne luovat hyvin tunnelmaa joulun viettoon. Täällä on jo kuunneltu aktiivisesti ensimmäisestä adventista lähtien jouluradiota, joka soittaa vain joululauluja. Kiva radio-asema.

Parasta joululaulua on vaikea nimetä, usea niistä on sen verran kauniita ja herkistävät mielen. Parhaimpia joululauluja on varmaan Sylvian joululaulu, Tähti tähdistä kirkkain, Varpunen jouluaamuna, Joulu on taas, Heinillä härkien kaukalon ja Näin sydämeeni joulun teen sekä Joulumaa.

Apua, tulipas pitkä lista. Ja varmaan listaa voisi vielä jatkaakin. Se vain kertoo siitä että joululauluja on lukuisia ja moni niistä on upeita.

Nyt pitää alkaa valmistelemaan sitä joulua. Ruskeiden pipareiden leipomisestahan tuo joulun valmistus alkaa. Muuten joulun valmisteluun kuuluu muidenkin joululeivonnaisten ja jouluruokien valmistaminen.

Pipareista voisi leipoa ruskeiden pipareiden lisäksi ässiä ja Hanna-tätejä. Sitten voisi leipoa muutaman kuivakakun ja joulutorttuja sekä pasteijoita. Jouluruoista pitää valmistaa ainakin eri laatikoita, porkkana-, lanttu- ja perunalaatikoita. Pitää vain katsoa se kuinka säilöä eri tuotteet, että ne säilyvät jouluun.

Joulun valmisteluun kuuluu myös joululahjojen ostaminen. Mielestäni on jopa mukavampaa antaa lahja kuin saada sellainen. On kiva yllättää toinen jollain mukavalla lahjalla.

Kuvahaun tulos haulle joulupukki peukku


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä rohkeasti kommenttia!