torstai 4. lokakuuta 2018

Kaikki rupeaa olemaan valmista- sitten vain nauttimaan peleistä!

Täällä hämeenlinnalaisessa mielenterveyskuntoutujien asuin- ja toimintayksikössä Länsituulessa vietetään viikonloppuna biljardiviikonloppua. Viikonlopun aikana järjestetään biljarditurnaus ja olen jo muutaman viikon ajan järjestänyt kyseistä turnausta yhden Tepon kanssa. Tämän Tepon kanssa, joka itse asiassa voitti edellisen keväällä järjestetyn biljarditurnauksen. Minä tulin tuossa turnauksessa toiseksi.

Melkein kaikki rupeaa olemaan nyt valmista viikonlopun koitoksia varten. Turnauksen säännöt pitää vielä kirjoittaa ja sitten voi vain pistää pelit käyntiin ja nauttia peleistä.

Olen ollut täpinöissäni turnauksesta jo pidemmän aikaa ja kirjoitellut siitä sosiaaliseen mediaan Facebookkiinkin, omalle seinälleni. Tuleva viikonloppu tulee siis minun osaltani kulumaan lähes tulkoon kokonaan biljardipöydän ääressä, minulla itselläni ei tietenkään ole koko aikaa pelejä mutta olen seuraamassa muiden pelejä, huolehtimassa että kaikki sujuu hyvin ja kirjaamassa tuloksia ylös. Länsituulen biljardipöydässä on niin pienet pussitkin, että pitää olla välillä niitäkin tyhjentämässä ettei pelaajien tarvitse tätä tehdä.

Ei automaattista vaihtoehtoista tekstiä saatavilla.

Mutta tuollaista hyvin järjestettyä turnaustakaan ei voi pistää pystyyn siitä vain, vaan se on itse asiassa melko monivaiheinen projekti. Tekemistä on riittänyt melko paljon, mutta olen jälleen tykännyt siitä mitä olen tehnyt.

Oikeastaan kaikki alkoi siitä, että haalittiin osallistujat kasaan turnaukseen. Tai tätä ennen jo kysyin Parolantien kukkakaupasta lahjoituksen turnauksen palkinnoksi. Vielä tässä vaiheessa he eivät tietenkään voineet itse lahjoitusta tehdä, kun kukat olisivat jo kuihtuneet turnauksen loppuun mennessä mutta kukkakauppa teki lupauksen lahjoittaa turnauksen ykköselle pääpalkinnon. Ja se on noudettavissa nyt sunnuntaina.

Oli hyvä että varma tieto palkinnon lahjoituksesta oli tiedossamme jo ennen kuin ilmoittautuminen turnaukseen alkoi. Täten pystyimme jo heti kertomaan että turnauksessa on palkinto ja sen lahjoittaa Parolantien kukkakauppa.

Sitten tein koneella sellaisen ilmoituksen biljarditurnauksesta. Samaan ilmoitukseen halukkaat pelaajat saivat ilmoittautua turnauksen pelaajiksi. Ilmoittautuminen oli auki noin kaksi viikkoa.

Seuraavaksi sain sellaisen idean päähäni että tähän biljardiviikonloppuun sopisi hyvin ohjelmaksi se että joku aktiivisempi harrastaja tai biljardiammattilainen tulisi meitä opastamaan vähän lisää lajin hienouksiin. Lähdin rohkeasti kysymään mahdollisista paikoista jotain opastajaa. Tätä projektia vaikeutti tosin se että meillä ei olisi paljoa varaa maksaa opastuksesta mitään. Mutta saimme silti opastajan. Hämeenlinnan biljardiseurasta tulee edustaja käymään Länsituulessa viikonlopun aikana. Ja tämä opastus tapahtuu siis hyväntekeväisyyshengellä.

Sitten ilmoittautuminen turnaukseen päättyi ja saatiin halukkaita pelaajia turnaukseen mukaan yhdeksän ihmistä. Tämän jälkeen ryhdyttiin tämän Tepon kanssa miettimään sopivaa turnausformaattia. Ja tulimme siihen lopputulokseen että hyvä formaatti olisi sellainen että ensin olisi yksi alkulohko ja tähän alkulohkoon lukeutuisi kaikki turnauksen yhdeksän pelaajaa.

Yhdeksän turnauspelaajaa olisi mennyt kyllä tasan sitenkin, että olisimme tehneet kolme alkulohkoa joihin kuhunkin lohkoon olisi kuulunut kolme pelaajaa. Mutta tämän vaihtoehdon karsimme pois, koska jatko-ohjelma eli pudotuspelit olisi ollut vaikeasti järjestettävissä. Vielä puolivälierävaihe olisi mennyt hyvin kyllä kun silloin mukana olisi ollut vaikka kuusi pelaajaa mutta välierävaiheessa olisi enää ollutkin mukana kolme pelaajaa ja se ei olisi enää mennyt tasan.

Karsimme myös pois sellaisen vaihtoehdon että olisi ollut kaksi alkulohkoa, joista toiseen olisi kuulunut neljä pelaajaa ja toiseen viisi pelaajaa. Tällöin toisesta lohkosta olisi pudonnut alkulohkovaiheen jälkeen yksi pelaaja pois, mutta toisesta lohkosta ei ja se ei olisi ollut reilua.

Ei automaattista vaihtoehtoista tekstiä saatavilla.

Lopulta päädyimme siis sellaiseen turnausformaattiin jossa pelataan ensin alkulohko ja tähän yhteen alkulohkoon kuuluu kaikki turnauksen yhdeksän pelaajaa. Kukin pelaaja pelaa alkulohkon aikana kertaalleen kutakin toista pelaajaa vastaan ja tämän alkulohkovaiheen jälkeen yksi eli vähiten pisteitä kerännyt pelaaja jää pois pudotuspeleistä. Ja pudotuspelit käydään kahdeksan pelaajan kesken, siten että ensin on puolivälierät, sitten välierät ja lopuksi finaalit ja pronssipeli.

Tällainen turnausformaatti kuullosti kaikista järkevimmältä ja tähän päädyttiin. Tätä puolsi myös se, että saimme kasaan hyvän määrän pelejä. Alkulohkovaiheessa on yhteensä ensin 36 peliä ja pudotuspeleissä kenties yhteensä 22 peliä.

Sitten kun olimme päättäneet turnausformaatin niin rakensimme otteluohjelman. Otimme ensin selvää onko turnauspelaajilla joitain ajankohtia milloin ei sovi olla pelejä ja näiden tietojen avulla rakensimme otteluohjelman. Pelit jakaantuivat niin että perjantaina ja lauantaina mitellään alkulohkopelit ja sunnuntai on sitten pudotuspelipäivä.

Pudotuspelitkin pelataan tällä kertaa paras kolmesta-systeemillä. Sillä yksittäinen biljardipelikin voi olla ainakin meidän tasolla välillä tuuristakin kiinni ja kun pelejä on enemmän niin saadaan varmemmin parhaat jatkoon.

Sitten otteluohjelmat tulostettiin ja kopioitiin jokaiselle pelaajalle omat ohjelmansa. Minä vielä merkkaustussilla merkkasin kunkin omaan ohjelmaan kunkin pelaajan omat pelit niin pystyy selkeämmin erottamaan milloin on omien pelien aika.

Turnauksen järjestelyihin kuului myös pelipaikan somistus. Pelipaikan seiniin kiinnitin taas biljardiaiheisia itsetehtyjä ja tietokoneella tehtyjä julisteita. Turnauksen järjestelyyn kuului myös se, että tein diplomin turnauksen voittajalle jo valmiiksi. Nimikohta tietenkin jäi vielä tyhjäksi, kun ei tiedä tässä vaiheessa kuka turnauksen voittaa mutta muuten diplomi on jo valmis ja tulostettu. Kävimme äsken myös ostamassa Länsituulen hoitajan kanssa diplomiin kehykset.

Sitten laadin pistetaulukot käsin paperille. Siis sellaiset taulukot joihin merkitään kunkin pelaajan turnauksessa keräämät pisteet. Olin ensin että apua, kuinka saan tehtyä tietokoneella tuollaisen pistetaulukon kun on niin monta pelaajaa ja monta peliä, mutta sitten keksinkin tehdä taulukot käsin niin ne sai helposti tehtyä. Pistetaulukkojen lisäksi piti tehdä myös pudotuspelikaaviot.

Tänään kirjaan paperille vielä myös turnauksen säännöt, niin kaikki alkaakin olemaan valmiina. Paljon tekemistä turnauksen eteen on riittänyt, mutta toistaiseksi turnausvalmistelut on sujunut hyvin. Toivoittavasti itse turnaus sujuu yhtä hyvin.

Vielä pitää nukkua yksi yö ja sitten se alkaa. Niin ja tällä kertaa ennen ensimmäistä peliä on myös lyhyt avajaisseremonia, soitetaan vähän tilanteeseen sopivaa musiikkia ja olen kirjoittanut myös lyhyen avauspuheen.

Niin kuin jo kerroin, niin olen innoissani turnauksesta. Keväällä Länsituulessa järjestettiin jo yksi biljarditurnaus ja silloin ainakin oli aikas hauskaa. Toivottavasti tämä turnaus sujuu yhtä hyvin!

Ei muuta kuin huomenna pelit käyntiin!



     

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä rohkeasti kommenttia!