torstai 1. marraskuuta 2018

Vancouver-Chicago: Kuinka yön ainoat suomalaiset pärjäsivät?

Suomen aikaa keskiviikon ja torstain välisenä yönä ei pelattu kuin yksi ainoa ottelu NHL:ssä. Tuossa kamppailussa kohtasivat Vancouver Canucks ja Chicago Blackhawks. Tässä blogitekstissä yritetään tehdä selkoa siitä kuinka yön ainoat suomalaiset pärjäsivät tänä yönä NHL-kaukalossa.

Suomen aikaa varhain torstai-aamuna käynnistyi NHL-ottelu Vancouverin ja Chicagon välillä. Tuo ottelu oli siis kierroksen ainoa NHL-peli ja tuossa tiimellyksessä pelasivat suomalaisista myös Vancouverin riveissä hyökkääjä Marcus Granlund ja Chicagon riveissä puolustaja Henri Jokiharju.

Granlund oli istutettu Vancouverin kakkosketjuun yhdessä Bo Horvatin ja Tim Schallerin kanssa. Ensimmäistä kauttaan NHL:n puolella pelaava Henri Jokiharju puolestaan luuti Chicagon ykköspakkiparissa Duncan Keithin parina.

Kamppailun avauserässä suomalaiset näkyivät jonkin verran kentällä ja tv-ruudussa. Nähdäkseni kumpikaan suomalaisista ei ollut maalien syntyaikaan kentällä. Numerolla 60 pelaava Marcus Granlund väläytteli avauserän aikana jonkin verran hyökkäyspään taitojaan. Granlundilta nähtiin ensimmäisen erän aikana muun muassa yksi laukaus siniviivalta ja yksi hyökkäyksen nosto mutta tässä tilanteessa suomalainen jäi aika yksin ja hyökkääjä ei saanut oikein hyökkäystilannetta järjestettyä.

Numerolla 28 luutiva puolustaja Henri Jokiharju sai myös avauserän aikana jonkin verran vastuuta ja peliaikaa. Pääosin Jokiharjulta nähtiin avauserän aikana hyvää puolustuspelaamista, hyvää sijoittumista, vastuuta alivoimalla ja mainiota avauspelaamista sekä hyviä syöttöjä. Kerran Jokiharju meinasi olla vaikeuksissa puolustuspäässä. Tuossa tilanteessa Vancouverin hyökkääjältä nähtiin hyvä yksilöhyökkäys maalille ja Jokiharjukin oli tilanteessa aseeton, ei saanut hyökkäystä pysäytettyä.

Jokiharju oli loppuen lopuksi avauserän aikana melko paljon kentällä ja nosti aika usein Chicagon hyökkäyksiä. Jokiharju oli avaamassa hyökkäyksiä ensimmäisen erän aikana ainakin neljä kertaa ja onnistui avauspelaamisessa siis ihan hyvin.

Toisessa erässä numerolla 60 pelaava Marcus Granlund oli muun muassa alivoimalla kentällä kun Chicago iski lukemat edukseen maalein 2-1. Erän aikana Granlund oli järjestelemässä myös Vancouverin pelin tasoittanutta 2-2-osumaa ja järjestelemässä myös Vancouverille hyvää maalintekopaikkaa.

Chicago iski johtomaalinsa ja pelin 2-1:een kun toista erää oli veivattu vain reilu minuutti. Chicago iski maalinsa ylivoimalla ja tuona aikana alivoimaa pelasi Vancouverin paidassa myös suomalaishyökkääjä Marcus Granlund. Ylivoimalla syntynyt chicagolaismaali ei kuitenkaan ollut Granlundin syytä.

Vancouver nousi pelissä tasoihin ajassa 12.24. Vancouverin maalin teki Jake Virtanen ja osumaan ykkössyötön sai Granlund. Granlund pelasi maalia edeltävässä tilanteessa hyvin ja väkevästi. Granlund kaadettiin jään pintaan mutta silti suomalainen sai syötettyä kiekon Virtaselle joka niittasi pelilukemat tasoihin.

Toisen erän lopussa Granlund oli myös järjestämässä toista hyvää maalintekopaikkaa Vancouverille. Granlund tarjoili hyvän syötön ja Vancouverille siunaantui tämän seurauksena laadukas maalintekopaikka mutta osumaa Vancouver ei saanut tällä kertaa aikaiseksi.

Henri Jokiharjukin keräsi toisessa erässä jälleen itselleen peliaikaa. Kun kuvaruutu näytti Jokiharjun pelaamista oli puolustaja usein omassa päässä puolustustehtävissä. Jokiharju selvisi puolustustehtävistään ihan hyvin, vaikka joskus Jokiharju tosin olikin ongelmissa. Keskialueella Jokiharju esimerkiksi pelasi hieman huonommin ja Vancouverin Elias Petterson pääsi tämän seurauksena vastahyökkäykseen Maalia tilanteesta ei kuitenkaan seurannut.

Jokiharju sai aika paljon erän aikana myös pelata alivoimilla. Välillä Jokiharjukin oli aseeton Vancouverin pyörittäessä ylivoimaansa mutta lopulta Jokiharju selvisi omista tehtävistään toisessa erässä vähintään kelvollisesti. Kakkoserän aikana Jokiharju oli nostamassa jälleen myös Chicagon hyökkäyksiä alimpana miehenä.

Ottelun päätöserässä Jokiharju oli välillä ongelmissa puolustuspelaamisessaan. Jokiharjun roolina oli esimerkiksi olla kentällä kun Vancouverin Brendan Gaunce iski pelin voittomaaliksi jääneen 3-2- osuman. Jokiharju oli huonsoti sijottunut tilanteessa.

Jokiharju oli välillä muutenkin hieman pulassa oman joukkueensa kenttäpäädyssä ja Vancouver pääsi tämänkin seurauksena järjestelemään hyviä hyökkäyksiä. Toista kertaa Jokiharju ei vain suomalaisen onneksi joutunut todistamaan kentällä ollessaan Vancouverin maaleja.

Suomalaispuolustajan onneksi on kuitenkin todettava että pelasi Jokiharju ihan hyvinkin välillä omassa päässä ja avasi jälleen hyvin hyökkäyksiä. Kerran Jokiharjun hyökkäyksen avaaminenkin tosin epäonnistui ja kiekko meni pitkäksi kiekoksi.

Granlund pelasi kolmoserässä puolestaan pirteää hyökkäyspeliä. Hyökkääjä koitti hakeutua energisesti maalintekopaikkoihin ja oli järjestelemässä muutamaa Vancouverin hyökkäyspään tilannetta. Granlund luisteli myös hyvin kolmoserässä ja kerran suomalaislaituri pääsi myös hyvästä paikasta laukomaan päätöserän aikana mutta aivan maalia suomalainen ei mainiosta paikastaan huolimatta saanut aikaiseksi.

Granlund kirjasi pelissä siis tehot 0+1, Suomalaishyökkääjä sai ottelussa jääaikaa vähän yli 15 minuuttia. Puolustaja Henri Jokiharju puolestaan kellotti ottelussa kaikkiaan toiseksi eniten itselleen peliaikaa. Chicagon ja koko ottelun eniten peliaikaa saanut pelaaja oli Duncan Keith, mutta Jokiharju oli heti toiseksi eniten peliaikaa saanut pelaaja. Tulokaskauttaan pelaava Jokiharju oli kentällä 22 minuuttia ja 51 sekuntia.

Vancouverin ja Chicagon välinen NHL-koitos päättyi Vancouverin voittoon maalein 4-2. Vancouverin hyökkääjä Jake Virtanen iski pelissä kaksi maalia. Toisen Virtasen maalin syötti siis Marcus Granlund. Granlund tosiaan sai annettua syötön Virtaselle vaikka suomalainen kaadettiinkin tilanteessa. Niin ikään Vancouver-hyökkääjä Brendan Gaunce iski puolestaan ottelussa tehopisteet 1+1=2.