keskiviikko 31. lokakuuta 2018

Avtomobilist-Jokerit, miltä pelin avauspelaaminen näytti?

Jokerit kohtasi KHL-jäillä keskiviikkona Avtomobilist Jekaterinburgin. Tässä blogitekstissä keskitytään käsittelemään kyseisen pelin molempien joukkueiden avauspelaamista ja hyökkäyksiin lähtöjä.

Ensimmäisen avauserän alkupuoliskolla eli pelin ensimmäisen kymmenen minuutin aikana nähtiin hyvää avauspelaamista. Molemmat joukkueet onnistuivat lähtemään hyökkäyksiin varmoilla otteilla, ei nähty kovin nopeita hyökkäyksiin lähtöjä vaan avauspelaaminen oli melko rauhallista mutta molemmat joukkueet onnistuivat avauspelaamisessa ja sen seurauksena molemmissa kenttäpäädyissä nähtiin iloista hyökkäyspelaamista. Ja etenkin Jokereilla oli ensimmäisen kymmenen minuutin aikana paljon maalipaikkoja.

Avauserän ensimmäisen kymmenen minuutin jälkeen molemmat joukkueet paransivat karvauspelaamistaan ja alkoivat puolustaa tiivimmin, tämä hankaloitti molemmilla joukkueilla hyökkäyksiin lähtemistä ja hyökkäysten rakentelua. Maalipaikkoja nähtiinkin avauserän jälkimmäisellä puoliskolla reilusti vähemmän, peli meni enemmän puurtamiseksi ja hyökkäystilanteita nähtiin selkeästi vähemmän kuin mitä ottelun ensimmäisen kymmenen minuutin aikana.

Joukkueet sortuivat myös jäähyilemään ottelun avauserässä. Mutta varsinkin Jokereilla oli niille erän aikana siunaantuneilla kahdella ylivoimalla vaikeuksia saada nostettua kiekkoa ylös ja päästä ylivoimaa rakentelemaan. Avtomobilistin karvauspelaaminen oli varsin hyvää alivoimilla.

Kamppailu oli ensimmäisen erän jälkeen tasatilanteessa 1-1. Jokerit vei ensin johtoon Marko Anttila. Mika Niemi voitti Jokereiden hyökkäyspään aloituksen ja Anttila pääsi heti tämän jälkeen laukomaan, kiekko löysi tiensä maaliin pelikellon osoittaessa aikaa 8.49. Avtomobilistin nosti kuitenkin tasoihin Ilya Krikunov ajassa 13.43. Jokerit selvitti alivoimansa mutta Avtomobilistilla säilyi ylivoiman jälkeinen paine hyökkäyspelaamisessa ja tämän seurauksena Krikunov pääsi tasoittamaan pelilukemat 1-1:een.

Toisessa erässä Avtomobilist onnistui karkaamaan kahden maalin johtoasemaan. Jokerit sortui jäähyilemään toisessa erässä ja Avtomobilist rankaisi kovalla kädellä. Avtomobilist viimeisteli toisessa erässä peräti kaksi ylivoimamaalia ja siirtyi siis johtoon jo lukemin 3-1. Avtomobilistin toisen maalin värkkäsi Nigel Dawes ja kolmannen SM-liigaa TPS:n paidassakin yhden kauden tahkonnut Dan Sexton.

Toisessa erässä nähtiin avauspelaamista hieman vähemmän kuin mitä avauserässä nähtiin. Sen sijaan pidempiä hyökkäyksiä oli erän aikana enemmän. Toisen erän alussa kumpikin joukkue puolusti tiiviisti ja karvasi hyvin, tämä teki hyökkäyksiin lähdöistä molemmille joukkueille hankalaa.

Toisen erän edetessä Jokereilta alkoi tulemaan huonoja ratkaisuja kiekollisesti. Narripaitojen avaussyötöt epäonnistuivat monesti ja Avtomobilist pääsi iskemään vastahyökkäyksiä.Keskiviikko-päivän tiimellyksen päätöserään edettiin Avtomobilistin johtaessa peliä luvuin 3-1.

Peli päättyi lopulta Avtomobilistin voittoon maalein 3-1. Jokerit hallitsi ottelun viimeistä erää näennäisesti, mutta sen loppukiri jäi tuloksettomaksi. Avtomobilist puolusti hyvin ja Jokereilla oli vaikeuksia päästä hyökkäyspäähän. Jokerit hallitsi kyllä kiekollisesti peliä mutta Jokereilla oli vaikeuksia päästä ylös omasta päästä. Jokerit esimerkiksi liikutti kiekkoa sen verran hitaasti että sekin teki hyökkäyksien avaamisesta hankalaa.

Kolmannessa erässä molempien joukkueiden hyökkäyspelaaminen oli liki olematonta, muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta. Kummallakin joukkueella oli vaikeuksia päästä nostamaan hyökkäyksiä ja avaamaan peliä. Aivan pelin lopussa Jokerit sai paineen itselleen kun joukkue otti maalivahdin pois. Paineen seurauksena narripaidat pääsivät pyörittämään peliä Avtomobilistin kenttäpäädyssä mutta maalia helsinkiläiset eivät saaneet aikaan.

Peli päättyi siis Avtomobilistin voittoon luvuin 3-1. Erityismainintana todettakoon että Telian lähetys minunkin koneellani toimi erinomaisesti. Olin päivällä aiemmin yhteydessä Teliaan ja sieltä neuvottiin minua kokeilemaan katsella Telian lähetystä Google Chromen sijaan Internet Exproler-selaimella. Selaimen vaihto kannatti, sillä lähetys oli tällä kertaa teknisesti moitteeton ja erinomainen. Chrome vaatii kuulemma sen verran enemmän tehoa pyöriäkseen kuin Exproler että tämän vuoksi selainta kannatti vaihtaa.