torstai 27. joulukuuta 2018

Kaunis ja tunnelmallinen joulun aika

En aloita tätä sanomalla että nyt se joulu on jo ohi. Tämä sen vuoksi että eihän se joulun aika vielä sentään ohi ole vaan jatkuu ihanasti ainakin loppiaiseen, jos ei Nuutinpäiväänkin saakka. Mutta joulun juhlapyhät ovat taas tältä vuodelta kyllä ohi, eli jouluaatto, joulupäivä ja tapaninpäivä.

Minä kuitenkin fiilistelen ja nautin joulun tunnelmasta ainakin sinne asti kuin joululomanikin kestää eli loppiaiseen saakka. Ja hyvät edellytykset tässä on nauttiakin joulusta vielä tuonne asti, koristeet annan olla paikoillaan sinne saakka, joulun herkkuja on vielä kaapit väärällään ja vielä on tosiaan sitä lomaakin jäljellä.

Minä nautin joulun ajasta, suorastaan rakastan joulua ja joulun tunnelmaa. Ja joka vuosi muistan aina uudelleen miksi. Tämänkin vuoden joulu oli taas niin ihanaa aikaa. Iskee vaan hiukan masennusta kun Facebookissa alkoi olemaan jo eilen näitä viestejä missä pohdittiin sitä mitä tehdä jouluruokien jämille ja toisissa viesteissä otetaan koristeita pois paikoiltaan. Älkää hyvät ihmiset kiirehtikö vaan nautitaan nyt tästä joulusta vielä!

Kuvan mahdollinen sisältö: jälkiruoka ja ruoka
Joulun herkkuja kahvipöydässä joulupäivänä.
Meillä oli taas tänäkin vuonna mahtava joulu! Tykkäsin joulusta taas tänäkin vuonna todella paljon. Joulukoristeet ja joulukuusi oli todella kauniita täällä isänikin luona, joulutunnelma oli kohdillaan, vietettiin paljon aikaa lähimmäisten kanssa ja joulun ruoat ja herkut olivat loistavia ja niitä tulikin syötyä paljon. Eli vietimme perinteisen joulun, mutta se oli jälleen kerran upea joulu!

Kuvan mahdollinen sisältö: olohuone, näyttö, pöytä ja sisätila
Joulurauha julistettiin tänäkin vuonna Turussa.
Kuvan mahdollinen sisältö: ihmiset istuvat, pöytä, olohuone, kasvi ja sisätila
Isäni luona näytti jouluna olohuoneessa tältä.
Kuvan mahdollinen sisältö: joulukuusi, kasvi, puu, pöytä, olohuone ja sisätila
Joulukuusi isäni luona.
Minulle oli jo ensinnäkin ilon aihetta siinä kun pistin jouluaattoa edeltävänä viimeisenä yönä kahden vuoden ikävän putken poikki. En ollut kahtena edellisenä jouluna saanut nukuttua tuona samaisena yönä yhtään, mutta nyt tänä vuonna nukuin ainakin 5-6 tuntia jouluaattoa edeltävänä viimeisenä yönä ja se näkyi kyllä sitten jo heti jouluaattoaamuna siinä että oli paljon virkeämpi, ei ollut ihan niin "kuollut" olotila aamulla vaan pystyi paremmin nauttimaan jouluaattoaamustakin jo ja muutenkin jaksoi paremmin jouluaattona nauttia joulusta.

Vietin joulun taas tänäkin vuonna isäni luona täällä Parolassa, Hämeenlinnan naapurikylässä. Jouluaattoaamun käynnistimme jo siinä kuuden-seitsemän maissa aamupalalla. Minä söin heti jo jouluaattoaamuna tuota ihanaa makuyhdistelmää joululimppua maksapasteijalla ja join kahvia. Sitten siinä kahdeksan aikoihin katselimme ainakin sivusilmällä Joulupukin kuumaa linjaa. Se kun kuuluu jouluaaton viettoon.

Lumiukkoa meillä ei tänäkään vuonna katseltu. Minä kun olen niitä ihmisiä jotka ei ymmärrä mitä hienoa tuossa animaatiossa on kauniin tunnusmusiikin lisäksi. Kahdentoista aikaan sitten Suomen Turussa julistettiin joulurauha ja se me katseltiin isäni kanssa televisiosta. Kyllä taas melkein oli kyynel silmässä kun joulurauha julistetitin ja kuului sanat "Huomenna jos Jumala suo..."

Joulurauhan julistuksen jälkeen lähdettiin isän kanssa joulupuurolle siskoni perheen luo. Sisko oli keittänyt oikein hyvää riisipuuroa ja sillä herkuttelimme. Oleilimme jonkin aikaa siskollani ja saimme ilolla seurata sitä siskon 7-vuotiaan pojankin riemua ja jännitystä näin jouluna. Sitten palasimme isäni kanssa isän luo ja isä meni hetkeksi aikaa lukemaan ja minä jäin kuuntelemaan joulumusiikkia Youtubesta ja Jouluradiosta.

Noin neljän aikaan iltapäivällä menimme sitten joulusaunaan. Nautimme joulusaunan löylyistä isäni kanssa noin puolentoista tunnin verran. Minä olin oikein odottanut tätä hetkeä kun pääsen taas saunomaan puulämmitteisessä saunassa ja joulusaunassa. Puulämmitteiseen saunaan kun pääsen nykyään harvoin.


Kuvan mahdollinen sisältö: ihmiset istuvat, pöytä, jälkiruoka, ruoka ja sisätila
Meidän illallispöytä jouluaattona.

Joulusaunan jälkeen nautimme joulun juhlaillallisen. Meillä illallisen menuuseen kuului perinteiset jouluruoat, peruna-, lanttu- ja porkkanalaatikot, joista minä olin valmistanut porkkana- ja lanttulaatikot ja isä perunalaatikon. Sitten joulupöytäämme kuului myös ainakin kinkkua, graavilohta, pallasta, italiansalaattia, rosollia ja herneitä, joululimppua sekä maksapasteijaa. Oli oikein hyvät ruoat ja jouluähkyyn astihan sitä tuli jälleen tänäkin vuonna syöytyä itsensä.

Kuvan mahdollinen sisältö: sisätila
Tällaisen itsetehdyn kynttiläkoristeen sain isältäni joululahjaksi.
Kuvan mahdollinen sisältö: pöytä, puu ja sisätila
Joulupukki oli tuonut etukäteen jo isälleni meidän joululahjat jotka isä sitten kantoi kuusen viereen jouluaatto-iltana.
Jouluillallisen syötyämme kello näytti jo noin puolta kahdeksaa illalla ja sitten meillä vieraili Joulupukki. Tai Joulupukki ei meillä käynyt vaan hän oli antanut jo etukäteen lahjat isälle joka toi ne sitten illalla yläkerrasta alas.

Minä sain ihan kivat lahjat tänä vuonna. Sain muun muassa kaksi uutta rahapussia, sukkia, säilykerasian minkä sisällä oli kaikkia tarpeellisia mausteita, kuivahiivaa ja lihaliemikuutioita, sitten sain myös lasagneainespaketin, pussilakanasetin, isäni tekemän kauniin kynttiläkoristeen ja suklaata.

Sellainen jouluaatto meillä isäni kanssa tänä vuonna oli. Joulupäivä ja tapaninpäivä menivät sitten rauhallisissa ja ihanissa tunnelmissa nekin, Jatkoimme hyvin syömistä ja jatkoimme herkuttelua. Vietimme aikaa rakkaiden ihmisten kanssa, kun vietimme paljon aikaa isäni kanssa kahdestaan ja koko joulun me olimme myös paljon tekemisissä siskon perheen kanssa. Joulupäivän illalla sisko kävi lapsineen isäni luona kahveilla ja eilen me olimme isäni kanssa katselemassa siskon perheen luona HPK:n pelin kun SM-liigakin jatkui jo tapaninpäivänä. Perinteisen hautuumaakierroksen teimme joulupäivänä kun kävimme isäni luona äitini ja veljeni haudoilla.

Kuvan mahdollinen sisältö: lumi ja ulkoilma
Äitini hauta joulupäivänä.


Suorastaan ihana meillä oli joulu tänäkin vuonna. Ei sitä turhaan odota joka vuosi niin hartaasti. Ja koko joulukuu on ollut mahtavaa aikaa. Tai marraskuun lopullahan tämä joulutohina täällä jo alkoi kun laitoin ensimmäiset koristeet asuntooni. Sitten joulukuun alussa alkoi joulun valmistelut muun muassa leivonta-askareilla ja siinä samalla tuli odotettua ja jännitettyä joulua ja kaikki sitten huipentui nyt näinä varsinaisina joulun juhlapyhinä. Nyt sitten fiilistellään vielä parin viikon ajan joulua ja jatketaan herkuttelemista.

On joulu vaan niin kaunista aikaa.   

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä rohkeasti kommenttia!