lauantai 25. toukokuuta 2019

Blogini synttärihaastattelu osa 2/2

Blogini Viltsun nurkkaus täyttää tänään kahdeksan vuotta! Ja minä tein loppuun tämän haastatteluni koskien blogiani. Yhteensä haastattelussa oli mukana kymmenen kysymystä ja niihin viiteen ensimmäiseen vastasin eilen ja tänään vastaan loppuihin. 

brown butterfly on orange petaled flower

                 6. Blogin klikkausmäärät ovat olleet laskussa. Miksi näin mielestäsi? 

On totta, että blogini klikkausmäärät ovat olleet hieman laskussa viime aikoina. Tai ilmiö on kovin uusi vielä, blogini klikkausmäärät ovat olleet laskussa 18.5 lähtien eli viikon verran blogini klikkausmäärät ovat olleet selkeästi alenemaan päin. Kun ennen yhden blogini teksti sai klikkauksia sellaiset 20-30 kappaletta keskimäärin niin nyt edellisen viikon ajan blogini klikkausmäärät ovat olleet noin 10-15 kappaletta. 

Toki kun tarkkaan seuraan paljonko blogiani klikataan päivittäin niin yhä ne lukemat ovat olleet varsin mukavia. Torstaina blogin kokonaisklikkausmäärä päivän aikana oli 91 kappaletta ja eilen 77 kappaletta. Eli mahdollista huolen aihetta aikaan saa vain nuo yksittäisten blogipostausten klikkausmäärät jotka ovat jääneet melko alhaisiksi Mutta mistä tällainen ilmiö sitten voisi johtua että blogitekstien klikkausmäärät jäävät pieniksi?

No sehän voi johtua niin monesta asiasta, mutta jos jotain lyhyesti tässä pohtisi. Ensimmäisenä mieleen tulee että ovatko blogitekstit olleet tarpeeksi houkuttelevia? Ovatko tekstit olleet tarpeeksi kiinnostavia ennenkään, vai alkaako nyt sitten näkymään se että blogitekstit ovat olleet jo pitkään epäkiinnostavia ja vähitellen lukijat ovat alkaneet ajattelemaan että ei me enää noita klikata!

Blogitekstin houkuttelevuuteen vaikuttaa paljon myös otsikko. Onko otsikko ollut tarpeeksi myyvä? Facebookiinkin kun linkin blogista laittaa niin ei siitä tekstistä Facebookin puolella taida näkyä kuin otsikko ja kuva. Eli otsikolla on tärkeä roolinsa siihen klikataanko juttu auki vai ei.    

Sekin vaikuttaa että blogeja taitaa olla nykyään niin paljon. Että saa lukijan huomion kohdistettua omaan blogiinsa niin taitaa vaatia entistä enemmän näinä päivinä koska tarjontaa on runsaasti. Sitten minun blogissani voi vaikuttaa alhaisiin klikkausmääriin sekin että ovatko aiheeni kiinnostavia? Minä kun kirjoitan tänne blogiini aiheesta kun aiheesta niin voikin olla että sillä yhdellä tietyllä kerralla ei olekaan ollut lukijoita kiinnostava aihe.

Yksi syy blogini pieniin klikkausmääriin voi olla kylmästi sanottuna siinäkin että minä en itse ole kovin kiinnostava ja miellyttävä henkilö. Ihmiset tietävät kuka tätäkin blogia kirjoittaa ja sen takia blogiani ei klikata. Toisaalta taas blogini klikkausmäärien alenemisen kanssa on samaan aikaan pinnalla ollut yksi toinenkin ilmiö. Se ilmiö on nimeltään aurinko ja lämpimät päivät. Ovatko ihmiset jaksaneet olla etenkin viime viikonloppuna ja alkuviikosta niin lämpimillä keleillä blogeja lukemassa? 

closeup photo of cupcakes on round white ceramic plate

            7. Kuinka kuvalisit itseäsi bloggaajana?

Olen varmasti oma aito itseni. En pidä feikkaamisesta ja pyrin täällä blogissanikin olemaan rehellisesti oma aito itseni. Voisihan täällä blogissakin varmasti helposti esittää ja luoda itsestään ja elämästään kauniimpaa kuvaa kuin mitä se todellisuudessa on, mutta minä olen aina pyrkinyt kyllä olemaan aidosti oma itseni. Mielipiteeni ja tunteeni ovat rehellisesti olleet sitä mitä mieltä olen kulloinkin ollut ja mitä olen kulloinkin tuntenut, en ole niitä koskaan koittanut siloitella nätimmiksi. 

Uskallan sanoa kun olen saanut paljon kehujakin vuosien varrella että olen myös taitava kirjoittaja. Blogissani pääpaino on ollut aina laadukkaassa kirjoittamisessa. Tekstit eivät välttämättä ole sisällöiltään aina priimaa mutta olen aina pyrkinyt siihen että kirjoitus on luettavuudeltaan helppoa ja selkeää sekä kirjoittaminen on laadukasta. 

Itseäni bloggaajana voisin kuvailla myös siten, että olen usein aika innostunut asioista. Minun on helppo innostua eri asioista ja tekemisistä ja se näkyy myös täällä bloginikin puolella. Kirjoitan paljon siitä mikä minua innostaa ja voin kuvitella että se innostumiseni näkyy myös siinä itse kirjoituksessakin. 

Uskallan arvailla myös että positiivinen luonteeni näkyy täällä bloginikin puolella. Jos alettaisiin tutkimaan niin varmaan selkeä enemmistö teksteistä blogissani on sitten kuitenkin positiivisia ja iloisia sävyiltään. Tietenkin joukkoon mahtuu valitettavasti myös niitä surullisempiakin tekstejä, kun joskus on täytynyt kirjoittaa esimerkiksi osana surutyötä kirjoituksia. Mutta sitten kuitenkin, enköhän ole bloggaajanakin aika positiivinen tyyppi! 

purple flower with green leafed on table

              8. Mitkä ovat bloggaamisen parhaita hetkiä?

Minulle intohimoisenakin kirjoittajana bloggaamisen eittämättä paras hetki on se itse kirjoittaminen. Silloin varsinkin kun on niin kiinnostava aihe että kirjoittamiseen syntyy oikein sellaista palavaa halua kirjoittaa omat ajatuksensa tekstin muotoon. Kun tekstiä syntyy melkein kuin itsestään, se on mukavaa silloin kirjoittaa. Eli kyllä minulle se bloggaamisen paras hetki on se tekstin tuottaminen. Toisaalta myös se tekstin aiheen ja näkökulman ideointi on hienoja hetkiä bloggaamisessa.

Bloggaamisen parhaita hetkiä on myös jos teiltä lukijoilta tulee kommentteja. Kommentteja on aina mukava saada. Ja bloggaamisen parhaita hetkiä on myös jos huomaa että oho, tuolla blogitekstillä onkin ollut jo noinkin paljon lukijoita! Tarkkaan aina seuraan kuinka monta lukijaa ja klikkausta kukin blogiteksti saa ja onhan se hienoa huomata jos blogiteksti on kerännyt paljonkin ainakin klikkauksia.  

          9. Mutta millainen ihminen sieltä blogin takaa löytyy? Mitä muuta teet vapaa-ajallasi                      kuin bloggaat?

Täältä blogin takaa löytyy ihminen joka on varsin usein aina positiivisella, iloisella tuulella. Pyrin ajattelemaan asioista ensin aina positiivisesti, harvoin suutun mistään ja harvoin minua vaivaa känkkäränkkä-fiilis eli pahantuulisuus. Minulle estekin on vain hidaste niin kuin koulussani opetettiin. Pyrin ongelmien ja vastoinkäymistenkin eteen tullessa selättämään ne ja koitan aina mennä elämässäni eteenpäin. Pienistä vastoinkäymisistä en säikähdä!

Sitten täältä blogin takaa löytyy myös aika huumorintajuinen persoona. Minulle huumori on tärkeää ja äiti-vainaakin usein sanoi minusta että sinusta ei koskaan tiedä pelleiletkö vai oletko tosissasi. Eli aika rennolla fiiliksellä koitetaan elämää elellä.

Sitten täältä blogin takaa löytyy aika päämäärätietoinen, tunnollinen ja ahkera tyyppi. Minulla on usein aina elämässäni projekteja ja tavotteita ja niiden eteen raadan sitten hiki hatussa töitä. Nyt elämässäni on päällimmäisenä tuo työn haku-projekti ja koitan sen eteen tehdä paljon duunia.

Ja mitä muuta teen vapaa-ajallani kuin bloggaan? No harrastuksiani on aika hyvin tullutkin jo täällä blogissani aiemmissa teksteissäni esille. Eli urheilun seuraaminen on minulle tärkeä harrastus. Seuraan todella paljon urheilua ja urheilua seuraan laidasta laitaan. Katselen niin jääkiekkoa, koripalloilua, jalkapalloilua, hiihtolajeja kuin joskus jopa moottoriurheiluakin.

Sitten tykkään harrastaa vapaa-ajallani tosiaan kirjoittamista. Tämän bloggaamisen lisäksi minulla on ollut esimerkiksi jo 14 vuoden ajan nimimerkki Jatkoajan keskustelupalstalle ja tuonne tulee myös paljon tekstiä tuotettua ihan päivittäin. Harrastan myös itse liikuntaa vapaa-ajallani. Koitan liikkua suositusten mukaisesti, sellain viisi kertaa viikossa vähintään puoli tuntia kerrallaan. Pyrin siihen että kun seuraankin paljon urheilua niin myös itsekin liikkuisin mahdollisimman paljon.   

selective focus photography of assorted-color balloons
               
                         10. Mitkä olisivat kolme vinkkiä uusille bloggaajille?
Minulta innokkaana ja hyvänä kirjoittajana pitäisi löytyä ainakin vinkkejä siihen kirjoittamiseen. No mitä vinkkejä siihen kirjoittamiseen näin äkkiseltään tulee niin nettimaailmassa kannattaa kirjoittaa mahdollisimman lyhyitä lauseita. Eli siis älä kirjoita kauhean pitkiä lauseita vaan koita pitää lauseet mahdollisimman lyhyinä, käytä pistettä paljon. No joo, minäkin yhteen aikaan kirjoitin sitten jo liiankin lyhyitä lauseita ja tekstejäni oli kauhea lukea mutta kohtuuden kun muistaa niin mahdollisimman lyhyet lauseet toimivat nettimaailmassa. 

Kirjoittamisesta voisin myös sanoa että koita valita ja päättää kulloisellekin tekstillesi sellainen selkeä ydinsanoma, ns. punainen lanka ja pitäydy siinä koko tekstin ajan. Pidä se punainen lanka mielessäsi, äläkä rönsyile ja jaarittele. Kirjoita siten että se punainen lanka pysyy tekstissäsi koko kirjoituksen ajan. 

Kolmas vinkki sitten voisi olla sellainen että panosta otsikkoon! Se otsikko kuitenkin aika monesti on melkein ainut asia minkä mahdollinen lukija ensimmäisenä näkee tekstistäsi ja sen perusteella tekee ratkaisun lukeeko tekstin vai ei. Joten panosta siihen otsikkoon, tee siitä mahdollisimman houkutteleva. Tässä tämänkertaisessa blogitekstissäni ei itse asiassa ole kovin värikäs otsikko vaan  aika tylsä otsikko eikä tässä ole edes verbiä, mutta älä välitä siitä. Uskallan sanoa että varsin usein blogiteksteissäni on kuitenkin ollut aika hyvä otsikko. 

Otsikko kannattaa keksiä vasta sitten kun teksti on valmis. Valita sitten vasta teksistäsi se pääsanoma ja kehitellä otsikko siitä. Keksiä otsikkoon mukaan jokin verbi, otsikossa on tärkeää olla mukana verbi sillä se tuo paljon eloa siihen otsikkoon. Ja sitten muista tuoda väriä siihen otsikkoon. Käytä vain rohkeasti otsikossa ja leipätekstissäsi värikynää!

Olen huono tämän kertaisen otsikon perusteella puhumaan mitään otsikoista ja niiden luomisesta mutta aiemmin olen mielestäni ollut ihan hyvä otsikoiden luoja. Että sen takia rohkenen puhua otsikoiden luomisesta. Ja tiedän että otsikot ovat tärkeitä!

Tässä olivat ensimmäisenä mieleeni tulleet kolme vinkkiä uudelle bloggaajalle ja tässä oli siten myös koko synttärihaastatteluni. Kiitos jos jaksoit lukea!

Eiköhän tähän loppuun kirjoiteta vielä onnittelut. Onnittelut kahdeksan vuotta jo elämäni arjessa, ilossa ja surussa mukana olleelle Viltsun nurkkaukselle!

                                                   Onnea 8-vuotias Viltsun nurkkaus! 



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä rohkeasti kommenttia!