maanantai 13. huhtikuuta 2020

Tänä pääsiäisenä panostin etenkin ruokaan

Suomessa ja koko maailmassa vallitsevista poikkeusoloista huolimatta onnistuin viettämään oikein hyvän pääsiäisen. Eikä minun tämän vuoden pääsiäinen eronnut oikeastaan millään muulla tavoin muutamasta aiempien vuosien pääsiäisistä kuin että isääni ja muun muassa siskoniani perheineen en voinut kutsua pääsiäisenä kahveille tai en voinut käydä heidän luonaan pääsiäisvierailulla. Tämän koronatilanteen takia kun on nyt pidettävä vierailut minimissä.

Kyllähän minulla aikoinaan ja ennen kuin nämä poikkeusolot tulivat Suomeen niin oli suunnitelmissa viettää vähän erilaisempi pääsiäinen tänä vuonna. Aulanko Areenalla piti olla musakeikkoja pääsiäisenä ja niihin minäkin suunnittelin meneväni ja oli muutama muukin ohjelmanumero pääsiäiseksi suunnitelmissa. Mutta ne tunnetusti kaikki tietenkin sitten lopulta pakon sanelemanakin peruuntuivat.

Viime viikon aikaansaannoksiani keittiössä.
No päätin sitten panostaa vähän enemmän ruokapuoleen näin tämän kevään pääsiäisenä. Suunnittelin jo viime viikon sunnuntaina menun pääsiäiseksi ja siinä pitäydyin sitten. Paljon vietinkin nyt pääsiäisenä aikaa keittiössä joko kokkaamassa tai leipomassa tai sitten tiskaamassa ja jälkiäni korjaamassa. Tai oikeastaan koko viime viikon panostin paljon kokkaamiseen ja leipomiseen.

Viikko sitten maanantaina tein niitä bebejä pääsiäiseksi. Ne epäonnistuivat ulkonäöllisesti eivätkä maultaankaan olleet ihan sitä samaa tasoa jostain syystä kuin jouluna mutta olivat ne jälleen silti kyllä hyviä. Olen vain tottunut bebejen kanssa korkeaan laatuun etenkin maun suhteen. Bebet ovat kuitenkin suosikkileivonnaisiani. Niiden maku on niin taivaallinen ja varsinkin silloin kun ne ovat itsetehtyjä. Leipomoidenkaan bebeistä en niinkään välitä. Bebejä tuli varmaan 40-50 kappaletta ja värjäsin ne tällä kertaa keltaisiksi kun ne valmistin pääsiäistä varten.

Viime viikolla valmistin myös pari rahkapiirakkaa. Toisen rahkapiirakan tein kokonaan gluteenittomaksi kun vein sen työpaikalleni torstaina kahvipullaksi. Työpaikkani keittiön henkilökuntaan kun kuuluu myös kaksi gluteenittoman ruokavalion noudattajaa niin ajattelin että hekin silloin pystyvät herkuttelemaan piirakalla. Uskallan myöntää että olen aina vähän karsastanut gluteenittomia tuotteita, olen luullut että ne eivät voi olla niin hyviä. Mutta tämä rahkapiirakka oli kyllä todella herkullinen maultaan. Siihen ei varsinaisesti tullut jauhoja vaan pohjankin pääaineina olivat gluteenittomat kaurahiutaleet ja manteijauhe.

Tekemäni rahkapiirakka pääsiäiseksi.
Minulle itselleni tänä vuonna sitten lauantaina leivoin kokonaisen uunipellillisen verran rahkapiirakkaa. Minulle itselleni leipomassa rahkapiirakassa on kivan sitruunainen maku kun siihen tuli raastettuna myös sitruunan kuorta. Minä sitten rakastan rahkapiirakoita myös ja voin kyllä sanoa että molemmat leipomistani rahkapiirakoista onnistuivat ainakin maun kannalta.

Pääsiäisen viettoon lähdin töistä torstaina kello 14. Tai meni se tällä kertaa muutaman minuutin yli kahden kun pääsin lähtemään töistä edes työvaatteita vaihtamaan. Silloin oli fiilikset korkealla, alkoivathan neljän päivän vapaat silloin. Edes jouluna minulla ei ole tämän työkokeilun aikana ollut niin pitkää vapaaputkea, koska joulunakin oli vain kolme vapaata peräkkäin. Oli siis hieno tunne lähteä töistä torstaina neljän vapaan viettoon.

Torstaina siivosin asuntoni pääsiäistä varten juhlakuntoon ja torstai-illalla valmistin täytettyjä sarvia Valion ohjeella. Sarviin tuli täytteeksi naudan ulkopaistia ja amerikkalaisia suolakurkun viipaleita. En ollut ennen sarvia tehnytkään itse ja olen pitänyt niitä aika vaikeasti valmistettavinakin. Mutta nehän valmistuikin helpohkosti ja maistuivat todella hyviltä.

Perjantai-aamuna sitten nautin sen ruhtinaallisemman aamupalan josta kerroinkin jo täällä blogissanikin. Siten minun pitkäperjantain vietto alkoi. Perjantaina keitin herättyäni kennollisen kananmunia, otin niistä keittämisen jälkeen keltuaiset pois ja täytin kylmäsavulohella, lohen mädillä, tillillä ja ranskan kermalla sekä niillä keitetyillä keltuaisilla. Ai että, nämäkin olivat hyviä ja näyttivätkin hienoilta. Myös nämä olivat minulla ensimmäistä kertaa kokeilussa nyt pääsiäisenä.

Pitkäperjantain aamupalapöydästäni löytyi myös smoothieta, torstai-iltana tekemiäni täytettyjä sarvia, leikkelelautanen ja kasvistarjotin sekä pääsiäislimppua ja bebejä. Olin pitkään miettinyt että olisi kiva tosiaan joskus kotioloissakin pistää pystyyn tuollainen hotellitason aamiainen ja nyt sen sain aikaiseksi.

Pitkäperjantain aamupalapöytä.

Perjantaina sitten tein myös itse coleslawia ja kevätsalaattia sekä uunilohta. Lauantaina puolestaan kokkasin vuohenjuustolla ja timjamilla täytettyjä lihapullia. Nuo lihapullatkin olivat kyllä loistavia maultaan. Ja lauantaina tein myös sen isomman rahkapiirakan. Sunnuntaina tein sitten vielä ensimmäistä kertaa myös minulla kokeilussa olleen tomaatti-mozzarellapiirakan. Tuo piirakkakin on tosi hyvää vaikka siinä aika vahvasti vihreä pesto maistuukin.

Nyt tästä tuli taas ruokapainotteinen blogiteksti mutta sekin omalta osaltaan kertoo siitä että vietin keittiössä ison osan ajasta tänä pääsiäisenä. Siellä oli kivaa välillä ahertaa. Arvostan kyllä laadukasta ruokaa ja nättiä esille laittoa mutta aika harvoin itse on tullut näihin asioihin viime vuosina panostettua. Vaikka olenhan minä keittiöalan restonomi koulutukseltani ja nykyäänkin töissä ammattikeittiössä Ilveskodissa.

Ruoanlaitto on samalla myös hyvää terapiaa. Kun silloin pitää ajatukset keskittyneenä lähinnä vain siihen kokaamiseen ja leipomiseen. Ja pysyy toiminnallisena. Oli hienoa panostaa nyt siihen ruokaan pääsiäisenä kun viimeksi jouluna olin ruokaan reilusti enemmän panostanut. Siinä jäi kuitenkin uusivuosikin väliin milloin olisi voinut myös ruokaan panostaa mutta silloin siihen ei ollut varaa satsata.

Kyllä se hyvä ruoka luo vaan sitä juhlan tunnelmaa. Ja vastapainona kokkailulle katselin pääsiäisenäkin taas aika paljon Netflixiä ja Frendejä sekä katselin sieltä Netflixistä myös sellaisen komedialeffan kuin Kuutoset. Voi ei, kun pysty leffa olemaan sitten surkea. Oikein sellaista crazykomediaa. Ja tuli vähän fiilis että voiko joku olla jo niin huono että on sen takia hyvä?

No, haluan vielä sanoa että hyvä pääsiäinen täällä tuli vietettyä. Ja toivottavasti myös sinä vietit hienon pääsiäisen? Huomenna sitten taas paluu takaisin arkeen, töihin ja sorvin ääreen!

Nämä olivat hyviä, täytetyt kananmunan puolikkaat.



 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä rohkeasti kommenttia!