torstai 23. huhtikuuta 2020

Vapusta voi saada luotua kivan juhlan rajoituksista huolimatta

Vappu on ollut aina yksi suosikkijuhliani kalenterivuoden juhlista. Joulu on tietenkin ehdoton ykkönen mutta vappu saattaa tulla heti kakkosena. Vappu kuuluu suosikkijuhliini sen vuoksi että silloin pirtti on helpohko koristella esimerkiksi värikkäillä ilmapalloilla ja serpentiineillä, eikä vappukoristeet maksa edes paljoa. 

Vaan pienemmälläkin rahalla voi saada jo ison määrän koristeita. Kun muuten olen panostanut asuntoni sisustamiseen hävettävän vähän niin ainakin juhlapäivinä yritän koristella sitten asuntoani enemmän. Ja vappuna on suht helppoa saada asunto näyttämään kivalta, värikkäältä ja koristellulta. Minä olen myös tottunut jo lapsuudesta asti viettämään sellaista vappua että siihen kuuluu olennaisena osana ilo ja hauskan pitäminen. Kun pääsiäinen ja joulukin ovat osin melankolisiakin juhlia niin on kiva että vappu on sitten selkeästi sellainen ilon juhla. Toki vappuunkin kai kuuluu myös hartaammat työmiesten marssit mutta niistä minulla ei ole kokemusta. 

person holding balloons

Vappu tuo mukanaan monelle myös yhden ylimääräisen vapaapäivän. Tällä kertaa se vapaapäivä osuu vielä varsin kivasti kun vapun päivä on perjantai. Vapun takia saadaan taas yksi pidempi, jopa kolmen päivän pituinen viikonloppu. Vappu on hauska juhla. Vappuna on varsin usein ollut hyvä, keväinen sää ja vappuun kuuluukin olennaisesti myös ulkoilu ja picnicit. Tosin tänä vuonna puistoissa oleilut ja picnicit pitää jättää koronan vuoksi väliin. 

Olen aina tykännyt vapusta myös ruoan ja juoman takia. Vappuun kuuluvat munkit, tippaleivät ja sima jotka kaikki ovat erittäin maistuvia. Ja miellän vapun jotenkin ruokapuolen takia uuden vuoden juhlinnan sukulaiseksi. Niin vapun kuin uuden vuoden ruokapöytään voi valmistaa vaikka suussa sulavia suolaisia pikkunaposteltavia, kuten vaikkapa itse tehtyjä hampurilaisia, vappuna voi varmasti jo myös grillata jos on siihen vain muuten mahdollisuus ja kaikki tuollaiset tosi hyvät suolaiset iltapalat ja naposteltavat sekä sipsit kuuluvat myös vapun juhlaruokapöytään. Vapun juhlamenusta saa siis varmasti myös rakenneltua todella herkullisen.

Vappu on siis kiva juhla ja vappuhan on herran jumala jo ensi viikolla. Ensi viikon torstaina on vappuaatto ja perjantaina vapun päivä. Minäkin yritän saada juhlamieltä luoduksi vappunakin vaikka tämä koronatilanne vaikuttaakin vapun viettoon ja minun vapun viettoon ja juhlintaan vaikuttaa myös se että vappuni pitää olla täysin alkoholiton. 

Millä siitä vapusta sitten saisi rakenneltua tänäkin vuonna arvoisensa juhlan? Mistä juhlatunnelmaa vappuun edellä mainitut rajoituket huomioiden? No lähden rakentamaan vappua hyvän ruokamenun myötä. Ajattelin valmistaa itse tehtyjä hampurilaisia vappuaattona. Olen pari kertaa jo tehnytkin tässä edellisten vuosien aikana itse tehtyjä hampurilaisia, mutta ne ovat olleet ikävä kyllä jonkin sortin pettymyksiä. Tällä kertaa aion kuitenkin onnistua, vaihdan vähän reseptiä, teen varmaan itse majoneesinkin ja valmistan itse myös hampurilaissämpylät. Niin eiköhän lopputulos ole parempi?

burger with vegetable on brown wooden tray

Vappuna koitan saada juhlatunnelmaa korkeammaksi myös juomapuoleen panostamalla. Ostan pari simapulloa kaupasta ja näissä täytyy myös olla tarkkana että ne ovat alkoholittomia. Läheskään kaikki kaupan simapullot eivät ole täysin alkoholittomia. Ja minä en voi mitä tahansa simaa juoda antabus-lääkitykseni vuoksi. 

Hyvä korvike alkoholijuomille on erilaiset limonadit ja alkoholittomat oluet ja vaikkapa kuoharit. Nykyään on onneksi laaja valikoima alkoholittomia juomia ja niilläkin saa luotua juhlan tunnelmaa. Sitten tyypillisesti koitan luoda vappuun juhlatunnelmaa myös erilaisin koristein. Voisin ostaa vaikka yhden-kaksi heliumpalloa oikein, ilmapalloja ja serpentiiniä. Ehkäpä myös värikkäillä kukkasilla voi saada vappunakin luotua juhlatunnelmaa ja tarjollehan voi pistää pöytään vaikka vaahtokarkkeja jotka myös somistavat samalla asuntoa. Ja voisinhan hommata myös pari värikästä tekstiiliäkin tuomaan väriä asuntoon. Miellän että vappuna pitää olla väriä. Väriloisto kuuluu vappuun. 

Ja sitten tietenkin juhlatunnelmaa voi nostattaa myös menevällä musiikilla ja tutustumalla lisää suoratoistopalveluiden ohjelmavalikoimaan. Katsella vaikka muutaman hyvän elokuvan. Eiköhän tämänkin vuoden vapusta saa ihan kivan rakenneltua vaikka yksin sen joutuu lähinnä viettämäänkin, koronatilanne rajoittaa vapunkin juhlintaa ja juhlintaan vaikuttaa myös alkoholiton elämäntapani. 

Enpä tiedä millaista säätä sitä pitää vain vapuksi toivoa. Jos on kovinkin aurinkoinen keli niin se varmasti houkuttelee ihmisiä liikkumaan yhä enemmän puistoissa ja muutenkin ulkosalla. Jossain on kyllä jo ehdotettu sitäkin että puistot suljettaisiin vapuksi. Saa nähdä miten Suomessa juhlitaan vappua tänä vuonna?  

     

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä rohkeasti kommenttia!