tiistai 2. maaliskuuta 2021

Edessä on iso taloudellinen parannus

Olen aiemmin blogiinikin kirjoittanut kuinka olen nyt saanut maksettua kaikki ulosottovelkani. Ja olen ollut asiasta tietenkin hyvin iloinen. Eilen vain juttelin tukihenkilöni kanssa puhelimitse ja hänelle tuli ainakin yllätyksenä se kuinka paljon ulosotto oli napannut ennen palkastani pois per kuukausi, ulosottomaksuja varten. 

Mikään pieni summahan tuo ei nimittäin ollut minkä menetin ulosottomaksuihin joka kuukausi nyt töissä ollessani. Muutaman vuoden ajan noita ulosottovelkoja jouduin makselemaan, joskus se velkojen maksuun mennyt rahamäärä oli pienempi. Pienempi se oli esimerkiksi silloin kun sain kuntoutustukea. Työttömänä ollessani ja saadessani työmarkkinatukea niin en joutunut maksamaan ulosottovelkoja lainkaan sillä työmarkkinatuesta ei ulosottovelkoja varten napata minkäänlaista rahaerää. 

Mutta kun aloin saamaan oikein palkkaa viime vuoden elokuusta alkaen niin lähti ulosotossa oleva velkamääräni lyhentymään vauhdilla. Palkastani on joka kuukausi napattu ulosottomaksuja varten peräti sellaisen 600 euron verran rahaa. Mikään pikku juttu tämä ei todellakaan olekaan että olen nyt maksanut ulosottovelkani kokonaan ja jatkossa palkastani ei enää pidätetä ulosottomaksuja varten yhtään senttiä. 

Eli kun olen ollut asiasta iloinen ja huojentunut niin on minulla ollut siihen todella myös aihetta. Ulosotto on napannut palkastani kuitenkin joka kuukausi pois sen noin kolmanneksen ja kuukausipalkkani on ollutkin lyhennysten jälkeen vain sellaista 1050-1150 euron luokkaa. 

Vaikka ulosotto ei viekään palkastani enää pois sitä noin 600 euroa per kuukausi niin en siihen jaksa silti uskoa että saisin jatkossa palkkaa joka kuukausi sen 600 euron verran enemmän kuin ennen. Viime vuoden lopussa veroprosenttini oli kuitenkin tasan 0 koska olin kuntoutujana maksanut niin paljon veroja. Nyt ounastelen veroprosenttini hieman nousevan ja se taas sitten luonnollisesti rokottaa palkkani määrää. 

Mielenkiintoista on nähdä paljonko se palkka sitten maaliskuussa tuleekaan olemaan mutta veikkaukseni on että tulen saamaan omalle tililleni niin 300-400 euroa enemmän rahaa kuin aiemmin ja onhan tuo nyt iso muutos. Aihetta juhlaankin on todella siis jo ollut. Ja se on tietenkin myös iso asia että enää ei ole sellaista taakkaa kannettavana kuin ulosottovelat.

Oikeastihan kuukausipalkkani on noin 1800 euroa kuukaudessa. Olen siis töissä Ilveskodissa keittiötyöntekijänä ja teen kokopäiväistä työtä. Palkastani olen kuitenkin ulosottovähennysten jälkeen saanut tililleni vain 1050-1150 euroa. Se on käsittääkseni samaa luokkaa kuin olisin saanut rahaa myös ollessani työttömänäkin. Tämä ei kuitenkaan ole faktatietoa mutta eiköhän se rahamäärä olisi pyörinyt noissa samoissa lukemissa jos olisin saanut palkan sijaan työttömänä työmarkkinatukea, asumistukea ja toimeentulotukea. 

Eli kyllähän se on välillä kysynyt motivaatiota käydä töissä kun taloudellisesti se työssä käynti ei ole periaatteessa näkynyt. Toki se on sitten ollut iso lohtu että sitä ulosottovelkaa on saanut lyhennettyä ja koko ajan on mennyt kohti sitä pistettä että velka on kokonaan kuitattu. Ja nyt kun tuo piste on saavutettu niin alan tosiaan saamaan tililleni joka kuukausi isomman rahapotin ja kyllähän se varmasti työmotivaatiotakin tulee nostamaan kun näkee omalla tilillään sen työn teon rahallisenkin merkityksen. 

Se täytyy kuitenkin sanoa että pitkään aikaan talouteni ei ole kuitenkaan ollut retuperällä. Oliko jossain Mtv3:n Viiden jälkeen-ohjelmassa kun virheellisesti todettiin että jokaisen ulosottovelallisen talous on retuperällä. Mielestäni tämä ei kuitenkaan pidä paikkaansa. Minäkin vähensin joka kuukausi sitä velkamäärääni mutta sen vähennyksen jälkeen käteen tai tilille tuli sen verran kuitenkin rahaa että ei se talous retuperällä ollut vaan talouteni on ollut pitkään jo silti ihan hyvässä jamassa. Rahani ovat riittäneet pakollisiin menoeriin kuten asumis-ja ruokakuluihin, laskuihin ja onpa rahaa kertynyt jonkin verran jo säästöönkin. 

Nyt talousasiani ovat kuitenkin menossa lujalla vauhdilla kohti entistä parempia aikoja. Tuoko se raha sitten onnea? Se voisi olla oman blogitekstinsä arvoinen kysymys. Mielestäni raha tuo jossain määrin onnea, silloin kun se tuo varmuutta lisää siihen elämään. Kun toimeentulo on turvattu ja rahat riittävät välttämättömiin menoihin sekä jonkin verran jää rahaa myös säästöön sukan varteen. Sekä kun rahalla saa panostettua lisää muun muassa omaan hyvinvointiin. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä rohkeasti kommenttia!