torstai 2. syyskuuta 2021

Saimaan reissun kertomukset: Savonlinna

Saimaan reissuni pääkohdekaupunki oli Savonlinna. Savonlinnassa yövyin kolme yötä kun taas Lappeenrannassa ja Mikkelissä kussakin vain kaksi yötä. Savonlinnassa olen jo pitkään halunnut käydä vierailemassa sillä onhan kaupunki monien etenkin kesäkaupunkina arvostama kaupunki. Vuonna 2020 Savonlinna muun muassa äänestetiinkin Iltalehden lukijoiden keskuudessa Suomen kauneimmaksi kesäkaupungiksi. 

Savonlinna oli minulle itselleni jäänyt hieman vieraammaksi kaupungiksi. Joskus 1996 ala-asteen leirikoulussa tehtiin reissu myös Savonlinnaan ja olin käynyt Savonlinnassa aiemminkin kerran-pari karavaanailua harrastaneen perheen lapsena. Savonlinnasta minulla oli etukäteen suuret odotukset, sillä onhan laupunkia kehuttu tosiaan kauniiksi monien toimesta. Ja vaikka lapsena olin käynyt myös Savonlinnassa niin ei sitä voi pitää samana asiana kuin vierailua Savonlinnassa varttuneemmalla iällä. Lapsena sitä ei kuitenkaan vielä osannut arvostaa muun muassa kauneutta ja luontoa samalla lailla kuin aikuisena.

Savonlinnassa ehdin tekemään ja näkemään suht paljon vierailuni aikana. Tein hienon höyrylaivaristeilyn S/S Punkaharju-nimisellä aluksella, kävin tutustumassa Olavinlinnaan, kävin muutamaankin kertaan tuolloin jo melko hiljaisella Savonlinnan torilla syömässä parit omenahillolörtsyt, kiersin helppokulkuisen kävelykierroksen Siltojen Savonlinna ja nautin myös luonnon kauneudesta muun muassa Kyrönniemessä, ja Sulo-sekä Verkkosaarilla.

Savonlinnassa sain huomata kuinka upea ja uljas linna kaupungin ehdoton ykkösturistikohde Olavinlinna onkaan. Linna oli ehkä aavistuksen syrjäisemmällä paikalla kaupungissa mutta näkyi sitten toisaalta moneen eri suuntaan Savonlinnassa. Upeaa linnaa pääsi ihastelemaan ulkoapäin niin höyrylaivaristeilyllä, linnan läheisyydestä, läheisellä olevalta sillalta kuin myös vaikka tuolta Kyrönniemestäkin.

Ja pääsihän linnaan tutustumaan myös sisälle. Ja se oli myös hienoa että sisäänpääsymaksun hintaan kuului myös osallistumismahdollisuus opastetulle kierrokselle linnassa. 

Savonlinnassa on luonto hyvin lähellä kaupungin keskustaa. Jos olin kaivannut enemmänkin luontoa ja sen ihastelemista kesän reissuillani niin Savonlinna antoi siihen hyvän mahdollisuuden. Savonlinnassa on monia saaria, joista esimerkiksi ulkoilusaarilla Verkko-ja Sulosaarilla kävin itsekin retkeilemässä. Silmiin pistävää Savonlinnassa on myös se että kaupungissa on monia siltojakin. 

Savonlinnassa tuli paljon vietettyä tosiaan aikaa myös kaupungin torilla jossa oli etenkin syötävä kaupungin perinneherkkua eli lörtsyjä. Ne olivatkin todella hyviä. Tori sijaitsee lähellä satamaa Savonlinnassa jolloin myös satama tuli tutuksi minulle. Savonlinnassa kiersin kävellen myös varsin helppokulkuisen Siltojen Savonlinna-kävelykierroksen. 

Kierros oli noin kahden-kolmen kilometrin pituinen mutta sitä ei oltu kyllä merkitty kaupungin kaduille juuri mitenkään. Mutta kierroksen kulkua oli helppo seurata taas älypuhelimellani ja Outdoor active-sovelluksella. Lisäksi tein kävelyreissun tällaiselle ulkoilualueelle kuin Kyrönniemeen.

Saimaan reissullani en nähnyt norppia kuin patsaina... 



Olihan se auto lörtsy syötävä Savonlinnan torilla.


Tein Savonlinnassa höyrylaivaristeilyn S/S Punkaharjulla. Alus risteili Saimaan vesillä ja risteily oli hieno elämys. Laivalla on jo pitkä historia.



















Moneen eri suuntaan näkynyttä Olavinlinnaa tulikin kuvattua monet kerrat. Muutaman kuvan otin myös Savonlinnan vanhasta kaupungista.





Savonlinnassa maistui myös varmaan Saimaasta kalustetut muikun uusien perunoiden kera. Muuten menin reissussa eines-ja retkiruoalla mutta olihan se paistetut muikun käytävä syömässä...


Siltojen Savonlinna-kävelykierros oli kaunis kokemus sekin.


















Luontoa tuli paljon ihastelemaan Savonlinnassa. Muun muassa keskustan läheisyydessä sijaitsevilla Sulo-ja Verkkosaarilla sekä Kyrönniemessä.









































Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä rohkeasti kommenttia!