keskiviikko 13. lokakuuta 2021

Minä olen rahapeliaddikti

Olen rahapeliriippuvainen. Olen kärsinyt pelaamisongelmista jostain vuodesta 2016 alkaen eli noin viiden vuoden ajan. Syyt siihen miksi luokittelen itseni peliongelmaiseksi ovat siinä että yksinkertaisimmillaan en hallitse pelaamista. Silloin kun pelikierre on minulla päällä niin rahapeleihin uppoaa minulla rahaa enemmän kuin mikä olisi tarkoitus. Saatan välillä sortua laittamaan myös rahapelit ykkössijalle sen suhteen kuinka rahani käytän. Viime kesänä elin jonkin aikaa lähinnä pelkillä nuudeleilla kun olin käyttörahani sijoittanut pelaamiseen ja myös laskuja jäi maksamatta. Ja en osaa pahimmillaan lopettaa pelaamista vaan joskus olen pyöritellyt nettikasinoslottejakin useita tunteja putkeen aina siihen asti kun olen pelannut kaikki rahani. En myöskään osaa lopettaa pelaamista vaikka olisin tonninkin verran jo voitolla. Lisää pitää saada!

Peliriippuvaisuus on pahimmillaan mieltä raastava ongelma ja pelikierrettä sen päällä ollessa on vaikea laittaa poikki. Meillä peliriippuvaisilla se ei mene valitettavasti niin että kun tietää olevan järjetöntä upottaa rahojaan laskujen sijaan peleihin niin maksaisi laskut ensin. Ei, joskus se pelihimo vie vaan niin paljon miestä että ne menee rahan käytön suhteen kaiken muun edelle. Ja ei silloin auta vain pelkkä taikalause, älä pelaa niitä pelejä! 

Minä uskallan tunnustaa suoraan olevani peliriippuvainen. Ja sitä myös olen. Kaikkien kuullen en kuitenkaan uskalla paljastaa paljonko minulla on pahimpina kuukausina uponnut rahaa peleihin mutta minun ajatusmaailmassani rahapelaaja jolla ei ole ongelmaa laittaa peleihin noin 50-100 euroa kuukaudessa. Ongelmaisella pelaajalla voi mennä helposti ainakin 4-5- kertainen määrä! rahaa kuukaudessa peleihin. Eli usko minua, valitettavasti tiedostan missä menee ongelmaisen pelaamisen rajat rahan käytön suhteen ja pelikuukausina ylitän kyllä herkästi tuon rajan. 

No, toisaalta pidin itseäni peliongelmaisena silloinkin kun olin mielenterveyskuntoutuja ja peleihin meni kuitenkin vain 50-80 euroa kuukaudessa. Olennainen asia oli silloin se että tiedostin sen että pelaaminen ei pysy minulla hallinnassa. Mutta nyt kun olen taas työelämässä niin peleihin menee pahimmillaan kyllä selkeästi isompi määrä rahaa.

Onnekseni en ole ongelmien kanssa yksin vaan apua on saatavilla. Tärkeää on kuitenkin olla ainakin itselleen rehellinen ja myöntää nopeasti se että tarvitsee apua, ennen kuin tilanne ryöstäytyy käsistä. Välillä pelaamisongelman havaitseminen voi olla ulkopuoliselle vaikeaa, siksi on itse hyvä seurata rehellisesti pelaamistaan. Pelaaja vaan hyvin usein sortuu pelaamisensa vähättelyyn josta on hallaa avun hakemiselle. 

Minulla on se hyvä juttu että olen nähnyt oman kokemuksen myötä mihin tällaiset riippuvaisuusongelmat voivat johtaa. Kärsin itse vuosina 2014-2015 pahasta alkoholiongelmasta ja ne ongelmat johtivat niin kymppitonnin suuruisiin velkoihin ulosottoon, ja pitkään monivuotiseen mielenterveys-ja riippuvaisuuskuntoutusjaksoon. Kaikesta voi selviytyä niin kuin tästäkin elämän jaksosta selvisin mutta sen elämä opetti ja näytti että tällaista vastaavaa en halua enää kokea uudelleen.

Ja peliriippuvaisuuteen on mahdollista hakea monenlaisia apuja. Minulla on ollut monia vuosia käytössä vällitystilipalvelu joka näinä uhkapelikausina nousee aina tärkeään arvoon elämässäni. Välitystilipalvelun avulla voidaan hillitä pelaamista paljonkin rajoittamalla sitä rahan määrää mikä minulla on kulloinkin käyttötilillä käytössäni. Hyvin usein välitystilillä ei kuulemma säilytetä asiakkaiden rahoja mutta minä olen poikkeus ja minun välitystilillä olevia säästöjä ei makseta käyttötililleni kuukausittain vaan ne pysyvät siellä. Täten käyttörahani määrää voidaan rajoittaa helpostikin ja täten hillitä pelaamistanikin. 

Välitystili on myös palvelu ja tili jonne ensin maksetaan minun palkkani. Sieltä sitten kaupungin sosiaalityöntekijä maksaa puolestani niillä rahoilla vuokrani ja ruokalaskuni. Täten minulla on aina turvattu elämän perusmenot. Tällä hetkellä olen pystynyt maksamaan taas itse laskuni mutta jos jossain välissä menee taas siihen että laskuja uhkaa jäädä maksamatta pelien takia niin minun on sanottava siitä heti tälle välitystilin hoitajalle joka maksaa laskutkin puolestani.

Vaikka välillä tämä välitystilipalvelu on aiheuttanut harmaita hiuksia minulle etenkin sen takia että rahan siirtämisessä sieltä käyttötilillleni on ollut lievää takkuamista niin kyllä sitten kuitenkin tämä välitystili on osoittautunut hyväksi palveluksi. Ja se on siis maksuton palvelu, toisin kuin edunvalvonta,

On olemassa myös muita apukeinoja joilla elämää voi yrittää pitää raiteilleen silloin kun on tällainen pelikierre päällä. Eli minäkin avasin keväällä Ojoisten K-markettiin ruokatilin ja tälle tilille ostan kuukauden ruoat. Sitten kun kuukausi vaihtuu niin lasku menee taas tälle välitystilin hoitajalle joka maksaa puolestani tämän laskun. Näin en enää joudu tilanteeseen jossa peliongelmien takia minulla ei olisi edes ruokaa.

Sitten minulla on tällä hetkellä käytössä tällainen vertaistukihenkilöpalvelu. Pelirajat'on yhdistyksen kursseja käynyt ja aikoinaan itsekin peliongelmista kärsinyt ihminen on lähtenyt vertaistukemaan  minua irti peleistä. Itse pidän tärkeänä asiana sitä että tukea saaa myös niiltä henkilöiltä jotka ovat kokeneet samanlaisia ongelmia. Vaikka onhan minulla kontakti myös A-klinikalle. A-klinikka, Pelirajat'on ja Peluuri ovat hyviä tahoja silloin kun kärsii myös peliongelmista.

Meille peliriippuvaisillekin ei ole pelkkä klisee se että elämä on niin helposti särkyvää ja arvamatonta. Vaan elämä voi oikeasti herkästi peliongelmien vuoksi luisua aina välillä sivuraiteille ja varoittamatta. Minullakin elämä on ollut melko vuoristoratamaista edelliset vuodet. Olen pystynyt olemaan pelaamatta pitkiäkin aikoja välillä ja sitten taas pelannut muutamankin kuukauden putkeen. Kun peliongelmia  on niin elämä on äkkiä niin huteralla pohjalla kun peliongelmista tietenkin äkkiä seuraa myös mielenterveys-ja rahaongelmiakin. Tärkeää on kuitenkin muistaa että silloinkaan ei ole yksin ja apua on saatavilla.

2 kommenttia:

  1. Minun tuttavallani on myös peliriippuvuus. Itse olen yrittänyt etsiä tietoa edunvalvontavaltuutuksesta. Vielä täytyy selvittää. Toivon sinulla kovasti tsemppiä. Tuo on varmasti todella raskasta, mutta on myös hyvä muistaa että apua on saatavilla.

    VastaaPoista
  2. Kiitos. Nyt minulla meneekin hyvin sillä en ole pelannut kohta kahteen vuoteen lainkaan rahapelejä. Nyt tuntuukin peliriippuvaisuusasiat kovin kaukaisilta kun ei ole akuuttia ongelmaa ollut aikoihin. Vaikka riippuvaisuuksista kun puhutaan niin ei koskaan tiedä vaikka ongelma uusiutuisi. Täytyy sinällään varuillaan olla koko ajan.

    VastaaPoista

Jätä rohkeasti kommenttia!