lauantai 20. marraskuuta 2021

Asenteetkin remonttiin

Olen pyrkinyt terveellistämään elintapojani ja ennen kaikkea ruokavaliotani edellisten viikkojen ajan. Tätä ruljanssia on nyt takana noin 20 vuorokautta. Ehkä se sitten kuitenkin näkyvin tilasto jolla muutoksien onnistuneisuutta mitataan on perinteisesti paino. Tämä tilasto näyttää nyt sitä että paino on pudonnut 20 ensimmäisen vuorokauden aikana 3,4 kilogrammalla. 

Kerron lyhyesti taustastani sen verran että nykyisin työskentelen keittiöalalla, opiskelin vuosina 2005-2009 restonomiksi ja tuolla Kauhajoen oppilaitoksessa oli opinnoissa isossa osassa myös terveellinen ravitsemus sekä sainhan sieltä myös varsinaisesti ravitsemuksestakin perusopinnot, lisäksi olen kerran aiemminkin elämässäni jo onnistunut ruokavalion terveellistämisessä ja tuolloin laihdutin kehostani lähes 30 kiloa läskiä poiskin. Vuosien varrella läskit ovat tulleet kyllä korkojen kera takaisin vaikeidenkin elämän vaiheiden seurauksena. Silti, jotakin tietoa ja kokemustakin nämä kaikki ovat minulle opettaneet.

Aiempien oppien ja tämän nykyisenkin elämäntapa remontin alun perusteella olen omaksunut jo taas jotain tärkeitäkin tietoja ja näkemyksiä mitä tällainen ruokavalion terveellistäminen vaatii. 

Tärkeässä roolissa oli se että lähti tähän ruljanssiin heti eikä vasta huomenna. Ei vitkutellut aloittamisen kanssa. Ymmärrän kyllä että alkuun lähteminen voi olla hankalaa, ja minullakin tätä aloittamista vaikeutti se seikka että esimerkiksi tietoa hyvästä ravitsemuksesta on olemassa paljon. Tulee vähän sellainen fiilis alkuun että mitä tässä pitäisi tehdä, kuinka edetä.

Minua helpotti kuitenkin se että ymmärsi että kun tietoa on paljon niin on selvää ettei kaikkea voi varsinkaan omaksua heti. Vaan lähdin pienin askelin tähän muutostyöhön. Joitakin pienempiä perusjuttuja minulla oli jo tiedossani ja niillä on päässyt hyvin vauhtiin. Kohtuullista annoskokoja, syö jopa viisi kertaa vuorokauden aikana, lisää marjojen, kasvisten ja vihannesten syömistä ja juo runsaasti vettä. Näillä tiedoilla alkuun ja matkalla voi opiskella ja omaksua lisää tietoa.

Nyt on tosiaan kohta kolme viikkoa takana tätä muutostyötäni varsinkin ruokavalion terveellistämisen eteen. Tärkeimpiä oppeja tässä alussa on itse asiassa kohdistunut johonkin muuhun kuin varsinaiseen terveelliseen ruokavalioon ja sen sisältöön. Niin kuin monessa asiassa ja elämässä yleensä niin myös tässä on keskeisessä roolissa myös asenne ja asenteet. 

Hyvä ja terveellinen ravitsemus on kuitenkin lähes vuorokausi toisensa perään omia valintojasi. Tai ainakin näin sinkkuna ne on pelkästään omia valintoja siis ne.päätökset mitä kulloinkin syön ja juon. Monilla kuten perheellisillä valintoihin voi vaikuttaa myös muut perheen jäsenet. 

Minä itse olen kuitenkin hoksannut heti ensimmäisten viikkojen aikana että ensimmäisiä asioita mitä tässä pitää muuttaa onkin omat asenteet. Asenteet kuitenkin ohjaavat hyvin pitkälti niitä päivittäisiä valintojakin. Siksi olen pyrkinytkin ensimmäisten joukossa muokkaamaan asenteitani terveellisemmiksi.

Kirjoitin aiemmin tällä viikolla kuinka lähdin tähän muutostyöhön jo jopa liian tiukalla asenteella. Eli siinä on minulla ollut ensimmäiseksi viilattavaa. Vannetta pään ympärillä voi huoletta löystää, kun on nähnyt senkin että ei tämä todella lopulta mitään rakettitiedettä olekaan eikä niin haasteellista kuin voisi kuvitella. 

Asennettaan koko muutostyötä kohtaan on siksi myös minun esimerkiksi hyvä löysentää että sellainen liian nipottava asenne ei ole minun luonteelleni ominaista. Ja mitä rennommin tähän pystyn suhtautumaan minkään mennessä kuitenkaan lekkeriksi niin sitä varmemmin tästä kaikesta tulee luonnollinen osa elämääni. Ja se on tärkeää, tavoite kun nimenomaan on se että terveellisestä ruokavaliosta tulee rutiini, elämän tapa. Ei sellainen mitä noudatetaan vain tietyn ajan, hampaat irvessä ja sitten kun se aika on ohi niin palataan entiseen ja kas kummaa, kilotkin palaavat takaisin.

Asenteiden on muututtava. Minun esimerkiksi on luovuttava siitä liian ehdottomasta asenteesta että ennen kaikkea maukas ruoka kaipaa aina lihaa. Ja kasvisruoka on jänöjussien ruokaa. Olen jo oivaltanut että ei asiat näin olekaan vaan myös terveellinen ruoka voi olla myös maultaan hyvää. Eikä ruoka tarvitse aina myöskään lihaa joukkoon ollakseen hyvää. Ja kasviksia, hedelmiä sekä marjoja voikin huoletta lisätä ruokalistalle koska ne oikeasti ovat hyviä. Jos haluan pysyviä muutoksia niin myös asenteitteni on muututtava.

Ja asennettani oli syytä ja myös aiheellista muovata uusiksi myös siltä osin että voi se syöminenkin siltikin tarjota.myös iloa ja nautintoa eli syöminen voi olla myös mielekästä vaikka ei vedä itseään ähkyyn tai syökin terveellisesti. Terveellinen, ravitseva ja maukas ruoka mahtuvat myös samaan lauseeseen. Eikä tee edes tiukkaa.

Eikä omasta mielestäni tämä ruokavalion muokkaaminen terveellisemmäksi vaadi siksikään niin paljoa hampaat irvessä syömistä koska kun asennnekin on kunnossa niin myös se terveellinen ravitsemus voi olla myös oikeasti maukasta. Ja olla myös mielekästä. Eikä mitään nälkää mielestäni tarvitse nähdä, en minä ainakaan enää näe. Aivan alussa ehkä näinkin mutta sitten nostin ravinnon määrää vuorokaudessa ja totuinkin pienempään ravintomäärään, ja näin ollen ei minun ainakaan enää tarvitse nälän kourissa sitkeästi viedä tätä ruljanssia läpi. 

Asenne kuntoon koska se paljon vaikuttaa siihen ravitsemukseen kuitenkin. Tämä on yksi isoimmista opeista minkä olen ensimmäisten joukossa tämän muutostyön aikana oppinut. Asenne kuntoon ja voi huomata että elämän ilo, mielekäs syöminen ja ruokavalioremontti mahtuvat nekin myös samaan lauseeseen. Eikä tee edes tiukkaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä rohkeasti kommenttia!